wtorek, 16 kwietnia 2013

Desernik z karmelizowanymi bananami i masłem orzechowym

Nie od dziś wiadomo, że pasjami uwielbiam oglądać stronę Kwestia Smaku,
a każdy nowo dodany przepis podziwiam z westchnięciem.
Ilekroć zarzekam się, że 'koniecznie to zrobię' - pojawia się znów coś nowego i wspaniałego, aż zaczynam czuć obawę, że nie starczy mi życia na wypróbowania tych wszystkich pyszności.

Czy też tak macie, przy przeglądaniu kulinarnych stron/blogów? :)


Tym razem nie miałam ŻADNYCH wątpliwości - jak mawiają- miłość od pierwszego wejrzenia.
Po prostu wiedziałam, że MUSZĘ zrobić TO ciasto. :)
No bo jak tu nie ulec połączeniu bananów (karmelizowanych!), sera i...masła orzechowego?
Nie ma opcji - to musi być pyszne.
I jest!



Kremowe, słodkie, mocno pachnące bananami, przełamane lepko-słonym akcentem wymieszanego z miodem masła orzechowego.
Serowa warstwa słodzona mlekiem zagęszczonym wręcz rozpływa się na naszym podniebieniu.
No i ten kruchy spód...
Mówię Wam - upieczcie je.
Jutro, pojutrze, na weekend, majówkę czy kiedykolwiek!
Nieważne kiedy - upieczcie koniecznie! :)


Jeśli jak ja nie macie palnika do crème brûlée - posypcie banany cukrem w trakcie pieczenia i ustawcie formę z ciastem na najwyższej półce piekarnika. :)
przepis podaję za Asią z Kwestii Smaku.

Desernik z karmelizowanymi bananami i masłem orzechowym
/blaszka 20x30cm, ja robiłam w małej tortownicy 19cm i zmniejszyłam sobie proporcje, ale podaję jak w oryginale :)/


Ciasto na spód:
170 g mąki pszennej 

80 g mąki ziemniaczanej (lub cornstarch, mąki ryżowej, skrobi ziemniaczanej)
 50 g cukru 
150 g zimnego masła 
1 jajko

Masa serowa:
250 g zmielonego twarogu lub sera mascarpone lub mieszanki 

2 łyżki budyniu o smaku bananowym (proszku)
200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki 

1 jajko


Ponadto: 180 g masła orzechowego, kremowego
1 łyżka i 1 łyżeczka miodu
1 - 2 banany
sok z 1 cytryny
około 3 - 4 łyżki cukru do karmelizacji Blaszka o wymiarach minimum 20 cm x 30 cm 

Palnik gazowy do przypiekania/karmelizowania deserów (jak do crème brûlée)

Przygotowanie:

  • Wyjąć składniki na masę serową z lodówki. Spód: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka lub miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Ciasto rozwałkować i włożyć nim formę, najłatwiej włożyć je pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy i razem z papierem przenieść ciasto do formy. Odkleić górny arkusz, ciastem wyłożyć spód i około 2 cm boków, palcami wylepić brakujące miejsca. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około pół godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 30 - 35 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, ciasto zostawić w foremce i ostudzić. Piekarnik zostawić włączony na tej samej temperaturze.
  • Masło orzechowe wymieszać z 1 łyżką miodu i rozprowadzić po ostudzonym spodzie.
  • Masa serowa: Do misy miksera włożyć ser i budyń i zmiksować. Dodać mleko skondensowane i zmiksować na małych obrotach miksera na gładką masę. Dodać jajko i znów krótko zmiksować do połączenia się składników.
  • Banany pokroić na cienkie plasterki (jak widać na zdjęciach) i obtoczyć je w mieszance soku z 1 cytryny i 1 łyżeczce miodu.
  • Masę serową wyłożyć łyżką na warstwę orzechową. Ułożyć plasterki bananów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piec przez około 30 minut aż masa zastygnie i lekko podniesie się przy brzegach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Karmelizowanie bananów: banany posypać cukrem i opalić palnikiem na złoty kolor (ja posypałam je cukrem w trakcie pieczenia i przeniosłam formę z ciastem na najwyższą półkę w piekarniku, by ładnie się przyrumieniły)

34 komentarze:

  1. Jestem pewna że po zjedzeniu takiego kawałka jest się w niebie! :) nie ma innej opcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzowski desernik :D Banany w połączeniu z masłem orzechowym są idealne i dodać do tego karmel niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam serniki! ten wygląda bardzo kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam tak samo jak ty ,moja ilość przepisów do zrobienia jest ogromna, a wciąż przybywają nowe :)
    Ten deser wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm same pyszności! A mnie się podoba jeszcze jedno.... nazwa tego ciacha hihi :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. z kwestii smaków mam zapisanych do zrobienia pełno przepisów ;) tyle, że nie wiem, od którego zacząć, a ciągle dochodzą nowe :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyycha! Na pewno zrobię! Żeby tylko wystarczyło mi czasu na wszystkie spisane od Ciebie i nie tylko pyszności^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, mam, i to jeszcze jak. Najczesciej takie reakcje wywoluja u mnie strony ze slodkosciami...
    Desernik wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być NAJPYSZNIEJSZE NA ŚWIECIE! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Tez ostatnio moja uwagę zwróciło to ciasto, ma wszystko to co kocham :) Napisze mi proszę o ile zmniejszyłaś proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodź na moichwypiekach bywam często, z przelicznika nigdy nie korzystałam. Musiał jakoś umnknac mojej uwadze. Dziękuję za szybka odpowiedz :)

      Usuń
  11. Pewnie, że tak mam. Moje zakładki są przepełnione ogromem przepisów.
    A sernik - niebo. Totalne zasłodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. maslo orzechowe i banany to najlepsze polaczenie ale w ciescie jeszcze go nie spotkalam :>

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo często tak mam, że przeglądam blogi i jestem podekscytowana i koniecznie chce COŚ zrobić.
    Twój sernik wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale super przepis ;O i te banany tak zabawnie wyglądają w tym serniku ;)) wygląda smakowicie!
    Ja tez tak mam z blogami kulinarnymi i szczególnie z twoim :) tyle tu pyysznych rzeczy zawsze jest! I nigdy nie moge sie zdecydować albo mi czegoś brakuje do wykonania ;P

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja bananów nie lubię, ale dla rodziny z wielką chęcią zrobiłabym taki poczęstunek, ponieważ oni je kochają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. desernik wygląda obłędnie ;)
    z ochotą zjadłabym takie ciacho!
    i co do przeglądania blogów...ooo tak mam tak bardzo często, moje zakładki kulinarne uginają sie od ilości zapisanych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm lubię wszelkie bananowe przepisy - ten bardzo mi przypadł do gustu -chętnie wypróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Niedawno wypróbowałam twój przepis na mazurka (o tej porze roku to tyła krajanka :3), ale z małymi modyfikacjami. Jak już wspominałam masło orzechowe jest dla mnie rarytasem (ile można mieć za 10 zł!), więc zastąpiłam go masą krówkową :) Do tego dżem z czarnej porzeczki i owsiana kruszonka z aromatem śmietankowym... Polecam ci takie rozwiązanie, palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łooo maatko - z masą krówkową? to musiało być nieziemsko dobre! nawet myślę, że lepsze niż oryginał :D
      muszę wypróbować :)

      Usuń
  19. Coś czuję, że gdybym odważyła się zrobić takie cudo to moja dwutygodniowa ciężka dieta w ciągu kilku godzin runęłaby w gruzach :D

    OdpowiedzUsuń
  20. o nieee ja na diecie a Ty mi tu takie pyszności pokazujesz :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha. Na diecie na ten blog chyba lepiej nie wchodzić. Tu zawsze tak słodko!

      Usuń
  21. Masz rękę do wypieków, gdybym mogła polizałabym monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudownie i smacznie tutaj :)
    pozdrawiam
    www.tysiagotuje.pl
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak on obłędnie wygląda! : )
    Marzenie, nie sernik. *.*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...