niedziela, 18 listopada 2012

Tort brownie z masłem orzechowym na urodziny

Duuużo masła, duuużo czekolady i duużo cukru.
Cały słoik masła orzechowego (340 gram!), śmietanka 30% i pokruszony Kit Kat. 
Nigdy wcześniej nie piekłam tortu, ale jak już robić...to na całego, prawda? :D
Tym bardziej, że urodzin nie obchodzi się codziennie... ;)



 

Miało być słodko i konkretnie - lekki biszkopt przełożony nawet najlepszym na świecie masłem orzechowym to zdecydowanie ZA MAŁO.
TEN przepis stał się mym wybawcą.
Ciężkie i gliniaste brownie sklejone lepkim kremem orzechowo-śmietankowym to był strzał w dziesiątkę!
Do tego czekoladowy geneche + kawałki batonika o smaku masła orzechowego i...10 listopad był jednym z najsłodszych dni w tym roku. :)


 
Tort brownie z masłem orzechowym
/tortownica 23 cm/
(wartość energetyczna porcji: obliczałam, ale wyszło mi chyba taaaak dużo, że wolałam zapomnieć i cieszyć się smakiem :D)


Warstwa brownie
  • 340 gr masła (i niech Wam nawet nie przyjdzie do głowy zastąpienie go margaryną choćby w połowie!)
  • 170 gr gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3 szklanki cukru
  • 5 dużych jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu/aromatu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1. W małym garnuszku wymieszaj razem masło z czekoladą i podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i gładko połączy z masłem. Przelej do większej miski, wmieszaj cukier. Dodawaj po jednym jajku, mieszając dokładnie po każdym. Dodaj mąkę, wanilię, sól i sodę. Wymieszaj. 
2. Rozdziel masę równomiernie na 3 takie same tortownice, po 23 cm każda (możesz oczywiście użyć jednej i piec każdą z osobna lub - tak jak ja - zrobić sobie foremki z folii aluminiowej ;) ). Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 23-25 min. Studź przez ok 10 min., a potem przykryj by nie wyschło i spokojnie czekało na swoje użycie. ;)

Krem z masła orzechowego
  • 500 gr cukru pudru
  • 340 gr masła orzechowego ( u mnie crunchy, ale oryginał zaleca gładkie)
  • 110 gr masła, roztopionego
  • 60 ml śmietany 30%
1. Zmiksuj razem cukier puder, masło orzechowe i roztopione masło. Masa będzie się kruszyć.
   Dodawaj po łyżce śmietany, aż masa będzie jednolita - nie będzie się kruszyć ani lepić do rąk.
2. Podziel masę na dwie części i uformuj z nich dwa krążki o średnicy 23 cm (jak Twój tort).
   Zapakuj każda w papier do pieczenia i włóż do zamrażalnika.

Polewa czekoladowa
  • 70 gr czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)
  • 60 ml śmietany 30%
  •  + posiekany batonik Kit Kat i jasny, brązowy cukier
1. Podgrzej w garnuszku śmietanę z posiekaną czekoladą do momentu, aż  połączą się w gładką masę.
   Pozostaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. 


SKŁADANIE TORTU


1. Wyciągnij z zamrażalnika warstwy z masła orzechowego.
    Przykryj pierwszy blat brownie warstwą z masła orzechowego. Następnie powtórz czynność kładąc
    drugi blat brownie i drugą warstwę orzechową. Nakryj wszystko ostatnim blatem brownie.
    Lekko dociśnij i wsadź do zamrażalnika na 20 minut, aż warstwy się połączą.
2. Udekoruj tort przestygniętą polewą czekoladową. Wierzch posyp posiekanym batonikiem (u mnie Kit Kat z masłem orzechowym), a boki posyp kryształkami brązowego cukru. 

Ta - daaam! Twój urodzinowy tort jest już gotowy. :)




... a jak urodziny - to i prezenty! :)
Parę uroczych drobiazgów od moich znajomych:




Batonikowe wypieki

50 komentarzy:

  1. Mam taka sama szczotke do wlosow :D

    Gdybym nie byla tlusta, to bym chetnie przygotowala taki torcik :)

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten tort wygląda wręcz niebiańsko!
    P.s. Mogę wiedzieć, gdzie kupiłaś ten sweterek z kolcami? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w Bershce, ale to już było jakiś czas temu i już ich tam chyba ni ma ;p

      Usuń
  3. tak, jak urodziny i tort to na całego! :)
    sto lat, sto lat! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego naj <3
    Boski torcik!

    OdpowiedzUsuń
  5. zdradz ile ma kalorii:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego, co pamiętam, to cały ok. 8 tysięcy :p

      Usuń
    2. no to pewnie ok 800kcal na kawałek, ale kto na to patrzy w dniu własnych urodzin :P

      Usuń
    3. mi wyszlo razem z warstwa brownie, kremem i polewą 2725 g co daje łącznie 12 308 kcal
      czyli na
      100 g - 452 kcal

      Pozdrawiam :D

      Usuń
    4. Co za obsesja z tym liczeniem kalorii :P
      W końcu są urodziny!

      Usuń
  6. ale cudo! poproszę kawałeczek :) no i wszystkiego najlepszego :)
    słodkie prezenty!

    OdpowiedzUsuń
  7. jak urodziny to trzeba zaszaleć :))

    OdpowiedzUsuń
  8. <333333333333!!!

    Hahaha, ile Ci wyszło? 1500 w kawałku:D?

    OdpowiedzUsuń
  9. policzylam ile ma kcal cala masa, łacznie z brownie, kremem i polewa i.. ej az takiej tragedii nie ma :p ! na 100 g ma tylko ciut wiecej niz przecietne "musli crunchy" hihihi :D
    Pozdrawiam
    Smacznego ;D :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 100 g ma tyle co Musli crunchy czekoladowe z Fitelli :D Przed chwilka wszystko zliczylam :D

      Usuń
  10. Świetny tort,krem orzechowy musi być pyszny:)ja kupuję w Lidlu masło orzechowe,muszę wypróbować ten przepis na masę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkiego Najlepszego Śliczna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkiego najlepszego!

    A tort obłędny! totalna rozpusta, ale w najlepszym stylu, to będzie chyba następny tort jaki wykonam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tort obłędny.
    I oczywiście wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  14. ohohohohoho! ALE BOMBA *_* pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak szaleć to szaleć. W końcu urodziny są raz w roku. :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Reeses<3 tort marzenie! Jeszcze tylko powinien być różowy^^

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystkiego najlepszego:* a tort fuul wypas<3 cudo!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej,piękny tort!:) Też mam taką szczotkę do włosów:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Najlepszego! ^3^
    Ciacho jest suuuper! Może ja taki zrobię na moją 19-stkę która już za niecałe 2 miesiące? Hmmmmmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Sto lat:) Ja tortów ogólnie nie lubię, ale taki zbity i ciężki chyba by mi smakował:))

    OdpowiedzUsuń
  21. wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)) upiekłaś mega słodki tort :D ale i tak wpycham się na kawałek :)) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  22. to chyba najfajniejszy tort, jaki w życiu widziałam! a jak musiał smakować<3

    OdpowiedzUsuń
  23. Miałaś urodziny?! Jeśli tak, to chciałabym Ci życzyć mnóstwa dobroci i wszystkiego co najlepsze. Spełniaj swe marzenia, dąż do wyznaczonych celów, szukaj szczęścia, nie daj się wrednym, zazdrosnym ludziom, otaczaj się bliskimi, którzy wywołują na Twej twarzy uśmiech, by było go jak najwięcej.

    OdpowiedzUsuń
  24. 100lat;* i zdrówka przede wszystkim;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wszystkiego co najsłodsze! :)
    Ja po jednym kawałku takiego tortu miałabym chyba za słodko ;p

    OdpowiedzUsuń
  26. Wszystkiego pięknego! Cudownego, uroczego życia, baaaardzo dużo zdrowia, uśmiechu co dzień i oddanych przyjaciół :)
    A swoją drogą tort - cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
  27. Tort na pewno pyszny.
    NAJLEPSZEGO!! <33

    OdpowiedzUsuń
  28. bardzo słodko spędzone urodzinki ;) wszystkiego dobrego ci życzę ;*

    OdpowiedzUsuń
  29. boski, boski, boski:)
    dawno nie widziałam tak zjawiskowego tortu:)
    achhh

    OdpowiedzUsuń
  30. Tort wygląda pysznie! Gdzie kupiłaś tą bluzę z ćwiekami? Śliczna! ;>

    OdpowiedzUsuń
  31. Wszystkiego co najlepsze!
    Wspaniały, konkretny tort ;-)

    OdpowiedzUsuń
  32. wszystko co najlepsze jest w tym torcie ! czego więcej Ci życzyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ależ rozpustne ciacho ;).
    I spóźnione życzenia- Spełnienia marzeń Rocksanko;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Sto lat, sto lat, niech żyje, żyje naaaam! ;)
    Tort miałaś meeega, szkoda, że nie załapałam się na jakiś kawałek ;( ;DD

    A prezenciki widzę, że też udana, szczególnie te batoniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Roksanko jak teraz z Twoja waga? Ile kcal dziennie zjadasz?:)

    OdpowiedzUsuń
  36. byłam dziś znów (ciągle mam ochotę na naleśniki!) w Renomie na naleśniku, wzięłam z nutellą, białym serkiem, mandarynką i marcepanem i kosmicznie Ci go polecam! <3 jest genialny! *_* spróbuj koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  37. zdrowia przede wszystkim. i zebys chciala wreszcie rzucic w kat ANE

    OdpowiedzUsuń
  38. Jak szaleć, to szaleć ;)
    Wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  39. jaka słodka szczotka*__* spóźnione WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :*

    OdpowiedzUsuń
  40. a tak czytam przepis, bo chce go zrobić siostrze na urodziny i czy jak już wyciągnę go z zamrażalnika to jeść go zmrożonego, czy oczekiwać roztopów?;)
    I potem gdzie go trzymać, w lodówce?;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...