wtorek, 15 stycznia 2013

Kurczak pieczony w płatkach kukurydzianych

O tym, że płatki kukurydziane nadają się nie tylko do zalania mlekiem,
przekonaliście się, robiąc sobie na śniadanie ciasteczkowy krem z TEGO przepisu
Dziś pokaże Wam, jak z ich pomocą wyczarujecie pysznego i niskokalorycznego kurczaka na obiad. :)


Kurczaczek wychodzi soczysty, chrupiący, a w dodatku...zrobicie go bez dodatku tłuszczu!
Wystarczy, że nastawicie piekarnik na 200 stopni, a zanim się nagrzeje, przygotujcie...


Kurczak pieczony w płatkach kukurydzianych
(1 porcja)
/wartość energetyczna porcji bez brokuła i dipu - ok. 200 kcal/
  •  filet z kurczaka, ok 120-130g
  •  1 łyżka jogurtu naturalnego
  •  1/2 białka kurzego
  •   szczypta ostrej papryki w proszku
  •  20g płatków kukurydzianych
  •  szczypta soli, pieprzu, czosnku i przyprawy do kurczaka 
 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, a pierś z kurczaka umyj.
2. W misce wymieszaj jogurt z białkiem i papryką. Zanurz i obtocz w tej mieszance kurczaka.
3. Płatku kukurydziane wsadź do woreczka i dokładnie je pokrusz. Następnie wysyp je na talerzyk i wymieszaj z przyprawami.
4. Wyjmij kurczaka z jogurtowej mieszanki i dokładnie obtocz w kukurydzianej panierce.
5. Obtoczonego kurczaka połóż na wyłożonej papierem do pieczenia kratkę z piekarnika i piecz go przez 20 minut. 
6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, lub jak ja - z brokułami na parze i dipem awokado. :)

 

30 komentarzy:

  1. Robiłam kilka dni temu :) Pychota <3

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie właśnie się piecze kurczak w płatkach tyle że w musztardzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często gości na moim stole. Pyszny jest!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny w sam raz na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie w takiej wersji jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny ten przepis, z pewnością wykorzystam ten pyszny pomysł na kurczaka ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mieszam płatki z ostrymi przyprawami i wychodzi mi wtedy kurczak pikantny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oo fajny pomysł, żeby dawać do obtoczenia samo biało, wypróbuję ;)

    Pozdrawiam Serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. I tym daniem wygryzasz kurczaczki z Mcdonalds :D

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobię, na pewno. już niedługo, obiecuję. :D
    zapowiada się przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. robiłam, ale na patelni-czas zrobić z piekarnika ;D
    musi być dobry i to bez takiej ilości tłuszczu, już to lubię;D

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł, spróbuję z kotletami sojowymi, też może być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jej! Ten przepis na pewno wypróbuję! Smacznie i kusząco wygląda,a w dodatku składa się z moich ulubionych smakołyków (kocham filety z kurczaka ♥ ).Myślisz,że inne płatki bądź otręby również mogą się nadać?

    OdpowiedzUsuń
  14. robię takiego kurczaka!:) jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne wyglada :) na pewno mila odmiana dla zwyklej panierki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale świetnie wygląda ;D Lepiej niż z kfc i jaki zdrowy *.* Kiedyś robiłam takiego kurczaka, ale płatki trochę namiękły, masz jakiś sposób ? :> W otrębach też polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przeeeeepysznie! Muszę kiedyś zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Płatki śniadaniowe w wersji z mięskiem są mi znane. Jednak mam troszkę inny przepis i może Cię zainteresuje :) Marynata z Maggi, imbiru, Vegety i oliwy. Wszystko praktycznie na oko, kurczaka dokładnie w tym obtaczasz. Robiłam to już z różnymi częściami, ale pierś i skrzydełka sprawdzają się najbardziej. Najlepiej zacząć przygotowania dzień wcześniej, po nocy w przyprawach będzie z daleka pachnieć :D I odpowiednio skrzydełka godzinkę w piekarniku bez dodawania tłuszczyku, 180 st, wszystko się ładnie wytopi, pierś natomiast jakieś 20 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo Ci dziękuję! Ekstra przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dawniej bardzo często jadłam schabowego przyrządzonego właśnie w ten sposób, uwielbiałam chrupiące płatki kukurydziane zamiast zwykłej bułki tartej. Zupełnie zapomniałam o takiej "panierce", dziękuję za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Specjalnie dla tego przepisu kupiłam corn flakesy! :) Przy okazji chciałabym też zrobić z nich Twój przepis z 26 listopada - ciasteczkowy krem śniadaniowy. Mam kilka pytań do tego przepisu :)

    Czy można przygotować go wieczorem i zjeść rano? Po kilku godzinach nadal będzie smaczny?

    Czy wszystkie składniki wrzucić do miksera jednocześnie czy najpierw rozkruszyć same cornflakesy?
    Zastanawiam się, czy chrupki kukurydziane powinny być wyczuwalne, namoknięte i rozpuszczone, czy może bardzo drobno skruszone i niewyczuwalne?

    Będę bardzo wdzięczna za pomoc :))

    Enjoy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz spróbować przygotować krem wieczorem - do rana powinien nabrać jeszcze lepszej konsystencji - pewnie będzie bardziej gęsty, niż w innych warunkach. :) - sama jednak nigdy nie przygotowywałam go sobie na wieczór, jednak radzę przetestować. :)

      Ja najpierw zmiksowałam płatki z mlekiem, potem dorzuciłam inne 'gadżety'. :)
      Konsystencja kremu zależy od Ciebie - może być z 'kawałeczkami' lub bez - zmiksuj tyle, ile będziesz uważała za potrzebne - na pewnie wyczujesz ten moment. :)

      Pozdrawiam ciepło i daj znać, jak wyszło ;*

      Usuń
    2. Dziękuję :)
      Nie miałam w domu wyszukanych dodatków ani żadnych słodyczy więc skorzystałam z tego, co znalazłam w lodówce ;) Ale wyszedł naprawdę świetny!
      Najpierw pokruszyłam w mikserze corn flakesy (30 g) z otrębami (15 g). Potem zmiksowałam z jogurtem Danio Intenso kokosowym i odrobiną mleka, a już w misce wmieszałam kilka podgrzanych malin. Wyszła pychotka :) Bardzo kremowa i słodziutka.

      Żeby nie wyżreć wszystkich corn flakesów na sucho (uwielbiam je chrupać!) chyba zrobię dziś tą pieczoną pierś :)

      Pozdrawiam!
      Enjoy

      Usuń
  22. To musi być pyszne!! <3 A jak robisz dip z awokado?

    OdpowiedzUsuń
  23. Hmm... Pycha!
    Mam małą prośbę, a tak właściwie to ogromną i gdybys mogła mi pomóc byłoby fajnie.
    Moja mama ma urodziny już niedługo i potrzebuję jakiegoś łatwego, co za tym idzie szybkiego przepisu. Ale dobrego i wyjątkowego. miło gdybyś mi pomogła. Pozdrawiam! http://stylbycia.blogspot.com/
    e-mail: dunaj.sara@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam, też w towarzystwie brokułów, do tego frytki też z piekarnika- wyszło przepysznie, rodzinka zadowolona, brzuszki usatysfakcjonowane. Dzięki za przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam dziś na obiad- uwielbiam Cię! <3

    OdpowiedzUsuń
  26. mam pytanko jakiego programu do edytowania zdjęć używasz

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziś to zrobiłam na obiad ;) Aktualnie jestem na diecie i szukam właśnie takich przepisów ;)
    Coś pysznego ! ;)

    Cała rodzinka zjadła z apetytem ;)
    Dorzuciłam tylko sałatkę z pomidorów, ogórka świeżego oraz cebuli z łyzką jogutu naturalnego ;)
    Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...