niedziela, 17 lutego 2013

Spaghetii z zielonym groszkiem, boczkiem i serem pleśniowym

To (nie) prawda, że tylko faceci jedzą tłustą wędzonkę, a bezbronne i wątłe kobietki wybierają lekkie sałatki.
Kiedy są naprawdę głodne, z trzęsącymi się uszami pochłaniają podsmażony i chrupiący boczek, oblany kremową pierzynką pleśniowego sera
W wesołym towarzystwie kuleczek zielonego groszku i wylizanego do czysta garnka po serowym sosie.

Jeśli, tak jak ja, jesteś dziewczyną, która od zieleniny na obiad woli konkretne i sycące danie - ten włoski makaron jest dla Ciebie. :)
Jeśli jesteś facetem - nie muszę Cię namawiać.
No, chyba, że wyjątkowo nie lubisz boczku... ;)



Makaronik w 'męskim stylu' z ostatnio mej ulubionej  Kwestii Smaku.


Spaghetti z zielonym groszkiem, boczkiem i serem pleśniowym
(2 porcje)

Składniki:  
1/3 szklanki zielonego groszku (dałam konserwowy)
2 porcje makaronu (u mnie pełnoziarniste spaghetti)
50 g boczku
3 łyżki pokrojonej w kosteczkę młodej cebuli
50 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego
1/4 szklanki śmietanki kremówki, ubitej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
do podania: rukola (nie dałam)


Przygotowanie:

  • Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić groszek i gotować przez około 3 minuty do miękkości. Wyłowić łyżką cedzakową. Do wrzącej wody wrzucić makaron i ugotować al dente, odcedzić.
  • W międzyczasie włożyć boczek na patelnię, smażyć z dwóch stron na wolnym ogniu przez kilka minut aż będzie chrupiący. Pokroić na kawałki, patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem i z powrotem włożyć boczek. Dodać cebulkę i poddusić na małym ogniu przez pół minuty.
  • Zmniejszyć ogień do minimum, dodać pokrojony na kawałki ser i wymieszać. Gdy ser się roztopi wlać ubitą śmietankę kremówkę (najlepiej ubić większą ilość), dodać groszek, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Włożyć odcedzony makaron i wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać pokrojoną na kilkucentymetrowe kawałki rukolą.
 

23 komentarze:

  1. To ja chyba też lubię męskie dania, bo spaghetti z dużą ilością sera i śmietanką to moje ulubione ;p Pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię konkrety, ale za boczkiem nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  3. danie już raczej nie dla mnie , nie na mój żołądek ,ale jak tobie smakowało to super ;D tak w ogóle to przepysznie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak! Ja jako kobitka z chęcią się podpisuję pod twoim wpisem, mmmm syto ale jak pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm, nie przepadam za boczkiem, aczkolwiek brzmi ciekawie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, uwielbiam takie smaki! Może tylko ten groszek niespecjalnie mi przypadł do gustu, ale cała reszta - jak najbardziej! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. ROksanko, wszystko jak zawsze pyszne! :) też lubię to połączenie groszku i słonego boczku, bo groszku konserwowego jako tako nie lubię, a tu sprawdza się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spaghetti to w każdej wersji zjem ze smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne połączenie! uwielbiam taki makaron

    OdpowiedzUsuń
  10. Spaghetti, ser pleśniowy i boczek- w gustach smakowych zdecydowanie jestem mężczyzną, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, że dla facetów o wiele większym problemem będzie groszek aniżeli ten boczek.. Wielu z nich przecież nie tknie wszystkiego co zielone na talerzu :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie mam boczku, nie mam groszku ale idę szukać jakiś zamienników-bo kusisz a do sklepu mi sie nie chce!

    OdpowiedzUsuń
  13. pięknie to napisałaś o tym boczku i kobietach xDD całkowicie się zgadzam ;D wszystkie dziewczyny nie lubią boczku a ja lubie sycące dania ^^ szkoda tylko że się doprowadziłam do niezbyt ładnej chudości ;< to danie mnie przekonuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. oooooo pycha! i piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda konkretnie i mega pysznie, szkoda że nie mam zupełnie nic ze składników :D

    OdpowiedzUsuń
  16. twoj blog jest ok, ale to okropnme ze tak propagujesz i zachwalasz jedzenie ohydnego, niezdrowego, tlustego mięsa... mieso,ktore w dzisiejszych czasach sklada sie z samej chemii i cierpienia niewinnych zwierzat. brak slow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konstruktywna odpowiedź, kolego. kazda forme wyrazania swojej (niekoniecznie pozytywnej opinii) komentujesz w ten sposob? ah, i jeszcze ten mający pokazac jak glupia i nawiedzona jestem, bo krytykuje tak OCZYWISTĄ I NORMALNĄ rzecz jaką jest jedzenie mięsa, znak zapytania. Tak krytykuje, bo pora zeby ludzie oprzytomnieli. I uwierz mi, robie i piszę to praktycznie tam gdzie jest to tematycznie zbieżne i akceptowalne, nie tylko na tym blogu, ktory zreszta lubie. Brak slow na twoj komentarz.

      Usuń
    2. Nie, po prostu rozbawiło mnie podsumowanie kilkuzdaniowego wywodu stwierdzeniem 'brak słów'.

      Usuń
  17. From thе glаss blowing faсtory that is even
    nоw in operation, to a live bakery whеre you can bаke уour personal goodies, running farmѕ that you can taκe a looκ at and feed the animаls, and operating ρottery mills.
    Eагning pіzza iѕ a gοod time, not thаt chаllenging, anԁ a incredibly
    innovative way to impreѕs buddies and гelativeѕ with your coοking skill-sеts - and аlso maκе ԁеlicious fоods that rеally don't break the funds. Move forward 11 miles, and see thoroughly for the indication to Laupahoehoe Level Beach Park on the correct.

    my webpage ... pizza stone for weber gas grill
    My page :: old stone oven

    OdpowiedzUsuń
  18. Precautions: Please don't intercourse with your spouse. It is for this reason that you should use cranberries along with any other yeast infection treatments. There is disagreement about what foods can be added back into the diet and when, but common sense will help the reader to decide if they are ready to risk adding a controversial item to their diet.

    Look at my web site :: Yeast infection treatment

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...