Wstyd przyznać, że do tej pory nie robiłam domowej pizzy.
I nie wiele się w sumie zmieniło, bo TA pizza NIE WYMAGA użycia drożdży.
Co więcej - nie trzeba jej wcale wyrabiać, a potem czekać, czekać, czekać...
Tę pizzę zjecie już po niecałych 20 minutach od wyciągnięcia pierwszego składnika z lodówki!
No i wcale nie będą to drożdże... ;)
Wystarczy czerstwy chleb, jajko, ulubione dodatki i...chęć na pizzę!
Wszystko chyba się znajdzie, prawda? ;)
Do zrobienia tej pizzy użyłam mega dużych kromek z włoskiego chleba pszennego, które kupiłam w Lidlu, podczas włoskiego tygodnia. Ich wielkość i kształt idealnie nadają się do przyrządzenia takiej 'chlebowej' pizzy, ale z powodzeniem sprawdzą się też większe kromki ze zwykłego chleba pszennego lub tostowego, które ułożone obok siebie utworzą kwadratową pizzę.
Spróbujcie wykorzystać także podeschnięte, pełnoziarniste pieczywo - dla uzdrowionej wersji. :)
Chlebowy spód (dzięki namoczeniu w jajku) wychodzi puszysty i mięciutki, konkurując z pizzą na grubym, drożdżowym cieście!
...i nawiasem mówiąc - ma o wiele mniej kalorii niż ten tradycyjny... ;>
Sprawdzicie? :)
Moją pizzę podałam na obiad z zieloną sałatą, pomidorkami i bazyliową oliwą z oliwek.
Miałam zjeść pół pizzy i sałatkę.
Nie dałam rady.
Zjadłam wszystko.:D
Wkrótce powtórka - z innymi dodatkami! ;)
Pizza na spodzie z czerstwego chleba
/dla 1-2 osób/
(wartość energetyczna całej pizzy ze zdjęć - ok. 700 kcal)
- kromki czerstwego chleba (najlepiej pszennego, u mnie duża kromka z włoskiego chleba, kupionego podczas włoskiego tygodnia w Lidlu), może być tostowy
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- sos pomidorowy (u mnie domowy: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego + 50 ml wody + łyżeczka oliwy z oliwek + pół wyciśniętego ząbka czosnku + sól, pieprz, bazylia do smaku = wymieszać w miseczce, odstawić)
- 2 starte plastry sera żółtego Gouda MSM Mońki (dziękuję za współpracę! :))
- 2 plastry wędliny wieprzowej
- 40 g sera gorgonzola
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na niego położyć chleb.
Chlebowy spód posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki.
Wstawić do pieca na 10 minut.
Jeść. :)
To naprawdę świetny przepis, kiedy najdzie nas nagła chęć na pizzę, a w brzuchu już burczy i nie chce się czekać :)
OdpowiedzUsuńW końcu coś na moje możliwości! Przy pierwszej okazji spróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam!! :))
UsuńJa taki chleb moczony z cynamonem i cukrem zjadałam zawsze! <3
OdpowiedzUsuńAle z pizzą pomysł genialny!
Z cynamonem i cukrem? Też musi być świetny! Albo na słodko - z masłem orzechowym, ricottą, owocami (?) :)
UsuńZobaczymy kiedyś taką u Ciebie, Roksanko? :)
Usuńhmmm...coś pokombinuję ;>
Usuńja tam wole poczekać troche i zjeść normalną pizzę^^
OdpowiedzUsuńale ta wygląda rewelacyjnie;)
A znasz może jakiś przepis na zdrowsze, mniej kaloryczne gofry? I jaka jest ich szacowana wartość energetyczna? Bardzo proszę :*
OdpowiedzUsuńmyślę, że zdrowsze będą po prostu, jak użyje się mąki razowej/pełnoziarnistej zamiast pszennej. :)
Usuńpolecam Ci wypróbować te z tego przepisu --> http://www.zdroweconieco.pl/pelnoziarniste-gofry-z-owocami-i-jogurtem.html
jeden taki gofr bez dodatków ma ok 100 kcal :)
Dziękuję bardzo! Zawsze miałam problem z tym, która mąka jest najzdrowsza :)
Usuńhttp://www.photoblog.pl/zero0kcal/146661719/archwalne.html
Usuńjeden suchy gofer ma 53 kcal
tak naprawde to rozkladane tosty ;D i nie musi byc taki duzy mozna zrobic z normalbych kromek :D bardziej podzielne ;) ale ogolnie inspirujesz do dzialania ;)
OdpowiedzUsuńBo to jest właśnie coś prostego, na co jednak nie każdy od razu by wpadł :)
UsuńAaa pizzę to ja zawsze!:D
OdpowiedzUsuńhej.. Nie wiem czy odp tutaj tak publicznie, ale mam straszny problem z tym, ze.. chcialam przytyc, mialam b.niskie bmi, teraz jest ok 15/16, ale nie moge sobie psychicznie z tym poradzic.. znow chce sie odchudzac itd.. Jak sobie z tym radzisz? :(((
OdpowiedzUsuńKochana, a Twoi rodzice, znajomi, najbliżsi wiedzą o Twych problemach? Koniecznie im o tym powiedz - ważna jest tutaj terapia i rozmowa z lekarzem, ja niestety nie mam na to złotego środka... osobiście utrzymuję (za) niską wagę, więc nie jestem za dobrym przykładem w tej kwestii.. :(
UsuńPozdrawiam cieplutko, trzymaj się ! ;*
Uwielbiam Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńIle ten chlebek w przepisie ma kcal? Bo chciałabym odjąć i dodać kalorii z mojego chlebusia :))
OdpowiedzUsuńPs. JESTEŚ NAJLEPSZA BLOGGER'ka ! <3 uwielbiam ze tak często dostajesz wpisy... *.*
I<3U :D hehe
kromka tego gigant chleba ma 250 kcal :)
Usuńaaaaaaa jesteś genialna! serio! muszę jak najszybciej wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńDoskonały, fantastyczny, wspaniały przepis :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę cudownie ! Nie pomyślałabym, by robić pizzę z chleba haha :D Ja póki co oddana całym sercem jestem pizzy na tym ogroooomny drożdżowym spodzie no ale przecież trzeba eksperymentować :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie wróciłam z Lidla i lecę do kuchni :D
UsuńHah wiesz, w moim mieście wszystko jest w opóźnieniem więc wcale nie dziwię się, że była jeszcze z nimi cała półka :D Wieczorem albo jutro zrobię wpis więc zapraszam później do siebie :*
Usuńa więc z chleba! Byłam ultra ciekawa :D
OdpowiedzUsuńaż wypróbuję - wygląda super ;)
reeweelka ;d
OdpowiedzUsuńjak pysznie wyglądaaa!
OdpowiedzUsuńŚwietna! :D
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła też takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że wypróbuję! :D
OdpowiedzUsuńkurcze a myslicie ze jakbym dala 4 kromki np albo 5 chleba graham (ksztalt taki normalny a nie kwadratowy jak na ilewazy) to by wyszlo..?
OdpowiedzUsuńpowinno wyjść, ale dobrze namocz w miksturze jajecznej, żeby chlebek być odpowiednio miękki po upieczeniu :)
Usuńale nie rozumiem...jak to sie polaczy ? bo one nie sa rowne zeby je rowno ulozyc... musialabym z tego chleba 'ciasto'zrobic....
Usuńw sensie, jeśli poukładasz je obok siebie, na kształt pizzy (ale to się tyczy kwadratowych kromek) :)
UsuńJeśli masz zwykłe kromki chleba...to zrobisz z nich po prostu mini pizze i już :)
Jesteś genialna! Ty to zawsze coś wymyślisz! Podziwiam bardzo :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam leczo, ale jeszcze w tym roku nie jadłam... niestety :)
OdpowiedzUsuńidealna900.bloog.pl
zrobiłam z chleba tostowego, dodałam paprykę i jest pyszne! cudowny blog, i oczywiście cudowna ty! czekam na więcej prostych przepisów. :):*
OdpowiedzUsuńsuper, że zrobiłaś, no i, że smakowało! :)) dzięki za miłe słowa no i zapraszam tutaj częściej..po więcej prostych przepisów, które niedługo będą się pokazywać! :))
UsuńŚwietny pomysł :D na pewno skorzystam
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Taka dobra, że na blogu się znalazła. :>
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko! Już dzisiaj widzę je na moim stole! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Zachwycam się Twoim blogiem <3
OdpowiedzUsuńJesteś jak Twoja Tęcza - Zachwycająca:)
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam i zaraz zrobiłam. Jesteśmy już po wielkim żarciu. Akurat szukałam przepisu na wykorzystanie starego chleba i wpadł mi ten przepis.nie miałam przecieru więc dałam katchup plus oliwki. Pychota!!!
OdpowiedzUsuńCzy trzeba z czerstwego czy można z innego?
OdpowiedzUsuńnajlepiej wychodzi z czerstwego, ale można spróbować z nieco świeższym :))
Usuń