czwartek, 31 maja 2012

Pieczona owsianka bananowo-truskawkowa z czekoladą

Jeśli ją pokochaliście - z pewnością polubicie też jej świeżo upieczoną siostrę. :)
Banany (znów!), truskawki, mleczna czekolada, orzechy...no i płatki owsiane.

Mimo, że takie śniadanko nie pojawi się w naszych brzuszkach szybciej niż w 40 minut po wygramoleniu się z pieleszy - wierzcie, warto.
Zapach i smak przypominający najlepsze owsiane ciasteczko z przytulnej cukierenki - zrekompensuje każdą sekundę oczekiwań. ;)
Z resztą - podczas pracy piekarnika zawsze można wziąć ''szybki'' prysznic. 
No, ew. dłuuuugąą kąpiel... ;)

albo potajemnie zjeść kanapkę z kiełbasą żywiecką extra i pomidorem, haha :D




Inspiracja stąd.

Pieczona owsianka bananowo-truskawkowa z czekoladą
/na 1 porcję/
(wartość energetyczna 1 porcji - ok. 560 kcal)

  • 40 g płatków owsianych zwykłych
  • łyżka otrębów owsianych
  • łyżka otrębów pszennych
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (lub więcej - do smaku, ew. słodzik ^^)
  • szczypta soli
  • 1 białko
  • 2 orzechy włoskie (można zastąpić innymi)
  • 100 ml mleka
  • pasek czekolady ( u mnie pół paska milki + pół mlecznej czekoladki merci)
  • 5 g masła, rozpuszczonego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1/4 dużego banana, pokrojonego na plasterki grubości 1/2cm
  • ok. 80-100 g truskawek, pokrojonych 
 1. Naczynie do zapiekania wysmaruj dowolnym tłuszczem i wstaw do piekarnika.
 Rozgrzej go do temp. 190 stopni - niech się tak nagrzewa razem z miseczką.
2. Do miski wsyp płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia, cynamon i sól - wymieszaj całość.
3. Do owsianej mieszanki dodaj pół z posiekanych orzechów, pół z posiekanej czekolady i pół z pokrojonych truskawek - reszta potrzebna Ci będzie na przystrojenie wierzchu Twej owsianki. :) 
Dokładnie wymieszaj.
4. W drugiej misce wymieszaj razem białko, mleko, rozpuszczone masło i aromat waniliowy.
5. Wyciągnij z piekarnika swe naczynko - uważaj teraz na paluszki, będzie gorrrące! :D
6. Przełóż owsianą mieszankę do naczynka, ułóż na niej pokrojone plasterki banana, resztę odłożonych truskawek, czekoladę i orzeszki. 
7. Zalej wszystko mleczno-jajeczną miksturą z drugiej miski.
8. Wstaw do nagrzanego piekarnik i trzymaj w nim ok. 30-35 minut - aż wierzch ładnie się zetnie i zbrązowieje. 
9. Zajadaj z rozkoszą lub porób swej owsiance zdjęcia - zdąży ostygnąć, a Ty nie oparzysz podniebienia (ja się już w tym wycwaniłam :D)




Truskawki 2012

27 komentarzy:

  1. Haha, cudowny scenariusz poranka! :)
    PPrzyznaję się bez bicia, że Twojego ambitnego przepisu nie wykorzystam. Zbyt długa lista składników jak dla mnie - jestem leniuchem i musi być banalnie proste ;) Ale pomysł na owsiankę zapieczoną z owocami i dodatkiem czekolady na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham Cię za ten przepis (i nie tylko oczywiście) ! ;D No i już wiem co zjem niebawem ^^ Aaaa.. aż mi ślinka cieknie :D

    ;-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam straszną na nią ochotę, ale boje się, że mi coś nie wyjdzie xdd

      Usuń
  3. Om nom nom <3 ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna propozycja! Napewno zrobię! Zawsze wyczekuję Twoją Hello Kitty;) na Durszlaku i odrazu mam banana na buzi;) Wspaniały przepis, pyszny! I jestem z Ciebie dumna, że tak ładnie zjadłaś;)

    p.s. nie dodaję Twojego bloga do obserwowanych na moim, bo już nie będę wyczekiwać Cię na Durszalku;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. oo mniam! jaka wspaniałość! genialna jesteś ;) napewno wypróbuję <3

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha!;)

    Nie liczę kalorii, ale tak spojrzałam na Twoją owsianke i się zdziwiłam. ok.560?
    Weszłam na ileważy, i wyszło z 490 xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaah, bo mi wyszło dokładnie jakoś też koło 500, ale liczyłam na oko, a potem właśnie z ile waży i wyszło tak ok. 560 właśnie ;O

      Usuń
  7. Zgadzam się, świetna sprawa :) Znów muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. dopiero teraz zauważyłam komentarz;)
    Płatki ryżowe... hym... Troszkę jak ryż na słodko, ale dla mnie są świetne, nie umiem dokłanie opisać-koniecznie spróbuj!
    Uwielbiam ugotowane na mleku, z bananem, syropem klonowym + .... ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze chciałam zrobic pieczoną owsiankę, ale jakoś tak zawsze brakuje mi czasu :P

    OdpowiedzUsuń
  10. prezentuje się super, warta spróbowania na pewno ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. haha świetne poczucie humoru, jakoś fajnie napisana ta notka, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się podoba! :) pozdrawiam również ;*

      Usuń
  12. oj jak ja uwielbiam Twoje przepisy:)
    zwykla owsianka dawno sie znudziła a ta mniammm
    w sobotę piekę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm banany truskawki i czekolada... czego chcieć więcej? :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieczona owsianka jest boska! O wiele smaczniejsza od tej tradycyjnej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiesz co, jesteś nie fair, najpierw tak podstępnie kusisz smakowitą owsianka, a potem podajesz wartość kaloryczną. (:
    Nie, naprawdę, gdybym nie wiedziała, że jedno takie cudo ma 560 kcal, już pędziłabym do kuchni piec, takie jest bajeeczne *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przeoczyłam tą informację (widocznie czytając, mrugnęłam we właściwym momencie ;) i dopiero teraz ciśnienie mi skoczyło ;)

      Usuń
  16. alaaa -o rany jakie pyszności,tylko po co ta ilość kalorii??

    OdpowiedzUsuń
  17. Zakochałam się w ostatnim zdjęciu!
    Jeszcze nie jadłam owsianki z piekarnika, muszę kiedyś spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę przyznać, że wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jakiej średnicy jest to naczynko w którym ją upiekłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis dodałam do zakładek już dawno, ale dopiero dzisiaj zrobiłam- no lepszego śniadania dawno nie jadłam! ;) obłędna <3 przyznaję- pracochłonna i niewdzięczna(chciało się zjeść za szybko, to się poparzyło język ;p) ale ten smak wynagradza wszystko ;D a że 500 kcal? to przecież śniadanie i do tego jakie zdrowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  21. cool,maybе you follow me and i follow you )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...