środa, 27 marca 2013

Sernik wiosenny - dla mamy

Czy u Was też nie ma jeszcze wiosny?!
21 marca przeminęło...z wiatrem (dosłownie), a po wiośnie ni śladu (chyba, że na śniegu).
Mam już serdecznie dość owijania się wełnianym szalikiem po same oczy, naprawdę.


Od dwudziestu trzech lat, 21 marca to dla mnie jednak przede wszystkim urodziny mamy.
Mama ma czarne włosy, pije kawę o poranku, pielęgnuje kwiaty i kocha serniki.
Ja kocham mamę, więc piekę sernik, kupuję wazon i lubię, gdy się uśmiecha. 


Sernik wiosenny to słodkie, wiosenny marzenie.
Kremowy, zwarty i mazisty przez twardy twaróg sernikowy, mascarpone i budyń śmietankowy.(polecam twaróg sernikowy z Piątnicy - pa pa, maszynko do mielenia mięsa sera)
Orzeźwiający, dzięki truskawkowo-różowej piance.
Ciut egzotyczny, za sprawą kokosowego spodu.
Z chrupiącą bezą wieńczącą każdy kawałek.
Na brak wiosny za oknem.
Wiosna na talerzu, wiosna w sercu. :)



Sernik wiosenny zauroczył mnie na Kwestii Smaku.
Sernik wiosenny
/tortownica 25 cm/

Składniki:
Spód:

190 g ciasteczek (maślanych, waniliowych)
50 g masła

Masa serowa:

500 g twarogu sernikowego
500 g mascarpone
1 i 1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy 40 g (proszek)
5 jajek

oraz na wierzch: 200 g śmietany kwaśnej i gęstej 12%


Mus truskawkowy:
500 g mrożonych truskawek
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)

oraz do bitej śmietany: 500 ml śmietany 36% (do ubijania), zimnej i 5 łyżek cukru pudru

Dekoracja:

pokruszona beza, płatki kwiatów


Przygotowanie:

  • Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Dno tortownicy o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
  • Spód: Ciasteczka pokruszyć w misce (roztłuc na drobne okruszki tłuczkiem) i wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyrównać powierzchnię i dokładnie i mocno uklepać.
Masa serowa:
  • Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, cukier i budyń. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
  • Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale nie należy się tym przejmować, na pewno równo opadnie do właściwej wysokości).
  • Sernik wysunąć z piekarnika i pokryć go warstwą śmietany 12%. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut.
  • Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony, można wówczas wyłożyć na nim mus truskawkowy.
Mus truskawkowy:
  • Truskawki rozmrozić: wsypać zamrożone truskawki do garnka, przykryć i podgrzewać na większym ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem. Odstawić z ognia i pod przykryciem całkowicie rozmrozić.
  • Wylać na sitko do nowego garnka i przetrzeć owoce przez sito za pomocą tłuczka lub łyżki. To co pozostanie na sicie (około 2 łyżek) - wyrzucić. Powstały przetarty płyn zachować.
  • Dodać do niego sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy. Całkowicie ostudzić.
  • Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i namoczyć przez 10 minut, następnie chwilę podgrzać (np. w małym rondelku) i ciągle mieszając rozpuścić ją bardzo dokładnie (nie mogą pozostać grudki). Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszać a następnie wlać do reszty musu, wymieszać i odstawić. Ostudzić jeśli mus się ocieplił.
  • Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę (np. w metalowej misce schłodzonej w zamrażarce), w połowie ubijania zacząć dodawać stopniowo cukier puder. Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodać do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera.
  • Powstały krem wyłożyć na wierzch sernika i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Sernik musi się schładzać przez noc w lodówce, nawet jeśli krem zastygnie wcześniej. Rano (lub po zastygnięciu musu) obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki do czasu podania. Udekorować pokruszoną bezą i płatkami kwiatów

...a może na święta upieczesz któryś z innych moich serników? :)

 
 
 

Wielkanocne Smaki III

44 komentarze:

  1. jaka mama uśmiechnięta! :) uwielbiam sprawiać radość najbliższym! sernik jest wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie prezenty są najlepsze ! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik wygląda bajecznie, nie mam wątpliwości, że tak też smakował.:) a najbardziej bajeczne było w nim na pewno to, ile radości sprawił mamie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ps pozwoliłam sobie dodac do ulubionych, nie mogę stracić z oczu takiego bloga :)

      Usuń
  4. Fajny serniczek, widać mama była zachwycona :))))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojeeej 21 marca to też moje urodzinki hehe :)) Strasznie ubolewałam, że tego dnia wiosny nie było nawet widać... Mam nadzieję, że już niedługo ten śnieg odpuści i pozbędę się w końcu tych okropnych zimowych kurtek, które nosze już 5 miesięcy!!!
    A ten serniczek mnie też zauroczył, gdy tylko zobaczyłam go na kwestii smaku, to chyba przez wiosenny wygląd i owocową piankę, już czeka w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O a moja mama miesiąc wcześniej :) Uśmiech mamy niezastąpiony :)
    Cudownie wygląda ten serniczek, w takim wydaniu jeszcze nie jadłam! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Stówki dla mamy i ajdę na ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne to zdjęcie, na którym Twoja mama tak szczerze się uśmiecha! ale z Ciebie przykładna córa! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. sernik wygląda bardzooo pysznie !! mama zadowolona , uśmiechnięta - o to chodzi !! ;) sto lat dla Niej ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny prezent!
    Taka córka to skarb :))

    OdpowiedzUsuń
  11. widok uśmiechniętej mamy - bezcenny. ale co się dziwić skoro prezent taki wspaniały? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja urodziny mam 2 dni później:>
    A serniczek wyszedł bajeczny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny prezent :D Sto lat dla mamy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mama ma z Tobą dobrze! :)
    Też chciałabym dostać taki sernik, może przyniósłby wiosnę..? ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystkiego dobrego dla Mamy! :)
    Nie został Ci przypadkiem kawałeczek tego sernika dla mnie..? :>

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak pięknie ten sernik wygląda taki bajeczny. Pewnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chciałabym dostać taki na urodziny :)
    Pozazdrościć Twojej Mamie
    Wszystkiego dobrego dla Niej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. się spisałaś na urodziny mamy, uśmiech jak najbardziej piękny:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Sernik cudowny, od razu można poczuć wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
  20. O RANY JAK PIĘKNIE WYGLĄDA, NIE MOGĘ SIĘ NAPATRZEĆ! poważnie dawno żadne ciasto mnie tak nie 'uderzyło' :D upiekę mojej na dzień mamy. mam nadzieję, że się uda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oh, niezmiernie miło mi to słyszeć. :))
      koniecznie więc upiecz swojej mamusi taki - i oczywiście daj znać, jak wyszło! :)
      Pozdrawiam ;*

      Usuń
  21. piękny sernik pod różową pierzynką :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wiosna i sernik mają u mnie duże TAK :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Mama ma szczęście, że ma taki sernik, wazon, a przede wszystkim CÓRKĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Śliczny ten sernik, bardzo wiosenny i optymistyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bo Mamę ma się jedną i wyjątkową więc i wyjątkowy prezent się należy

    OdpowiedzUsuń
  26. Uśmiech na twarzy mamy- bezcenne ;)
    Sama uwielbiam takie chwile właśnie z mamą. Taki wspólne chwile łączą.
    Przepis niesamowity! I pięknie się prezentuje- mam nadzieję że bardzo wam smakował :D
    Co do gofrów to wyszły a jakże ! Idealne na śniadanie z przyjaciółką :P
    Dziękuję za miły komentarz
    http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  27. piękny sernik:) zresztą wszystkie Twoje wypieki są piękne. Podoba mi się zdjęcie Twojej mamy, jest takie spontaniczne :)

    OdpowiedzUsuń
  28. och, mama musiała być wniebowzięta! z pewnością jest dumna z takiej córki. (;

    OdpowiedzUsuń
  29. bardzo wiosennie na talerzu! zazdroszczę Twojej mamie takiego przepysznego prezentu! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. to ciacho wygląda jak z bajki! ; )

    OdpowiedzUsuń
  31. Mamom zdecydowanie warto robić niespodzianki! : )

    OdpowiedzUsuń
  32. Wowowow! Wygląda jak ciacho zrobione specjalnie dla księżniczek Disneya! :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Oj, możesz być pewna, że wkrótce skorzystam z któregoś z Twoich genialnych przepisów ♥
    A Twoja mamausia ma wspaniałą córeczkę, świetny prezent jej zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  34. To chyba najpiekniejszy sernik jaki widzialam! boski *.*

    OdpowiedzUsuń
  35. Moja mama też kocha serniki i ja upiekłam jej na urodziny czekoladowy, a po tym Twoim można wpaść w zachwyt, świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  36. sernik prosto z serca - bezcenny :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Już jutro Niedziela Wielkanocna, więc kliknij proszę... :)

    http://kokilka.blogspot.com/2013/03/kolorowych-swiat.html

    OdpowiedzUsuń
  38. Ojej ojej, jak to idealnie połączyłaś!
    I nasze mamy chyba mają nieco wspólnego.. przynajmniej jeśli chodzi o kwiaty i serniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Hmm, upiekłabym, ale moja mama ma manię odchudzania (to chyba rodzinne u nas) : P Więc zrobię przyjaciółce :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...