Czy raczej 'zużywacie' owoce na bieżąco? ;)
Ja uwielbiam zamknąć smak lata w słoiczku, by zimowym porankiem móc rozkoszować się naleśnikami z domową konfiturą czy dżemem...
Oczywiście, by przetestować swój wyrób, otwieram jeden słoik prawie zaraz po jego zassaniu. ;)
Ta konfitura, mimo kwaśnego charakteru rabarbaru jest idealnie słodziutka.
W dodatku uroczo pachnie wanilią.
I wcale nie wymaga godzin stania nad wrzącym garnkiem!
Swoje owocowe słoiczki przygotujecie już w kilkanaście minut, nie używając przy tym żadnych zagęstników!
Wystarczy rabarbar, cukier i...tylko odrobinka cierpliwości. ;)
Konfitura z rabarbaru z wanilią
/2 słoiczki, jak na zdjęciu/
(wartość energetyczna w 100g - ok. 200 kcal, ale będzie mniej, jeśli nie lubicie mocno słodkich przetworów i dacie mniej cukru ;) )
- 400 g rabarbaru
- 250 g cukru
- cukier waniliowy (można pominąć, wtedy będzie pachnieć tylko rabarbarem ) )
- 5 łyżek wody
Na patelnie wrzuć rabarbar, cukier i wodę, wymieszaj i trzymaj na średnim ogniu.
Gdy rabarbar zacznie być miękki (po ok. 7-10 min. ), rozgnieć go zewnętrzną stroną łyżki, by nie pozostał w kawałkach, a był taki 'rozciapciany'. ;)
Pogotuj jeszcze przez chwilkę, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji, a potem nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiczki postaw do góry dnem, by się dobrze zassały. :)
ja niedawno zrobiłam swój pierwszy dżem - z rabarbaru i truskawek, już go uwielbiam! <3 dwa smaki lata w jednym słoiczku :) Twoja wersja konfitury musi być również pyszna. uwielbiam waniliowe smaki i zapachy :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo - z truskawek i rabarbaru, pychota! :)
UsuńWaniliowa wersja baaardzo mi się podoba, mam nadzieję, że będę mogła jej spróbować :D
Ja też zrobiłam z truskawek i rabarbaru! Nie mogłam się odciągnąć od garnka :) kocham wszystko co z wanilią :)
UsuńMoże i ja popełnię własny, pierwszy słoiczek dżemu:)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że nie można dać mniej cukru, bo to "naturalny konserwant"?
można dać mniej cukru - ja po prostu lubię baaardzo słodkie, stąd taka ilość. :)
Usuńspokojnie możesz zejśĆ do 150-180 g cukru, przy takiej samej ilości rabarbaru. :)
a 100g to za malo ?
Usuńgdyby dac zamiast rabarbaru truskawek i 100g cukru?
kombinuj, ale nie gwarantuje, że wyjdzie. :D poza tym, po co robić coś, co ani nie będzie zbyt słodkie, ani odpowiednie w konsystencji - dżem, to dżem, ma być słodki, nie dajmy się zwariować z ty ograniczaniem cukru. ;)
UsuńNaleśniki z konfiturą, co za mniamki! :) rabarbarowej nigdy nawet na oczy nie widziałam, ale musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńpyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie jej do rabarbarowej akcji:>
Ja też chcę zrobić dżemiki w tym roku, ale ze mnie taki leniuch :<
OdpowiedzUsuńWyślij mi jeden słoiczeeeeek *.*
Pięknie dekorujesz słoiczki ! ♥
OdpowiedzUsuńdziękówka <3 :D
UsuńW zeszłym roku robiłam swój pierwszy dżem. Twój wygląda pysznie i jest bardzo szybki. ^^
OdpowiedzUsuńSzkoda, że jednokolorowy, bo była prawdziwa tęczawsłoiku ;P Ale zapach musi być doskonały :D
OdpowiedzUsuńgenialny i taki prosty :D
OdpowiedzUsuńNie robię:(
OdpowiedzUsuńAlbo inaczej! Do tej pory nie robiŁAM.
W tym roku chcę to zmienić!
Uwielbiam rabarbar, spróbuję <3
OdpowiedzUsuńja muszę zrobić swój pierwszy dżem, domowe najlepsze ;) i to do naleśników idealne ;D
OdpowiedzUsuńJa chyba zrobię dżem brzoskwiniowy... :>
OdpowiedzUsuńKonfitura i naleśniki! Mogę tak jadać codziennie :D
OdpowiedzUsuńa ja zawsze tylko z truskawek robię, albo z jeżyn-rabarbaru wieki nie jadłaaaam :(
OdpowiedzUsuńTakiego naleśnika z taką konfiturą bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar a pachnący wanilią to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńHmm rabarbarowego dżemu nie jadłam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Cię! Zrobiłam wczoraj tartę z rabarbarem i zostało mi trochę łodyg, które poszłyby do wyrzucenia. Zrobiłam tę konfiturę wg Twojego przepisu i wyszła cudowna, a w dodatku pachnie tak bosko, że mogłabym trzymać nos cały czas w słoiczku :) Nie sądziłam, że taka konfitura może wyjść udanie. W dodatku przypomniałaś mi zapach dzieciństwa i babci, dziękuję <3
OdpowiedzUsuńsuper, ciesze się, że zrobiłaś tę konfiturę! :)
Usuńtak, masz rację - zapach jest boski, też uwielbiam ją jeść...szczególnie właśnie z naleśniorami - koniecznie wypróbuj! :)
pozdrawiam ;*
super pomysł, muszę wypróbować :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
W jakim czasie schudłas jedząc 800 kcal?:)
OdpowiedzUsuńKarolina C.
to nie jest blog o odchudzaniu jak ktoś nie zauważył
Usuńmasz rację, to nie jest blog o odchudzaniu i raczej nie będę udzielać nikomu wskazówek jak schudnąć (bo sądzę, że to pytanie właśnie ma coś takiego na celu).
Usuńmogę jedynie udzielić porad, jak zrobić dobre ciasto. <3 :)
Jesteście tacy beznadziejni, że aż żal patrzeć na wasze komentarze. Czemu zawsze musicie pisać pod jej wpisami o dietach, anoreksji, miesiączce? Myślicie idioci, że to jej pomoże w walce z chorobą? Walnijcie głową o ścianę, proszę to trwa tyle ile pisanie tak żałosnych komentarzy, a może coś wam się przestawi w tych pustych łbach. Wypad na blogi pro-ana, albo inne gówniane strony tępych nastolatek
UsuńDobrze napisane, tepych. Ona tez jest tepa bedac taka chuda.
UsuńTez dzem wyglada tak jak ty, okropnie.
OdpowiedzUsuńOch, ta zazdrość <3
UsuńOch zdecydowanie nie mam o co byc zazdrosna.
OdpowiedzUsuńto po co ciągle wchodzisz na mojego bloga i obserwujesz wszystkie komentarze? ;)
Usuńjesteś moją psychofanką trolololo.
ale sie do tego nie przyzna ! to takie przykre :D chory czlowiek wypierajacy swoj problem... ah, nic tylko żałować i współczuć takiemu/takiej
UsuńTaki słoiczek otworzony w środku zimy to niewątpliwie świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńOd dawna chodził za mną taki fajny kwaskowy dżem, zrobię ten z twojego przepisu na pewno zaraz, jak tylko wrócę do domu, czyli jeszcze w tym tygodniu :)Mam nadzieję, że będzie tak pyszny, jak piszesz :)
OdpowiedzUsuńrobisz lub masz zamiar robic cos w celu zeby odzyskac miesiaczke?
OdpowiedzUsuńżeby odzyskac okres trzeba miec w miare normalna wage, a jak sie domyslasz i widzisz Roksana takiej nie ma. Po ch* drazyc temat
Usuńhej! zostałaś przeze mnie nominowana do liebster blog - mam nadzieję, że znajdziesz chwilę, żeby odpowiedzieć na pytania. ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, DZIĘKUJĘ. Dzięki Tobie pierwszy raz zrobiła sama konfiturę. Pychotka;)))
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę! :) też zrobiłam już rabarbar i będę robić nowe słoiczki :)
UsuńZawsze mi się wydawało, że zrobienie konfitury to mnóstwo roboty, a okazuje się ze to takie proste :D ciekawe czy z cukrem trzcinowym by wyszlo... (smakuje mi bardziej niż zwykly)
OdpowiedzUsuńna pewno wyjdzie - polecam wypróbować! ;) smak konfitury będzie trochę inny, mniej słodki, bardziej jakby 'korzenny', ale z pewnością równie pyszny :)
UsuńJa właśnie robię dżem/konfiturę z dyni i rabarbaru :) Zapowiada się pysznie. Na jesieni próbowałam zrobić dżem z dyni niestety wyszedł mi strasznie słodki nie dało się tego zjeść więc zamroziłam i postanowiłam wykorzystać to do jakiegoś ciasta. Wczoraj wpadłam na pomysł żeby dodać do tej dyni rabarbar, który jest kwaśny i potrzebuje dużo cukru. Polecam! Dżem jest lekko kwaśny, nie przesłodzony i przepyszny :)
OdpowiedzUsuńJUTRO BĘDĘ "PAKOWAŁ" DO SŁOIKÓW. BĘDZIE OK. 20 szt. PYCHOTA NAD PYCHOTKI!
OdpowiedzUsuńPOLECAM! :DD
UsuńZrobiłam na próbę z kilograma rabarbaru. Dałam mniej cukru, ale i tak dla mnie trochę za słodkie. Tak czy siak - jutro lecę po więcej rabarbaru i ruszam z produkcją :)
OdpowiedzUsuńWitaj, Ile cukru waniliowego ? całą torebeczkę ?
OdpowiedzUsuńdowolna ilość, można dać całą, można dać pół lub w ogóle pominąć :)
UsuńGENIALNE !! zrobiłam od razu 4 słoiczki (250ml) - jak szaleć to szaleć :) rabarbaru dałam ok 850, cukru 400 , pół cukru waniliowego i 10 łyżek wody (myślę że 9 by wystarczyło bo rabarbar puścił jeszcze soczek ) . Najlepsze jest to, ze można dodawać składniki w trakcie przyrządzania . Zostało mi jeszcze trochę rabarbaru więc idę jakieś szybkie ciasto zrobić :) Dzięki za świetny przepis !
UsuńBardzo atrakcyjne jest z pokrojoną 1 wanilią. Przepis bardzo podobny. Pokrojony jw. rabarbar zasypać cukrem, dodać pokrojoną ( ok. 4-5mm) wanilią na 12h. Usmażyć i zamknąć do słoików. Równie dobra pychota.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest idealna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
W tytule jest konfitura, z opisu i z komentarza wynika, że dżem. Nie są to zamienne terminy, to są 2 różne produkty.
OdpowiedzUsuń