Wylosowałam Ashtray i początkowo miałam jej wysłać - cieszące się u Was dużym powodzeniem - owsiane ciacha XXL z M&M's.
Zupełnie przypadkiem, parę dni później dowiedziałam się o jej nietolerancji glutenu, co w pewnym sensie pokrzyżowało mój wstępny plan.
Ciacha zawierają bowiem pszenną mąką, a zastąpienie zwykłych płatków - bezglutenowymi - uniemożliwił mi ich brak na sklepowych półkach.
Nie ma tego złego - przekopałam kilkadziesiąt zagranicznych stron z ciastkowymi przepisami bez mąki i...znalazłam!
Bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym!
Lub raczej - z masła orzechowego. :D
Przetarłam oczy ze zdumienia - tylko 4 składniki?
I to w dodatku bez dodatku mąki lub jej substytutu?
Czy to się może udać?
Musiałam spróbować - tym bardziej, że Dzień Dziecka zbliżał się wielkimi krokami... ;)
I...wyszły!
Wielkie, kruche, moooocno orzechowe i chrupiące od cukru.
Pachnące wanilią.
Z kawałeczkami gorzkiej czekolady lub...
...tak, z m&m'sami - a jednak! ;)
Mi posmakowały.
Ku mojej uciesze - Ashtray również! <3 (zobacz, jak wyglądały, po dotarciu na miejsce - KLIK :) )
Mimo, że od poniedziałku (kiedy je piekłam) do soboty minęło kilka dni - ciasteczka były podobno wciąż dobre! :)
Jestem pewna, że i Wy je polubicie. :)
Przepis wg Marthy Stewart.
Ciasteczka z masłem orzechowym - bez mąki (bezglutenowe)
/ok. 14 dużych ciach lub 28 malusich/
(wartość energetyczna 1 ciacha - ok. 157 kcal)
- 230 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów)
- 150 g cukru (dodałam jeszcze 1,5 łyżki cukru wanilinowego)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
i dowolne dodatki - u mnie posiekana, gorzka czekolada i cukierki M&M's
Możecie dodać białą lub mleczną czekoladą. Dla zdrowszej alternatywy wybierzcie suszone owoce lub ulubione orzechy. :)
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W dużej misce zmiksuj razem na gładko, masło orzechowe, cukier, jajko, sodę i aromat.
Wmieszaj w to posiekana czekoladę/cukierki/suszone owoce/orzechy.
Z ciasta formuj kulki i ułóż je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Każdą kulkę lekko rozpłaszcz, formując ciasteczkowy kształt.
Piecz 12 minut, a potem... pozwól im jeszcze ostygnąć. ;)
Ciacha jak z kreskówki :P Zawsze chciałam zrobić takie duże, żeby tylko siąść z kubkiem gorącego mleka, opatulić się kocem i zajadać.
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie! i to, że zrobione są z masła orzechowego! mmm ;)
OdpowiedzUsuńa myślisz że mogę użyć fruktozy zamiast cukru? daje sie jej połowe mniej bo jest dwa razy słodsza czyli byłoby 75g ;) nie wpłynie to strukture ciastek? że się nie zlepią czy cuś ;p
OdpowiedzUsuńspróbuj, uważam, że powinno wyjść. :)
Usuńciasto i tak jest dość 'mokre', więc to chyba nie ma znaczenia, czy będzie to cukier czy fruktoza.. daj znać, jak Ci wyszło, jak już je zrobisz :)
Wyglądają cudownie, choć jak znam życie takie mokre ciasto nie nadaje się do pieczenia w gazowym piekarniku :/
OdpowiedzUsuńPyszności *-* Miałam w planach zabranie się za Twoje ciacha z masłem orzechowym i cheeriosami, a tu już kolejny przepis się pojawił i nie wiem, który wybrać :D
OdpowiedzUsuńwyglądają przeprzepysznie *-*
OdpowiedzUsuńNo i się doczekałam :D ! Super :)
OdpowiedzUsuńSkoro Ty i Ash polecacie, to nie ma co czekać i je robię :D
naprawdę nie zapomniałaś o czymś w składnikach? ojej, muszą być cudowne, muszę wypróbować, bo zazdrościłam Ash tych Twoich ciasteczek, ale zawsze mogę sobie zrobić sama teraz :D chociaż wiadomo - to nie to samo co w prezencie, ale i tak nie mogę się doczekać. Jestem zachwycona i zdumiona, jesteś geniuszem :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe - już lubię! <3
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym muszą być pyszne ! :D
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe mniaaam! jakie urocze te ciasteczka <3
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają! Kocham te Twoje mega wielkie ciacha :D
OdpowiedzUsuńo rany, moje ulubione smaki! muszą być wspaniałe..
OdpowiedzUsuńJakie to łatwe i SZYBKIE! Super ciacha, wybieram te z gorzką czeko<3
OdpowiedzUsuńBezglutenowe ciastka na prezent dla Asthray to był świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńsą świetne, tym bardziej ,ze są z masła orzechowego bym je pokochała !! i tak ślicznie się prezentują *-*
OdpowiedzUsuńTak btw,.. widzialas tak podane nalesniki :D ? http://instagram.com/p/aBfRpZj8ma/
OdpowiedzUsuń*sorka za te kropko-przecinki, klawiatura szaleje
Usuńłooo, jak śmiechowo! a co one tam mają pod spodem? :D wygląda jak wielka gałka lodów, przykryta naleśnikiem :DD
Usuńteż mi się wydaje, że tam są lody :D bo co innego.. :P
UsuńSkoro ssą z masłem orzechowym to już je uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka:) ślicznie sie prezentują
OdpowiedzUsuńA wiesz Rocksanka, co jest w tym najlepsze? Mój mąż nie lubi masła orzechowego, a ciastek zeżarł mi połowę :D Jak wczoraj zerknął mi przez ramię i zobaczył przepis, to stanowczo zaczął się domagać, żebym mu takie upiekła :D To chyba najlepsza rekomendacja ;)
OdpowiedzUsuńI dziękuję jeszcze raz! :*
Spisałaś się na medal z tymi ciachami ;)
OdpowiedzUsuń3 składniki? Zdrowe i pyszne? Przekonałaś mnie :) Urocze są!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś identyko tylko z Nutellą ! Wyszły genialne na przegrychę w Sylwestra :D
OdpowiedzUsuńale one pychowato wyglądają <3
OdpowiedzUsuńCiastka rewelacyjne, już widzę uśmiechy dzieci jak je upiekę, został mi jeszcze słoiczek masełka orzechowego po tygodniu amerykańskim w lidlu, więc jutro takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńsuper! :)
Usuńdzieciaki (i Pani !) na pewno będą zachwycone :))