niedziela, 19 maja 2013

Kruchy, orkiszowy placek z rabarbarem i daktylami

UWAGA - będę się zachwycać. ;)
To ciasto jest TAK NIESAMOWICIE DOBRE, że nawet jeśli dotąd nie lubiliście rabarbaru - zakochacie się w nim z miejsca, sięgając po kolejny kawałek.
A potem następny, i jeszcze jeden...
Poważnie - to chyba NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI jakie upiekłam - w dodatku z pełnoziarnistej, orkiszowej mąki!
Placek jest nie tylko PYSZNY I ZDROWY - zrobicie go w ekspresowym tempie, bez zbędnego trudu. :)
Efekt jednak będzie powalający...przekonajcie się sami. ;)
1. Przepis na kruchy spód z dodatkiem mąki ziemniaczanej to istne cudo.
Delikatny, słodki, rozpływający się ustach.
Nie twardy, nie zbity. Po prostu rewelacyjny.
2. Rabarbarowe nadzienie, z lekko kwaskową nutą, przebitą naturalną słodyczą suszonych daktyli.
Poezja, mówię Wam, poezja.
Podejrzewam jednak, że w sezonie nie-rabarbarowym z powodzeniem możecie użyć innych, ulubionych owoców.
3. No i kruszonka - boże - KRUSZONKA!  
Zwieńczenie doskonałości - jak wisienka na torcie.
Nie, nie!
Raczej jak... najlepsza kruszonka na najlepszym, owocowo-kruchym placku świata. :)

Przepis, wiadomo, z Kwestii Smaku. ;)
KRUCHY, ORKISZOWY PLACEK Z RABARBAREM 
/blacha 20x30cm, ok. 24 porcje/
(wartość energetyczna 1 porcji - ok. 200 kcal)

Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej 

100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
50 g cukru  

150 g masła 
1 jajko

Nadzienie:
500 g rabarbaru 

3 łyżki płynnego miodu 
 • 5 łyżek cukru 
1 cukier wanilinowy 
100 g suszonych daktyli

Kruszonka: 

150 g mąki pszennej lub orkiszowej 
50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
50 g cukru 

125 g masła (schłodzone) 
cukier puder

Przygotowanie:

  • Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
  • Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i znów wstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  • Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
  • Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
  • Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
  • Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.
Z mąki, ale... bez pszenicy Akcja rabarbar - IV edycja

44 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placki z sezonowymi owocami. Smak lata:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powinnaś pisać: uwaga - foodporn! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że Kwestia Smaku Twoim guru :D
    Urzekł mnie ogrom tej blachy, ciast a ciasta haha :)
    W sumie to nie jadłam kruchego z owocami, zapowiada się fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja już uwielbiam rabarbar... Dostałam niedawno czekoladę gorzką z nadzieniem o smaku rabarbarowym, pycha. Ach, i to ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  5. Łaaaa, jak to ciasto apetycznie się prezentuje! Aż mam ochotę na kawałek tego różowego wypieku! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak pysznie, że to niemożliwe by miał tylko 200kcal w porcji ! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. kruszonka zawsze najlepsza <3 a kruche ciacho z owocami wielbię, twój a wersje zaaapewne też bym pokochała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham kruszonkę i rabarbar <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh my gоodnеsѕ! Amazing
    аrticlе dude! Thanκ you so much, Hoωever
    I am experіencing trοubles with yοur RSЅ.
    I ԁοn't know why I can't ѕubѕcribе to it.
    Is there anybody else gettіng the samе RSS issueѕ?
    Anyοne thаt knоws thе answer can
    you κіndly respond? Thanx!!

    Look at my blog make money online

    OdpowiedzUsuń
  10. ten placek jest świetny , słodycz daktyli plus kwaskowatość rabarbaru *-* coś pysznego !

    OdpowiedzUsuń
  11. placek wygląda świetnie pewnie tez tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Powinnaś pracować w reklamie. Masz talent do zachwalania. Kupiłam bym od Ciebie wszytko ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dokładnie.:D
      Dodaję do zakładek, bo muszę zrobić!

      Usuń
    2. o jejusiu ^^ jak mi miło niezmiernie <3 :))

      hehe, ale coś w tym musi być, moja mama ciągle mi to powtarza, że powinnam iść studiować reklamę :p

      Usuń
    3. po co studiować coś, co ma się we krwi ;)
      ale fakt, że zajebiaszcze może być to ciacho!

      Usuń
    4. a mnie wlasnie strasznie wkurza to "zachwalanie". mimo, ze blog w pewien sposob uwielbiam, i przepisy są fajne:) tylko wlasnie te teksty-takie tanie i jadą tandeta...ale poza tym spoko

      Usuń
  13. Zrobię jutro ! :D Wygląda pyyyszniee <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię.
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Toż to obłędnie dobre ciasto! A sezon rabarbarowy już się zaczyna ;p

    OdpowiedzUsuń
  16. KOCHAM placki z rabarbarem! Właśnie w mojej kuchni leży pełna siatka rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja rownież uwielbiam przepisy z Kwestii Smaku, ostatnio robiłam szarlotkę rabarbarową-PYCHA. To wyglada swietnie, mam nadzieje ze uda mi sie upiec jak najszybciej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widziałam, widziałam tę szarlotkę i rozkminiałam, czy lepiej upiec ją, czy ten placek, ale...placek wygrał. <3 :)
      koniecznie więc upiecz i Ty!

      Usuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. jaaa chce Cie miec u siebie w domu.. :D:D

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak tak zachwalasz, to będę musiała wypróbować. Pewnie słodziutkie daktyle fajnie przełamują kwaskowy rabarbar. Nie do końca potrafię sobie to wyobrazić, więc będę musiała zrobić ^^

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzięki że wzięłaś moje słowa do serca i piszesz więcej. Twoje posty i blog motywują mnie w walce z chorobą ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojeeej <3 to mi mega schlebia, naprawdę :)
      cieszę się, że mogę być pomocna - trzymaj się, maleńka! :*

      Usuń
  22. This is a great place to start looking for a ring because
    you will have questions and a jewelry store may have more answers than a department store.
    It was a phrase that was invented by an unknown advertising executive for the De - Beers Corporation, which to
    this day controls well over half of the world diamond trade.

    A pre-wedding ring –engagement ring is given usually to commit acceptance of eternal marital relationship.


    Review my web page; Promise Rings At Sears

    OdpowiedzUsuń
  23. Decay of organic matter or most living objects for instance is imminent, that is why biomass is
    produced in any signifies. The most typical utilisation of the briquettes has been in the third world, where
    powers aren't as broadly available. There are many different types of biomass heating systems on the market. The production of wind energy in the United States has seen a six-fold increase in the past five years.

    My blog post; biomass briquette systems

    OdpowiedzUsuń
  24. miewasz jeszcze wyrzuty sumienia po jedzeniu?
    Jesz to wszystko i wgl nie tyjesz?

    Jak przekonałas sie do słodkich rzeczy mimo choroby ? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. az zal to czytac i jeszcze wiekszy zal odpisywac -,-

      Usuń
    2. wyrzuty sumienia są zawsze kiedy...zje się serio ciut za dużo. ;)
      słodkie rzeczy, mimo choroby, jadłam zawsze, tylko w trochę mniejszych ilościach. :)

      Usuń
  25. No brzmi zdecydowanie zachęcająco ;p

    OdpowiedzUsuń
  26. no uwielbiam tu wchodzic ! Nawet jesli nie mam kompletnie apetytu to Twoj blog sprawia, ze od razu nabieram checi na jakies pyszne jedzonko ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow! no to mi mega miło, że mój blog ma taki apetyczny dar :))
      pozdrawiam ! :*

      Usuń
  27. masz tumblra?

    OdpowiedzUsuń
  28. Boże pisze sie z dużej litery jakby nie bylo:)

    OdpowiedzUsuń
  29. rotkif@wp.pl9 maja 2016 14:01

    To ciasto jest najpyszniejsze jakie jadlam, w tamtym roku upieklam i juz sie w nim zakochalam. Potem pieklam go kilka razy. Poczestowalam kolezanke, ktora nie lubi rabarbaru, juz lubi hahaha. W ogrodzie mam duzy rabarbar i wlasnie przypomnial mi sie ten pzepis,zaraz biegne po make kartoflana, bedze uczta :-) Polecam wszystkim, ktorzy lubia kruche ciasta i nie tylko, pozdrawiam slonecznie i serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Muszę się przyznać, że odkąd od 2013 roku wstawiłaś ten przepis... robię go nieprzerwanie raz na rok... no dobra (czasami dwa). Tylko czekam jak pojawi się rabarbar! Kojarzy mi się wyłącznie z tym ciastem i całej mojej rodzinie! Wcześniej to były kwaśne badyle zła (rabarbar), ale odkąd odkryłam to cudo... o matulu... Jestem ogromnie Ci wdzięczna za to ciasto! Jest zawsze popisowe! Wszyscy chcą się za niego dać pokroić... nie uwierzyłabym, ale w smaku jest rozkoszne *.* Żadne Snickersy, Raffaello, czy inne ciasta... to miażdży konkurencję... Dziękuję Ci za nie! Na lata posłuży mi ten przepis, ba! Na całe życie! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...