Ledwo dotarłszy od sutego stolika pełnego najlepszych specyjałów, prezentuje jeszcze ciepłe portrety mej pierwszej baby, a o tyle wyjątkowej bo odświętnej i takowo też przyodzianej. :)
Masę krówkową traktuję zwykle solo (patrz: po prawej, opis profilu), także jej utylizacja w postaci przesmacznego, mieciutko - wilgotnego wypieku była niczym wygrana na loterii.
I trzeba przyznać, że taką wygraną lubią dzielić się (a raczej częstować) wszyscy (gdzie jest moja babka?).
Przepis zaczerpnięty z bloga Słodka Pasja, ode mnie jedynie psotna podmiana prażonych migdałów na tęczową posypkę.
Babka kajmakowa
Składniki:
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 100 g masła
- 300 g masy krówkowej
- 180 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
- 40 g kolorowej posypki
sos kajmakowy:
- 100 g masy krówkowej (dałam 160 g, bo akurat tyle mi zostało w większej niż standardowa puszce z Biedronki :D)
- 3-4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkamoi migdałowymi.
Sos kajmakowy:
Składniki sosu wrzucić do garnuszka i wymieszać, podgrzewając na małym ogniu do momentu połączenia się składników. Jeszcze ciepłym sosem polać babeczką, od razu potem udekorować kolorowymi wiórkami. ^^
Smacznego, me słodkie łasuszki! ;*
Oczywiście korzystając z okazji i blogowej presji życzeniowej również
ajj kocham kajmak, ta babka to istne cudo:)
OdpowiedzUsuńjesteś śliczna, zamieścisz jeszcze jakieś swoje zdjęcie? słodki królik!:)
dziękuję pięknie. ^^'' ah, no i królik również! :)
Usuńco do zdjęć personalnych - poczekamy, zobaczymy... :)
wzajemnie :). Świetna, kolorowa babeczka i jeszcze do tego kajmakowa^^. Słodkiego króliczka masz :D.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;) Muszę kiedyś się na taką skusić.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam! :) kwintesencja miekkości, słodyczy i przesłodkiego zapachu :)
UsuńZapisuję przepis i wkrótce zrobię taką pyszną babkę ;)
OdpowiedzUsuńgorrrąco polecam! :)
Usuńmmmm... podziel się ;D
OdpowiedzUsuńz przyjemnością - częstuj się. ^^ :)
Usuńi jak najmniej problemów gastrycznych xdd
OdpowiedzUsuńTa baba wygląda bajecznie !
+ czekam na przesyłke ^^
króliczek nie jest różowy :( mogę go pomalować? :D
OdpowiedzUsuńidentyczną babeczkę mam ale z migdałami :D
Cudowna ta babka!!!!!!
OdpowiedzUsuńbaba idealna na święta ;)
OdpowiedzUsuńciekawi mnie jej smak. krówka była bardzo wyczuwalna?
OdpowiedzUsuńi czy babka była słodka? bo mój mazurek jest BARDZO słodki :P
babka jest genialna Fairy! ja troszkę mniej cukru wypałam i małocukrolubni się rozpływają nad babeczką :D
Usuńpopieram - jest genialna :D również z przepisową ilością cukru. :)
Usuńno dwie rekomendacje to już pewniak :D
Usuńmi babka smakuje <3 i rodzince też! Ojciec jadł ciepłą jeszcze, Mama też ciągle skubie a kot aż się trząsł gdy mu kawałek dałam
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda! wesołych i spokojnych świąt! ;*
OdpowiedzUsuńA ja masy krowkowej nie lubię XD
OdpowiedzUsuńSłoooooooooooodki króliczek, wesołych! :)
oo, bardzo chętnie. w takim wypadku skorzystamy podwójnie:D
OdpowiedzUsuńgood choice! :)
Usuńnaprawdę piękna babeczka!
OdpowiedzUsuńJaka piękna i kolorowa babka! Kajmakowej jeszcze nie jadłam:). Zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką babkę!;D
OdpowiedzUsuńChociaż wczoraj zjadłam ok. 15 kawałków różnych placków i muszę sobie je dzis odmówić.:D
Mniam :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle smacznie! :)
Co robisz że jestes taka chuda? Też chce taka być.;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie. Zrobię następnym razem :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglada Twoja babka! :)
OdpowiedzUsuńTa babka zapewnie podbiła by serca niejednego z domowników. Trzeba wypróbować kiedyś :)
OdpowiedzUsuńBabka kajmakowa to super pomysł. Mam dodatkowe punkty za ogrom kolorowej posypki na wierzchu ;-)
OdpowiedzUsuńPiękna babka..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńo boziu! to zdecydowanie coś dla mnie <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z karmelem, toffi, krówką czy jak kto woli ;P
na 100% zrobię ją na święta :)
Babka wygląda super, na pewno zrobię na święta :>
OdpowiedzUsuńMam pytanie... myślisz że kisiele, galaretki i budynie to zdrowe przekąski? Która najzdrowsza? Którą lubisz najbardziej ? :>