Że właśnie gorączkowo przegląda kulinarne blogi, nie wiedząc, na jaki przepis się zdecydować.
Stop! To koniec poszukiwań!
Znalazłeś/aś babkę idealną!
Mięciutką, wilgotną, puszystą, suuuper czekoladową i tak słodziutką, że hej.
Z chrupiącym grzbietem orzechów laskowych, zatopionych w lepkiej pierzynce mlecznej czekolady...
Baaardzo dłuuugo zachowuje świeżość - nawet do 5 dni - w ogóle nie wysycha!
Dla wielbicieli Nutelli.
Dla czekoladocholików.
Dla ciasteczkowych potworów i prawdziwych łasuchów.
Dla mamy, dziadka i cioci.
Dla Ciebie. :)
Uwaga! To najlepsza babka, jaką jadłam.
Zdecydowanie lepsza niż zeszłoroczna, kajmakowa - upieczcie koniecznie, bo...
...naprawdę niezła z niej babka. ;)
Za najlepsze, wielkanocne ciacho, dziękuję Małej Cukierence. :)
Babka z nutellą i orzechami laskowymi
/forma na babkę z kominem, 24 cm, 17 porcji/
(wartość energetyczna 1 porcji - ok. 334 kcal)
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- 6 kopiastych łyżek nutelli
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się kremowa.
3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, proszę się nie martwić, dodanie nutelli sprawi, że znów zrobi się gładka).
4. Dodać nutellę, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.
5. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.
6. Ciasto przełożyć dla foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch babki. Na końcu posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
aaa...no i wesołych, (nie)białych a tęczowych świąt! ;) ;*
boska babka :) dodatek nutelli bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńupiekłam wczoraj tą kajmakową, ale szczerze mówiąc się na niej mocno zawiodłam... nie smakuje mi :(
OdpowiedzUsuńojeej, to szkoda..:( a czemu nie smakuje? babka jak dla mnie jest dobra, ale w sumie nie rewelacyjna - ot taka na 4+. Ta dzisiejsza ją zdecydowanie przebija. :)) Jakiego smaku się spodziewałaś, a jaka Ci wyszła?
Usuńhmm smak kajmaku jest nie wyczuwalny, a dałam go więcej niż 300g. W środku jest trochę suchawa :<
UsuńAle za rok z pewnością wypróbuję wersję z nutellą :) Ogólnie robiłam kilka rzeczy z Twoich przepisów i wszystko zawsze bardzo mi smakowało ;)
pomyliłam się, mówiąc że babka jest niedobra. Niedobra była tylko w pierwszy dzień po upieczeniu. Po ok 2 dniach byłam w szoku jak ją spróbowałam ! Jest genialna ! ;o
Usuńoho - no to super! od razu mi się humor poprawił! :) cieszę się, że jednak posmakowała! ^^
Usuńprzecież to jest CUDEŃKO!:) wygląda obłędnie, a smakować również nie może inaczej, bo nutella *.* mówiąc szczerze tak trochę zazdroszczę :D
OdpowiedzUsuńgdzie nutella, tam ja! niestety ciacha na jutro są już upieczone, ale kto powiedział, że babki są tylko świąteczne? ;P
OdpowiedzUsuńwesołych świąt! :)
(www.dead-alive-or-sweet.blogspot.com)
mmm wygląda baaardzo apetycznie :) Wesołych!
OdpowiedzUsuńnajedzona jestem, a ślinka cieknie ! :D
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie:
http://fitholik.blogspot.com/
:)
A ja nie zrobię bo nie lubię babek, wolę te z kremem:D.
OdpowiedzUsuńAle nutelle i orzechy biorę:D
cudowna słodka baba !!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt ;*
Wesołych Świąt! U mnie za oknem prószy śnieg :D Jingle bells, jingle bells! xD
OdpowiedzUsuńJaka idealna babka <3 szkoda ze u nas już jest inaczej bym upiekła <3
OdpowiedzUsuńJest cudowna :)
Życzę ci wesołych świąt i po prostu Duzo szczęścia i rodzinnej atmosfery.
Wysłałam do ciebie maila i bardzo zależy mi na odpowiedzi ... Pozdrawiam cię ciepło!
Cat-kitchen-paradise.blogspot.pl
Kredka
Tęczowych świąt <3
OdpowiedzUsuńNiezła babka :D
No tak, u ciebie musi być przecieć mega słodko ;p
OdpowiedzUsuńAle babka. Szkoda tylko, że dopiero dzisiaj na nią trafiłam :/
OdpowiedzUsuńJaka świetna babka! Wesołych i spokojnych Świąt ;*
OdpowiedzUsuńBooooska;D
OdpowiedzUsuńWesołych!;)
Wesolych ; )
OdpowiedzUsuńCudna babka! Niestety jeszcze się formy na wielkanocną babkę nie dorobiłam na obczyźnie :( Za to ciasto migdałowo-kokosowe które właśnie skubałam lepsze niż Rafaello (jeśli ktoś lubi takie połączenie smaków). Radosnych Świąt!
OdpowiedzUsuńoojj, ciasto migdałowo-kokosowe to musi być coś! niewątpliwie pyszności, aż nabrałam na nie ochoty właśnie :) pozdrawiam i również wesołych życzę! :*
Usuń