piątek, 10 maja 2013

Szparagi w sosie serowym - kolacja szybka i prosta

Dobra - a teraz przyznać się, kto z Was nigdy NIE JADŁ szparagów?
Ok, może prościej - kto kiedykolwiek JADŁ? :D
Lubicie?
Kupujecie?
Jak przyrządzacie?
Po ucieczce z zajęć anatomii, poleciałam do hali targowej, żeby popatrzeć sobie na jedzenie kupić pęczek zielonych szparagów.
Oczywiście, 10 zł, to ja rozumiem, ale za kilogram.
Znalazłam takie za 8, a co tam, niech stracę.


sorry, za tę wagę, wyglądającą jak kibelek, w tle xD

Lubię komplikować sobie życie i gotować mega pracochłonne potrawy na trzy garnki i dwie patelnie.
Choć nie tym razem. ;)

Szybko, prosto, niebanalnie pysznie. W sam raz na kolację.
Przygotujcie szparagi, ulubiony ser i... 15 minut czasu. ;)

Szparagi w sosie serowym
/1 porcja/
(wartość energetyczna porcji - ok. 200 kcal)
  • ok. 8-10 szparagów
  • 25 g ulubionego sera pleśniowego lub żółtego (u mnie pleśniowy, Lazur)
  • łyżka śmietany (18-36%) lub serka mascarpone/kremowego serka
  • posiekana pietruszka
  • sól i pieprz (u mnie biały) do smaku
 Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki (same Ci się złamią pod palcami, wyczujesz to).
Obierz je do ok. 1/3 pozostałej długości. 
Do osolonej, wrzącej wody wsadź szparagi tak, by ich główki wystawały ponad powierzchnię.
Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, odcedź i przepłucz krótko zimną wodą.
Przygotuj sos. W rondelku wymieszaj pokrojony na kawałeczki ser i śmietanę/kremowy serek. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż się wszystko ładnie rozpuści i połączy
Szparagi przełóż na talerz, dopraw solą i pieprzem, polej sosem i posyp siekaną pietruszką.
Zjedz i potwierdź, że szparagi to dobra rzecz. :)



...a już jutro wpadnijcie na... ;) 

Akcja Kolacja

39 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaka na szparagi :)
    Propozycja na jutro zapowiada się bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jacie ja jutro wpadam!! :D A szparagi muszę kupić, bo chyba jadłam tylko raz w życiu? :D :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rocksanko, zdarza Ci się jeść późnym wieczorem/ w nocy słodycze/ciasta? jak teraz z Twoją wagą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nigdy. najpóźniej jem o 20, a zawsze na ok. 4 godz przed snem. :)

      Usuń
    2. a wagę mam jakąś bidną ;<

      Usuń
    3. bidną tzn? znów spadłaś poniżej 45?

      Usuń
    4. dlaczego ?? znów ONA Cię usidla ??

      Usuń
  4. Nie jadłam, ale takie placuchy owszem i już jestem u ciebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście to wygląda jak kibelek, dopiero teraz zauważyłam, że to waga kuchenna:D
    Nigdy nie jadłam szparagów, nie miałabym nawet bladego pojęcia jak się za nie zabrać^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam szparagów, ale kuszą :D
    U mnie nie da się ich kupić,.. niestety :(

    OdpowiedzUsuń
  7. aaa... już są?! Jak to tak szybko?
    Ja zawsze układam na nich żółty ser i do mikrofali na chwilkę, też doobre;D

    p.s. fakt-1sza myśl-kibel;D

    OdpowiedzUsuń
  8. ja jadłam szparagi raz w życiu i pamiętam, że mi nie smakowały ;p ale to było dawno, a że smaki mi sie zmieniły to kto wie może polubie :D przez Ciebie bd musiała je kupić i wypróbować Twojej wersji bo tak ładnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Weeeź dobrze że napisałaś że to waga bo zastanawiałam się dobre kilka minut czemu Ty masz kibelek w kuchni ?
    Biore w ciemno wszystko co z serem pleśniowym !

    OdpowiedzUsuń
  10. Szczerze jeszcze nie miałam okazji, ale czas to zmienić! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham ser pleśniowy!
    A do szparagów muszę się przekonać kiedyś kupiłam białe i były takie sobie...chyba nie wiedziałam jak je przyrządzić. Muszę zrobić drugie podejście:)

    OdpowiedzUsuń
  12. No przyznaję się- nie jadłam :D Ale widzę, ze dużo straciłam. Dodatkowo kusisz tym sosem z sera pleśniowego, mmmm :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię szparagi, ale wolę tą białą odmianę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a powiem Ci, że ja akurat białych nigdy nie próbowałam.. :)

      Usuń
  14. PISZ CZĘŚCIEJ !!! UWIELBIAM TWOJEGO TĘCZOWEGO BLOGA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak :C

      Usuń
    2. ojejku ^^ no dobrze, dziś postaram się dodać to, co obiecałam... :)
      ;*

      Usuń
  15. szparagi uwielbiam , jedne z najlepszych warzyw ;) dobrze ,ze już są ws klepach dlatego koniecznie muszę je kupić !!
    no i oczywiście czekam na dzisiejszy przepis na tą pyszność !! czyżby placuchy ?

    OdpowiedzUsuń
  16. ja nigdy nie jadłam szparagów. :P
    i czekam na dzisiejsze pyszne coś! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja jadłam, ja jadnłam!
    Choć w tym sezonie nie, ale to jeszcze przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam szparagi, nie dość, że dobre i do wszystkiego pasują, to jeszcze zdrowe :>
    Już jestem ciekawa, co się jutro pojawi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam, szkoda że nasze są tak krótko... a najbardziej pycha jest kremowa zupka ze szparagów :D omnomomommm

      Usuń
  19. Ja niestety jeszcze nigdy nie jadłam bo nigdy nie wiem jakie kupić, jakie powinny być itd :< Ale Twoje podanie wygląda pysznie! Tak świeżo i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A może zamiast "patrzeć sobie na jedzenie" to lepiej je po prostu zjeść żeby się powoli nie zabijać tylko po to ,aby być tak fajnie kościstą?

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. dałaś 8zł za pęczek czy kg? bo też chciałam kupić, ale nie znam się na tym:>

    OdpowiedzUsuń
  23. dzisiaj zrobie na kolacje wg twojego przepisu :D jak mi bedzie smakowac a napewno :D to dodam twoj przepis na moj blog oczywiscie zlinkuje :zainspirowanie: :D

    http://zero0kcal.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja lubię szparagi polane tylko masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przyznam się, że nigdy nie jadłam szparagów (ani białych, ani zielonych), choć ostatnio mnie bardzo nęcą. Na razie jeszcze nie wiem jakbym je przyrządziła, ale chodząc po targu i widząc w moim mieście cenę 10 zł wmawiam sobie, że kiedyś stanieją. Bo stanieją, prawda...? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurcze, chyba nie, szparagi to taki burżuazyjny wynalazek, że pewnie zawsze będą trącić niestety drożyzna ;<

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...