Przyznam, nie jestem oryginalna pod tym względem (choć może i jestem, patrząc na owsiankowo-plackową blogosferę śniadaniową...).
Lubię kanapki i tyle.
Ostatnio jednak zakochałam się we wszelakich plackach i brak testowania przedświątecznych przepisów na baby i serniki (nie ma to, jak Wielkanoc w górach i posiłki w hotelowej restauracji) rekompensuje sobie, wyżywając się kulinarnie nad płytą kuchenki, o poranku.
Jakie są TE placuszki? Będziecie zachwyceni!
Są delikatne jak puchata chmurka, która wręcz rozpływa się w ustach!
Z bezglutenowej mąki gryczanej (możecie użyć dowolnej!), zmielonych płatków owsianych i jogurtu.
Bez jaj, a z bananem! ;)
Gryczano-owsiane placki z bananami
/1 porcja, ok. 4-6 placków/
(wartość energetyczna 1 porcji : ok 450 kcal)
- 1/4 szklanki mąki gryczanej (lub dowolnej)
- 1/4 szklanki płatków owsianych (zmielonych na mąkę, np. w młynku do kawy)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam śmietany 12%, bo akurat miałam w lodówce - możecie dać ulubiony jogurt ;) )
- 5 łyżek mleka
- łyżeczka miodu lub innego słodzidła
- szczypta cynamonu/kropla aromatu waniliowego
- 1 pokrojony, średni banan
- łyżeczka oleju (opcjonalnie)
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, zmielone płatki, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
Dodaj do nich 'mokre': jogurt, mleko, miód i olej, jeśli używasz - zmiksuj na gładko.
W ciasto wmieszaj pokrojonego banana.
Na rozgrzanej patelni (możesz ją lekko natłuścić olejem) smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony.
Podawaj z czym chcesz, choć ja lubię z masą krówkową. ;)
It's awesome designed for me to have a website, which is beneficial designed for my knowledge. thanks admin
OdpowiedzUsuńAlso visit my blog post - Chemietoilette
Mniam, wyglądają pysznie! :) Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju owsianki, płatki i kasze w milionach kombinacji. ;p Czasami pokuszę się o kanapki, ale zwykle zabieram je do szkoły.
OdpowiedzUsuńhttp://50mmodreams.blogspot.com
jestem zauroczona, i zrobię na pewno bo uwielbiam bez jajeczne placki :3
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Idealne śniadanie!
OdpowiedzUsuńmam tak samo jak Ty,kanapki to dla mnie idealne śniadanie<3
OdpowiedzUsuńte placki są rewelacyjne - już na fb wpadły mi w oko, ale teraz wiem, że muszę je zrobić! :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis! Z pewnością niedługo go wypróbuję :D Dzięki :)
OdpowiedzUsuńświetne! zdrowe i na pewno mega pyszne :3
OdpowiedzUsuńMniam! Placki <33 z bananem !! Uwielbiam ale tak jak ty wole banalne sniadania ;)) jogurt, kanapki, kasza... Nalesniki lub placki zostawiam na obiad ;P ale przepis prezentuje sie super! I to jeszcze z masełkiem orzechowym albo nutellą...
OdpowiedzUsuńSuper! Pewnie kiedyś sobie zrobię.
A w wolnej chwili zapraszam do mnie ( cat-kitchen-paradise.blogspot.com) na nowy przepis
Pozdrowienia ;))
Zgon, bo chcę.
OdpowiedzUsuńNa pewno je sobie zrobię w najbliższym czasie! Są cudowne > <
mmmm, musiały być pyszniutkie! i masa krówkowa, mniam!
OdpowiedzUsuńWyglądają fajnie, ale ja jestem za leniwa ;). Rano zrobienie kawy to wyzwanie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! I jakie wartościowe :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają! Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńwspaniała uczta:)
OdpowiedzUsuńA ja nie jestem fajnką kanapkowych śniadań, wolę takie ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie! i jeszcze ten kajmak no i banany <3
OdpowiedzUsuńТhe UЅDA аnd other foοd
OdpowiedzUsuńsafеtу experts recοmmenԁ leаving ρіzza out
at гοom tеmperature for no mοгe thаn
twο hours. After yоu've got the crust rolled out, transfer it to your pan or pizza stone. It also contains asorbic acid, beet powder, dry yeast, defatted soy flour, malic acid, monocalcium phosphate, modified corn starch, natural flavors, rehydrated enzyme modified cheese, sodium bicarbonate, sorbitan monstearate, and xanthan gum.
Also visit my site ... http://cloudytags.com
na pewno są pycha ! wyglądają tak smacznie ;D świetny przepis ! ;*
OdpowiedzUsuńPisałaś w którymś poście, chyba tym z wakacji, w recenzji z naleśnikami, że nie lubisz bitej śmietany?? :P
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie :D
uwielbiam takie placuchy ;d
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki :D Świetne upiekłaś :)
OdpowiedzUsuńmam identyczny talerzyk! jest przepiękny, a sniadanko na nim smakuje jeszcze lepiej <3
OdpowiedzUsuńNa śniadanie placuszkow akurat nie moge, ale na obiad zapewne byłyby genialne;D
OdpowiedzUsuńA jakie zdrowe!;)
Też mam ostatnio fazę na placki i robię prawie codziennie. Gdy nudzą się owsianki, to trzeba wymyślać coś innego :D.
OdpowiedzUsuńZa to nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam na śniadanie kanapki. Jestem niewolnikiem swoich przyzwyczajeń :P.
Roksanko jesz slodycze, ciasta i czasem jedzenie z maca i schudlas do 45 ? jak to sie stalo?
OdpowiedzUsuńzazdrościsz... aż cieknie zazrośc z twojego komentarza. Szkoda Roksanko odpisywać niektórym ludziom na komentarze, jakby ta osoba chciała mogłaby poczytać wcześniejsze twoje notki i dowiedzieć się nieco więcej...
Usuńzazdrość? a gdzie tu zazdrość? TA OSOBA czytała poprzednie notki i wiem, że Roksana ważyła juz 48kg. Zapytałam tylko jak to się stało, że schudła i nie z zazdrości, a po prostu ze zmartwienia;)
Usuńa w takim razie zwracam honor ^^ za nerwowa jestem xD pozdrawiam siostro x33
Usuńwiecie co, to chyba właśnie przez tak intensywny tryb życia - szkoła - praktyki - praca i w tym tylko jeden lub prawie wcale - dzień wolnego.
Usuńjestem wykończona, prawdę powiedziawszy...ale już zaniosłam wypowiedzenie do pracy, bo nie daję rady..
dla Twojego zdrówka lepiej będzie jak się oszczdzisz! i nadrób te stracone kilogramy... bo padniesz.
Usuńwpadnij do mnie na pizzę, podtuczymy Cię trochę ;)
Usuńmuszę kupić w końcu mąkę gryczaną, choć jakoś zawsze szkoda mi na nią kasy :D
Uwielbiam nalśniki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńpróbowałaś kiedyś masę krówkową z pieczywem ? Bo zastanawia mnie to połączenie :D
OdpowiedzUsuńIle zajmuje Ci wpałaszowanie całej puszeczki? :>
z pieczywem? oczywiście, że tak! głównie tak ją zjadam! :)
Usuńdo tego plasterki banana i...sól! tak, sól! jej szczypta podkreśli idealnie słodki smak kajmaku - wypróbuj :)
poza tym - świetnie sprawdza się na placuszkach, gofrach, w owsiankach czy naleśnikach :)
puszeczka starsza mi na ok. 2-3 tygodnie - ale wiadomo, samą masą krówkową człowiek nie żyje :P
To muszę wypróbować z tym pieczywem :D
UsuńTylko że jak ja już otworzę tą puszkę to calymi dniami korci mnie żeby iść po łyżkę... i tak sobie latam z góry na dół z łyżkami pełnymi pyszniutkiego kajmaku *.*
Rocksanko mam do ciebie wielką prośbę, mogłabyś napisać jak zaczęłaś swoją przygodę z aktorstwem? Wiem że nie grasz jakiś głównych ról..
OdpowiedzUsuńMieszkam w małym mieście co zmniejsza moje szanse. W przyszłości chciałabym zostać aktorką. Nie dla pieniędzy, bo to nie ma sensu. Każdy powinien robić to co lubi a mnie to właśnie kręci.:)
Dziewczyny, brawo za pomysły, za pracę . Ważne ,że jest chęć do zrobienia czegoś,
OdpowiedzUsuńmimo innych zajęć . Jest także radość , gdy posiłek jest smaczny . :))
Zrobię sobie dziś podobne ! Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJutro rano wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam! :* :)
UsuńWyszly absolutnie przepyszne :D co prawda zamiast bananów wmieszalam dżem malinowy, bo bananów nie lubie :P dzięki za przepis :D:D:D
OdpowiedzUsuń