niedziela, 17 czerwca 2012

Dżemik truskawka z kiwi

Co można zrobić z kilogramem truskawek?
Można też zmiksować najlepszy w świecie koktajl na (koniecznie!) kefirze.

Ok, a co z pozostałym pół kilo?
Jak to co?
Dokupić pół kilograma kiwi i...
...usmażyć pachnący latem dżem!


Najszybszy (!), najprostszy (zrobi go każde dziecko! :) ) i najpyszniejszy na kanapce z białym serkiem... :)
Przygotujcie słoiczki, garnek, trochę cukru i...15 minut czasu! ^^



Dżem truskawkowy z kiwi 
(ok 4 średnie słoiczki)
  • 500 g truskawek
  • 500 g kiwi (ok. 4-5 sztuk)
  • 330 g cukru
  • 1 opakowanie Dżemixu 3:1 Delecta

1. Umyj owoce. Truskawki przepołów i pokrój w cząsteczki.
    Obierz kiwi i pokrój na kawałeczki.
2. Włóż owocki do garnka (najlepiej z grubym dnem) i wymieszaj dokładnie z zawartością Dżemixu.
3. Zagotuj całość ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia i dodaj cukier.
4. Zagotuj ponownie i trzymaj na malutkim ogniu jeszcze przez 2 minuty.
5. Zdejmij garnek z ognia i mieszaj swe dżemidło do momentu zaniknięcia piany.
6. Nakładaj dżemik do czystych i wyparzonych słoiczków, zakręć je mocno i postaw do góry dnem, najlepiej na cały dzień.

Jeśli chcesz, możesz je potem spasteryzować, daję to 100% gwarancje świeżości, choć jeśli je dobrze zakręciłeś...to będą się trzymać. :)



Truskawki 2012

47 komentarzy:

  1. Pierwsze zdjęcie jest obłędne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam,pycha:)

    na pewno zrobię:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, a dla jeszcze lepszego efektu spytam, czy wiesz, że Golden Soya znów uśmiecha się z półek wrocławskich biedronek? Ja dorwałam na dworcu PKS :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A to ciekawe połączenie :) Mało tradycyjne, jak na dżem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale słodko, uroczo, smacznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale te zdjęcia są pełne życia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę, miałam się niedługo zabierać za uzupełnianie zapasów domowego dżemu truskawkowego, teraz już wiem że kilka słoików zrobię w takiej wersji ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też niedługo będę dżemować:). Śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak pysznie, że zaraz wgryzę się w monitor :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm... Lecę do sklepu po kiwi, nie ma bata! ;3

    OdpowiedzUsuń
  11. Słodkie są te Twoje słoiczki :) I naklejki też urocze ;)
    Zastanawiam się, czy nie da się jeszcze bardziej zmniejszyć ilości cukru w dżemach? Wiem, że jest tu kwaśnawe kiwi, ale wolę czystą, owocową słodycz ;P

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze mi sie wydawalo, ze robienie przetworow to jakas szalenie skomplikowana sprawa - a tu prosze, wcale nie jest tak zle :) Dzemik na pewno pyszny! A co do koktajlu na kefirze, zgadzam sie w 100% - nie ma lepszej bazy!

    OdpowiedzUsuń
  13. o, truskawka z kiwi! mniam.
    wiesz, że nigdy nie jadłam białego serka z kiwi? z truskawkami owszem, ale nigdy z kiwi!

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda jak czerwone kiwi hehe :D
    świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuję się cudnie *_* A w związku z tym, że dżemu o smaku truskawka-kiwi jeszcze nie miałam okazji posmakować, więc wszystko przede mną ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. ehh, nie lubię przetworów z cukrami żelującymi... Moim zdaniem domowe przetwory polegają na tym, by robić je ze zwykłym cukrem... A po co robić z żelfixem itp. jak to będzie to samo, co sklepowe? Ale połączenie, na pewno smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  17. no no ciekawe połączenie. musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. dzięki za pomysł, na pewno zrobię;D!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam duże wątpliwości co do dżemów z kiwi. Nie jest on zbyt kwaśny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem zrobiony- oczywiście, że pyszny. A to ciasto jest tak smakowite, że chyba je powtórzę;-)

      Usuń
  20. fantastyczny ten dżemik o.O <3 już go uwielbiam! i wiem co zrobię w najbliższym czasie, muszę muszę! :D pyszne kanapeczki!

    OdpowiedzUsuń
  21. JUTRO BĘDZIE :D :D :D wygląda przepysznie, pewnie smakuje równie dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Alez tu kolorowo! I jakie fajne dżemorki!

    OdpowiedzUsuń
  23. domowe dżemy to ja uwielbiam ,a jeszcze kiwi+truskawka w słoiki nie spotkałam ;p

    OdpowiedzUsuń
  24. Przydało by się taki zrobić.:D

    OdpowiedzUsuń
  25. można marzyć o takiej kanapce. na takim talerzyku. i koniecznie z tym dżemem!

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękne zdjęcia. Moim córkom najbardziej chyba przypadłyby do gustu naklejki z Hello Kity:)

    OdpowiedzUsuń
  27. wyglada przepysznie! świetne połączenie! Pomysł rewelacja! Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do dalczych wpisów ;]

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda uroczo! :) Choć przyznam, że nie przepadam za dżemami aż tak, żeby bawić się w pasteryzowanie, ale na pewno przygotuję mini porcję na jedno śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  29. dżemik wygląda zabójczo, to musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  30. jak pięknie wyglądają kanapki z takim dżemikiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Została mi jeszcze masa truskawek, a skoro dżem truskawkowy robiłam wczoraj to chyba już wiem co z nimi zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Dżemik, sremik - rzygam tęczą. Od razu widać, że masz jakieś emocjonalne problemy. Mam wrażenie, jakby ten blog pisała 12-letnia dziewczynka, a nie KOBIETA. Zacznij leczyć anoreksję, bo jednym z syndromów z pewnością jest pragnienie bycia malutką dziewczynką.

    OdpowiedzUsuń
  33. Rzygaj tęczą gdzie indziej - skoro tak uważasz, to widać, że nic a nic nie wiesz o anoreksji i posiłkujesz się czysto teoretyczną wiedzą z encyklopedii internetowych. Jakoś przez cztery lata nie przyszło mi do głowy, żeby być malutką dziewczynką i fakt, że niedługo kończy się mój okres -naście lat też mnie szczególnie nie przeraża.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy ja powiedziałam, że każda anorektyczka zachowuje się tak samo? Zarzucasz mi generalizowanie chorych, a sama to robisz. Każdy jest inny, ale zachowanie autorki jest przerażające. Sama nie chce się wyleczyć i udaje, że wszystko jest takie SŁIIIIT i cudowne, choć jej umysł wcale nie jest zdrowy.

      Usuń
    2. Nie generalizuję. Ta choroba zostaje gdzieś z tyłu głowy, nie można pozbyć się jej raz na zawsze. A to,że autorka nie jest zdrowa i raczej nie chce się wyleczyć - to widać na pierwszy rzut oka. Mnie przeraża tylko fakt, że skoro na mnie ten blog działa motywująco i popycha jeszcze bliżej choroby, to podobnie może być z wieloma innymi czytelniczkami.

      Usuń
    3. odpowiedź adekwatna do dyskusji ;D

      Usuń
  34. nigdy nie robiłam swojego dżemu, ale na ten się skuszę, to połączenie brzmi tak nieziemsko pysznie, że nie mogłabym przejść obojętnie obok tego przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie wstawiłam inspirowaną Twoim wpisem bananowo-masłowo-orzechową owsiankę do lodówki, dam znać, jak wyjdzie, ale i tak wiadomo, że będzie pysznie - bo czy coś, w czym są banany i maśło orzechowe mogłoby się nie udać? ^^

      Usuń
  35. Znalazłam swój mały kącik, usadowiłam się grzecznie w fotelu i stwierdziłam, że coś nabazgrzę, 'co sie bede'.
    Nie wiem czy kojarzysz mnie z e-mailu 'black_door@op.pl'. Jeśli nie, jeśli tak, w każdym bądź razie - to ja (: Zmartwił mnie trochę fakt, że nie odpowiedziałaś na jedną z wiadomości...
    Dżemik wygląda smakowicie. Wciąż zbieram się do zrobienia własnego (marnie mi to idzie...)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  36. Dzemik wyszedl pyyyycha ;D skonczył się szybciej niż przypuszczałam :D

    OdpowiedzUsuń
  37. ta tarta jest rewelacyjna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Dziękuję bardzo za przepis! Dżemik jest pyszny (zwłaszcza na bułce z twarogiem;0)
    a tak poza tym - świetny blog, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...