Właściwie nie robię tego nigdy.
Jest przecież tyyyyleeee nowych przepisów do wypróbowania, no nie? :)
TEN chlebek jest jednak wyjątkiem - wyobrażacie sobie więc, jaki musi być GE-NIAL-NY? :) .
Mięsisty, wilgotny, o korzennym aromacie. Chrupiąca, pękająca pod zębami zewnętrza skorupka spieczonej Nutelli, która wręcz rozpływa się w ustach w głębi każdego kawałka....
W zeszłym roku podbił serca całej mojej rodziny - także tych, którzy na hasło 'ciasto z dynią' robili oczy wielkie jak spodki. :D
W tym roku - skradnie serducha i Wam...
Przepis znalazłam w kuchni pełnej smaków i stamtąd go przepisuję. :)
Chlebek dyniowy z Nutellą
/keksówka średniej wielkości/
(wartość energetyczna w 100g - 400 kcal - zależy od hojności w nakładaniu Nutelli :D)
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1 szklanka purée z dyni
2 jajka
2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
8 łyżeczek Nutelli (sorry, ale u mnie to było jakieś 8 łyżek, nie łyżeczek - łącznie 110 gram Nutelli na jedną keksówkę :D)
Purée z dyni: dynię umyj, oczyść z pestek, pokrój na coś w kształcie ćwiartek( raczej ósemek) jabłka i kładąc na papierze, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 min. Następnie, jeśli skórka jest bardzo gruba obierz ją, jeśli nie, zmiksuj razem ze skórką na purée.
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Keksówkę posmaruj masłem.
2. W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstaw.
3. W dużej misce, widelcem, wymieszaj cukier, olej, wodę, dynię, jaja i ekstrakty.
4. Składniki mokre wlej do suchych delikatnie dokładnie połącz.
5. Wlej ciasto do foremki. Na wierzch połóż tyle Nutelli, ile Ci się podoba. Następnie, wykonując ruchy okrężne, wsmaruj ją w ciasto.
6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40-45 min. (jeśli w większej foremce piecz 60 min.), do momentu kiedy drewniany patyczek będzie suchy..
7. Po tym czasie i tej próbie, wyjmij ciasto, przez 15 min. pozwól mu “odpocząć”, następnie delikatnie wyjmij z foremek i ostudź.
Dynia była duża, w lodówce litrowy słój z pomarańczowym purée, no i do tego przyszedł weekend - szkoda tylko, że kupione w Biedronce baterie alkaliczne do aparatu musiałam zostawić gdzieś przy kasie...>.<
Wróciłaś z kolejnym wspaniałym przepisem. :) Cieszę się, bo i akurat mam dynię!
OdpowiedzUsuńNo nie wątpię, że taki pyszny ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń;o;o zaśliniłam klawiaturę !
OdpowiedzUsuńNutella! I masło proszę:D
OdpowiedzUsuńO matko, mój brzusio właśnie się zakochał! Muszę koniecznie taki zrobić.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta zawsze wyglądają tak samo obłędnie !:)
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały O.O! Ja raz zrobiłam babkę drożdżową dyniową ale nie było dobre :< Moze z tym będzie lepiej bo n to sie zapowiada ;D
OdpowiedzUsuńboję się dyni w wypiekach, ale ten chlebek wygląda tak, że chyba w końcu się przełamię^^
OdpowiedzUsuńten chlebuś musi być rzeczywiście pyszny ,
OdpowiedzUsuńgdybym tylko miała teraz dynie ...;p
Mam jakąś dziwną awersję do dyni. Znaczy za każdym razem jak mam ją kupić i coś z nią przyrządzić,to rezygnuje "bo pewnie będzie niedobre".. Chyba trzeba będzie naprawdę w końcu spróbować. :D
OdpowiedzUsuńPS Roksanko, przepraszam za ostatniego emaila, chyba Cię trochę za bardzo przygniotłam sprawami o których nie powinnam była wspominać, mam nadzieje, że wykasujesz go i jak najszybciej o nim zapomnisz ..
hej, nie przepraszaj - chciałam na niego w końcu odpisać i strasznie Cię przepraszam ja, że tak z tym zwlekam - nigdy nie potrafię się zebrać do napisania maila - naprawdę mega mi głupio, ale mam wieeelkie zaległości w odpisywaniu i na wiadomości i na komentarze :((
Usuńa, a w chlebku w ogóle w sumie nie czuć dyni - ciasto jest fenomenalnie pyszne :)
Usuńzapisałam :]
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko *_*
OdpowiedzUsuńNiesamowity ;)
OdpowiedzUsuńMam ochotę wypróbować wszystkie ciasta z Nutellą. Piękny ten chlebek. :)
OdpowiedzUsuńMmm... Wygląda pysznie. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje - polecam baardzo bardzo! :)
UsuńWygląda obłędnie! jeśli jest choć w połowie tak dobry jak ten z masłem orzechowym i malinami, to ja go chcę *_*
OdpowiedzUsuńA wczoraj chodziło mi po głowie takie ciasto;). Wygląda cudnie, taki jesienny kolorek i do tego ta nutella^^
OdpowiedzUsuńI dziękuję za udział w akcji;)
wygląda apetycznie choc ja chyba nie przekonam sie do smaku dyni
OdpowiedzUsuńco tam u Ciebie?jak szkola?
Wygląda BARDZO apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, aż sobie wyobraziłam tę chrupiącą, pękającą nutellową skorupkę *.*
OdpowiedzUsuńBoskie!
OdpowiedzUsuńI też tak mam, że z reguły nie piekę czegoś dwa razy:-)
A ja teraz robię taki sam chlebek tylko bananowy:-)
oooo genialne! a w jakiej wielkości keksówce robiłaś?
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny ;D A ja często powtarzam przepisy, jeśli tylko są dobre ;p
OdpowiedzUsuńJakie genialne ciasto!
OdpowiedzUsuńI do tego z nutellą!
Musiało być pyszne?!
oj z chęcią bym kawałek zjadła ! a nawet dwa...albo nawet cały ten bochenek hih :D to musi być rewelacyjne..
OdpowiedzUsuńZazdroszczę umiejętności pieczenia ciast :)
OdpowiedzUsuńMi mało które wychodzi i ograniczam się do 3 sprawdzonych przepisów.
Ciasteczka z płatkami śniadaniowymi niestety mi nie wyszły :(
Ale to ewidentna wina piekarnika, dziad jeden nie nagrzewa się do temp. wyższej niż 150 stopni :(
Jdłam kiedyś chleb dyniowy i był pyszny
OdpowiedzUsuńA w połączeniu z nutellą- to musi być cudo !
ale on musi być przepyszny *_*
OdpowiedzUsuńNie, spokojnie, nie mam ED :) Ale dzięki za troskę!
OdpowiedzUsuńwypieki z dynią są boskie!! a z nutellą, to już w ogóle!:) mniam
OdpowiedzUsuńoj jakie to musiało być dobre.
OdpowiedzUsuńjuz na sam widok mam ślinotok xd
OdpowiedzUsuńznalazlam dla Ciebie tanczy (sprawdzony juz) odpowiednik Cookie Crisp :) Różnie bywa z funduszami wiec kiedy nie będziesz mogla sobie pozwolic na "orginal" to polecam tani zamiennik z Netto lub Tesco (w Biedronce tez widzialam) Są to Dotty Chrups - chrupki zbożowe o smaku czekoladowych ciasteczek wzbogacone witaminami, żelazem i wapniem. I skład też w porządku:) Kaloryczność podobna, bo 388 na 100 g. Są delikatniejsze-mniej intensywne niż CC, ale także smaaaczne! Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuń+ obrazek :D
Usuńhttp://www.zpcotmuchow.com.pl/pl/produkty/na_sniadanie.html/prid/55//
aaaa, znam je znam! :) ale dzięki śliczne za info ;** Pozdro pozdro <3 :)
UsuńChlebek dyniowy znam, sama ostatnio piekłam, ale z nutellą to już inna historia. Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńw zeszłym sezonie piekłam podobne ciasto na dyni niemal co tydzień. uzależnia :)
OdpowiedzUsuńO mniaaam !!! Jak to wygląda, a dopiero jak musi smakować, toż to jest rewelacyjne ciacho :D
OdpowiedzUsuń58 year-old Database Administrator II Isa Pullin, hailing from Sheet Harbour enjoys watching movies like Body of War and amateur radio. Took a trip to Hoi An Ancient Town and drives a Ferrari 275 GTB/C. zobacz to
OdpowiedzUsuń