Cały słoik masła orzechowego (340 gram!), śmietanka 30% i pokruszony Kit Kat.
Nigdy wcześniej nie piekłam tortu, ale jak już robić...to na całego, prawda? :D
Tym bardziej, że urodzin nie obchodzi się codziennie... ;)
Miało być słodko i konkretnie - lekki biszkopt przełożony nawet najlepszym na świecie masłem orzechowym to zdecydowanie ZA MAŁO.
TEN przepis stał się mym wybawcą.
Ciężkie i gliniaste brownie sklejone lepkim kremem orzechowo-śmietankowym to był strzał w dziesiątkę!
Do tego czekoladowy geneche + kawałki batonika o smaku masła orzechowego i...10 listopad był jednym z najsłodszych dni w tym roku. :)
Tort brownie z masłem orzechowym
/tortownica 23 cm/
(wartość energetyczna porcji: obliczałam, ale wyszło mi chyba taaaak dużo, że wolałam zapomnieć i cieszyć się smakiem :D)
Warstwa brownie
- 340 gr masła (i niech Wam nawet nie przyjdzie do głowy zastąpienie go margaryną choćby w połowie!)
- 170 gr gorzkiej czekolady, posiekanej
- 3 szklanki cukru
- 5 dużych jaj
- 1 łyżeczka ekstraktu/aromatu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
2. Rozdziel masę równomiernie na 3 takie same tortownice, po 23 cm każda (możesz oczywiście użyć jednej i piec każdą z osobna lub - tak jak ja - zrobić sobie foremki z folii aluminiowej ;) ). Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 23-25 min. Studź przez ok 10 min., a potem przykryj by nie wyschło i spokojnie czekało na swoje użycie. ;)
Krem z masła orzechowego
- 500 gr cukru pudru
- 340 gr masła orzechowego ( u mnie crunchy, ale oryginał zaleca gładkie)
- 110 gr masła, roztopionego
- 60 ml śmietany 30%
Dodawaj po łyżce śmietany, aż masa będzie jednolita - nie będzie się kruszyć ani lepić do rąk.
2. Podziel masę na dwie części i uformuj z nich dwa krążki o średnicy 23 cm (jak Twój tort).
Zapakuj każda w papier do pieczenia i włóż do zamrażalnika.
Polewa czekoladowa
- 70 gr czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)
- 60 ml śmietany 30%
- + posiekany batonik Kit Kat i jasny, brązowy cukier
Pozostaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
SKŁADANIE TORTU
1. Wyciągnij z zamrażalnika warstwy z masła orzechowego.
Przykryj pierwszy blat brownie warstwą z masła orzechowego. Następnie powtórz czynność kładąc
drugi blat brownie i drugą warstwę orzechową. Nakryj wszystko ostatnim blatem brownie.
Lekko dociśnij i wsadź do zamrażalnika na 20 minut, aż warstwy się połączą.
2. Udekoruj tort przestygniętą polewą czekoladową. Wierzch posyp posiekanym batonikiem (u mnie Kit Kat z masłem orzechowym), a boki posyp kryształkami brązowego cukru.
Ta - daaam! Twój urodzinowy tort jest już gotowy. :)
... a jak urodziny - to i prezenty! :)
Parę uroczych drobiazgów od moich znajomych:
Mam taka sama szczotke do wlosow :D
OdpowiedzUsuńGdybym nie byla tlusta, to bym chetnie przygotowala taki torcik :)
Kasia
Ten tort wygląda wręcz niebiańsko!
OdpowiedzUsuńP.s. Mogę wiedzieć, gdzie kupiłaś ten sweterek z kolcami? ;)
w Bershce, ale to już było jakiś czas temu i już ich tam chyba ni ma ;p
Usuńrozpływam się ;) cudo!
OdpowiedzUsuńtak, jak urodziny i tort to na całego! :)
OdpowiedzUsuństo lat, sto lat! :*
Papa dieto... Super tort! :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj <3
OdpowiedzUsuńBoski torcik!
zdradz ile ma kalorii:D
OdpowiedzUsuńz tego, co pamiętam, to cały ok. 8 tysięcy :p
Usuńno to pewnie ok 800kcal na kawałek, ale kto na to patrzy w dniu własnych urodzin :P
Usuńmi wyszlo razem z warstwa brownie, kremem i polewą 2725 g co daje łącznie 12 308 kcal
Usuńczyli na
100 g - 452 kcal
Pozdrawiam :D
Co za obsesja z tym liczeniem kalorii :P
UsuńW końcu są urodziny!
ale cudo! poproszę kawałeczek :) no i wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńsłodkie prezenty!
Nie ma co, zaszalałaś! ;D
OdpowiedzUsuńjak urodziny to trzeba zaszaleć :))
OdpowiedzUsuń<333333333333!!!
OdpowiedzUsuńHahaha, ile Ci wyszło? 1500 w kawałku:D?
nie widziwlam podobnego ;)
OdpowiedzUsuńpoliczylam ile ma kcal cala masa, łacznie z brownie, kremem i polewa i.. ej az takiej tragedii nie ma :p ! na 100 g ma tylko ciut wiecej niz przecietne "musli crunchy" hihihi :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Smacznego ;D :*
na 100 g ma tyle co Musli crunchy czekoladowe z Fitelli :D Przed chwilka wszystko zliczylam :D
UsuńŚwietny tort,krem orzechowy musi być pyszny:)ja kupuję w Lidlu masło orzechowe,muszę wypróbować ten przepis na masę.
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego Śliczna!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuńA tort obłędny! totalna rozpusta, ale w najlepszym stylu, to będzie chyba następny tort jaki wykonam ;)
Tort obłędny.
OdpowiedzUsuńI oczywiście wszystkiego najlepszego!
ohohohohoho! ALE BOMBA *_* pycha! ;)
OdpowiedzUsuńJak szaleć to szaleć. W końcu urodziny są raz w roku. :)))
OdpowiedzUsuńReeses<3 tort marzenie! Jeszcze tylko powinien być różowy^^
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego:* a tort fuul wypas<3 cudo!!
OdpowiedzUsuńOjej,piękny tort!:) Też mam taką szczotkę do włosów:)
OdpowiedzUsuńNajlepszego! ^3^
OdpowiedzUsuńCiacho jest suuuper! Może ja taki zrobię na moją 19-stkę która już za niecałe 2 miesiące? Hmmmmmm ;)
Sto lat:) Ja tortów ogólnie nie lubię, ale taki zbity i ciężki chyba by mi smakował:))
OdpowiedzUsuńwszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)) upiekłaś mega słodki tort :D ale i tak wpycham się na kawałek :)) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńto chyba najfajniejszy tort, jaki w życiu widziałam! a jak musiał smakować<3
OdpowiedzUsuńMiałaś urodziny?! Jeśli tak, to chciałabym Ci życzyć mnóstwa dobroci i wszystkiego co najlepsze. Spełniaj swe marzenia, dąż do wyznaczonych celów, szukaj szczęścia, nie daj się wrednym, zazdrosnym ludziom, otaczaj się bliskimi, którzy wywołują na Twej twarzy uśmiech, by było go jak najwięcej.
OdpowiedzUsuń100lat;* i zdrówka przede wszystkim;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najsłodsze! :)
OdpowiedzUsuńJa po jednym kawałku takiego tortu miałabym chyba za słodko ;p
Wszystkiego pięknego! Cudownego, uroczego życia, baaaardzo dużo zdrowia, uśmiechu co dzień i oddanych przyjaciół :)
OdpowiedzUsuńA swoją drogą tort - cudeńko!
Tort na pewno pyszny.
OdpowiedzUsuńNAJLEPSZEGO!! <33
bardzo słodko spędzone urodzinki ;) wszystkiego dobrego ci życzę ;*
OdpowiedzUsuńboski, boski, boski:)
OdpowiedzUsuńdawno nie widziałam tak zjawiskowego tortu:)
achhh
Tort wygląda pysznie! Gdzie kupiłaś tą bluzę z ćwiekami? Śliczna! ;>
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze!
OdpowiedzUsuńWspaniały, konkretny tort ;-)
wszystko co najlepsze jest w tym torcie ! czego więcej Ci życzyć ;)
OdpowiedzUsuńAleż rozpustne ciacho ;).
OdpowiedzUsuńI spóźnione życzenia- Spełnienia marzeń Rocksanko;)
Sto lat, sto lat, niech żyje, żyje naaaam! ;)
OdpowiedzUsuńTort miałaś meeega, szkoda, że nie załapałam się na jakiś kawałek ;( ;DD
A prezenciki widzę, że też udana, szczególnie te batoniki ;)
Roksanko jak teraz z Twoja waga? Ile kcal dziennie zjadasz?:)
OdpowiedzUsuńbyłam dziś znów (ciągle mam ochotę na naleśniki!) w Renomie na naleśniku, wzięłam z nutellą, białym serkiem, mandarynką i marcepanem i kosmicznie Ci go polecam! <3 jest genialny! *_* spróbuj koniecznie!
OdpowiedzUsuńzdrowia przede wszystkim. i zebys chciala wreszcie rzucic w kat ANE
OdpowiedzUsuńJak szaleć, to szaleć ;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :)
jaka słodka szczotka*__* spóźnione WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :*
OdpowiedzUsuńa tak czytam przepis, bo chce go zrobić siostrze na urodziny i czy jak już wyciągnę go z zamrażalnika to jeść go zmrożonego, czy oczekiwać roztopów?;)
OdpowiedzUsuńI potem gdzie go trzymać, w lodówce?;)