..no ale jak tu nie kochać kanapek? <3 :D
Tym bardziej TAKICH, na domowym pieczywie.
Pyszny, pełnoziarnisty, domowy chleb tostowy jest wręcz stworzony na apetyczne kanapki.
Mięciutki, sprężysty miąższ i maślany, lekko słodkawy posmak sprawiają, że jest niesamowicie dobry!
Smakuje na słodko (miód, dżem), wytrawnie (awokado, szynka, ser) czy też z samym masłem (albo i bez!).
Pyszny, pyszny, pyszny!
Mogłabym go jeść caaaały dzień, zmieniając tylko dodatki.
W końcu jest w czym wybierać! :)
Chlebek nie jest trudny ani pracochłonny.
Zagniatacie go dziś wieczorem, na noc wkładacie do lodówki, a jutro pieczecie.
Jeśli jutro nie ma czasu - może być i pojutrze.
Surowe ciasto chlebowe wytrzyma w lodówce do 4 dni! :)
Sorry, za brak foci chleba w całości, ale za szybko go skroiliśmy i...zjedliśmy. :D
Zagadka: Na śniadanie zjadłam 3 kanapki z prezentowanego zestawu. Które? :)
Przepis z niezawodnej Kwestii Smaku.
Chleb tostowy pełnoziarnisty
/2 bochenki, po ok. 320 g każdy/
(wartość energetyczna w 100 g - 300 kcal, w jednej kromce 20 g - ok. 60 kcal)
- 30 g świeżych drożdży
- 300 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna pełnoziarnista, z Lubelli)
- 1 łyżeczka soli morskiej (dałam 2 bo lubię bardziej wyrazisty smak)
- 2 i 1/2 łyżki stołowej cukru
- 30 g roztopionego masła lub oleju
- 1 małe jajko
- Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Jeśli mleko ostygło najlepiej wstawić rozczyn do garnka z gorącą wodą, ciepło spowoduje, że drożdże lepiej się spienią.
- Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru. Wlać wyrośnięte drożdże, roztopione i ostudzone masło (może być ciepłe) oraz wbić jajko.
- Składniki mieszać łyżką
przez 2 minuty lub miksować mieszadłem
- W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki aby się ogrzało (około 1/2 godziny), tzn. wyjąć je z miski, wyłożyć na stolnicę i po chwili zagniecenia zostawić pod przykryciem ze ściereczki. Ogrzane ciasto podzielić na 2 części. Przygotować 2 formy keksowe, wysmarować je oliwą lub miękkim masłem.
- Uformować ciasto: rozpłaszczyć każdą część na nieduży kwadratowy placek, złożyć dwa boki ciasta do środka, następnie zwinąć ciasto w rulonik zaczynając od przeciwległego boku. Rulonik rozciągnąć lub rozwałkować w dłoniach na długość blaszki i włożyć do środka. Odstawić na około 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma urosnąć na około 2 cm ponad poziom formy. Jeśli chleb słabo wyrósł można go zostawić jeszcze na dodatkowe pół godziny i zadbać o ciepłe otoczenie.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Ustawić dwie blaszki z wyrośniętym ciastem na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 30 minut. Wyjąć na kratkę i zostawić na godzinę. Następnie obkroić nożem przy brzegach blaszki i wyłożyć chleb na kratkę.
Uwielbiam domowy chleb, teraz już sklepowych nie kupuję, bez porównania :) Taki tostowy, drożdżowy też muszę spróbować, zapiszę sobie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńHmm obstawiam, że zjadłaś tą z dżemem, awokado i ricottą z truskawkami :D Albo zamiast tej z awokado to z miodem :)
ooo! dwie trafione! :)
Usuńawokado i miód - tak i tak. ^^
jeszcze jedna tylko...
Z szynką!:P
UsuńUj, napisałam, a wczesnijszych komentarzy nie przeczytałam, no ale zgadłamxD^^
UsuńNie no, tym razem zaszalałaś :D Nigdy nie robiłam chleba, a Ty już potrafisz zrobić świetny drożdżowy.
OdpowiedzUsuńA zjadłaś... Z dżemem, z ricottą i truskawkami i z... szynką i ogórkiem? :> Bo ja bym te zjadła!
ta dam!
Usuńodgadłaś trzecią kanapkę! z szynką i z ogórkiem, si. :)
ooo! :>
UsuńPyszotka !
OdpowiedzUsuńNa pewno tę z masłem orzechowym i truskawkami ;)
myślę też że tą z szynką i awokado oraz tą z miodem i gorgonzolą ;)
wszystkie, które wypisałaś, poza tą z masłem orzechowym. :)
UsuńGryzłabym po kawałku z każdej ;P
OdpowiedzUsuńkochana moze jakis dietetyczny przepisik wrzucisz?
OdpowiedzUsuńale ja rzadko jem dietetyczne rzeczy ;<
UsuńA coś ciekawego z philadelpią z milką?
Usuńa może by tak wafle ryżowe z philadelpią z milką? dietetycznie i smacznie :))
Usuńniezdrowe :(
Usuńwafle niezdrowe? :D
Usuńto może jakiś pumpernikiel? :D
A coś z camembertem? :)
UsuńKradnę tą z awokado! :)
OdpowiedzUsuńChyba to bedzie moj pierwszy chleb :D musze go zrobic !
OdpowiedzUsuńpoproszę z gorgonzolą i miodem:D
OdpowiedzUsuńPiotrek, ty do każdego na jedzenie się wbijasz, już do garów, a nie! :D
UsuńTakich kanapek nie da się nie kochać! <3
OdpowiedzUsuńuwieeelbiam połączenie masła orzechowego, ricotty i truskawek <3 omnomnom te kanapki tak ładnie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńciekawie brzmi ten dżem, chyba zrobię :D
A już chciałam zgadywać, ale dziewczyny mnie wyprzedziły. ^^
OdpowiedzUsuńSama nie wiem którą bym wybrała. Ciężki wybór bo wszystkie pyszne! :)
Ty to jesteś genialna! :)
OdpowiedzUsuńBiorę z miodem i gorgonzolą i masło orzech., ricotta i truskawki! <3
odgadłam wszystkie! chyba dobrze Cię znam :)
OdpowiedzUsuńo kurcze! :)
Usuńświetne kanapki:) chce wszystkie:d
OdpowiedzUsuńmnie kusi ta maslo orzechowe ser i truskawki ;D i ta z awokado bo nigdy nie jadalam awokoda ;D
OdpowiedzUsuńJakie piękne kanapeczki, super wariacje :)
OdpowiedzUsuńA taki domowy chlebek musi byc pyszny
Miód i gorgonzola- to musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńser pleśniowy i czerwone winogrona - polecam :)
OdpowiedzUsuńzapach domowego chlebka niezastąpiony ;)
OdpowiedzUsuńczęsto robię sobie kanapki w dwóch wersjach- wytrawnej i słodkiej ;)
A ja bym wybrała te z awokado, miodem i.. truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńpyszne, kolorowe kanapeczki :)
OdpowiedzUsuńchciałabym zrobić!
OdpowiedzUsuńależ Ty jesteś inspiracją... :D
muszę spróbować właśnego wypieku chleba :D
OdpowiedzUsuńJa bym zjadła tą z awokado i twarożkiem i tą z gorgonzolą <3
OdpowiedzUsuń