środa, 25 września 2013

Razowy chlebek dyniowo-bananowy z płatkami owsianymi

Oczywiście, chlebkiem jest jedynie z nazwy, bo tak naprawdę to bardzo zdrowe, sycące i (nie za) słodkie ciacho. :)
Poza wszędobylską ostatnio dynią, posmakujecie w nim również:

  • banana
  • płatków owsianych
  • mąki razowej
  • dodatku dżemu i miodu
  • szczypty cynamonu ;)
Prawdziwy skarb dla jesiennych łasuchów.
Ciężka i zbita kromka tego chlebka świetnie smakuje sama, ale spróbujcie
posmarować ją serkiem wiejskim.
Lub dżemem. Albo miodem. Albo nutellą, masłem orzechowym... :)

Stworzony, by zaszyć się z nim pod ciepłym kocem, gdy za oknem spadają pierwsze liście...

Inspiracja stąd, ale chyba to już nikogo nie dziwi. 

Razowy chlebek dyniowo-bananowy z płatkami owsianymi


150 g pieczonej dyni (zważonej po upieczeniu)
2 szklanki mąki (dałam żytnią pełnoziarnistą, żytnia razową oraz zwykłą, pszenną)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych + do posypania formy
1/2 szklanki cukru (użyłam nierafinowanego brązowego)
2 płaskie łyżeczki sody
pół łyżeczki cynamonu
50 g masła roztopionego
1/4 szklanki oliwy extra vergine
1/3 szklanki płynnego miodu
2 czubate łyżki dżemu (użyłam domowego, brzoskwiniowego)
2 jajka
1 duży, dojrzały banan
3 łyżki pestek dyni

Przygotowanie:

  • Dynię upiec jak w przepisie na sernik dyniowy. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Podłużną formę keksową 8,5 cm x 27 cm posmarować oliwą i oprószyć mąką razową wymieszaną z otrębami lub płatkami owsianymi.
  • W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon.
  • Roztopić masło i wlać do drugiej dużej miski, dodać oliwę, miód, dżem, jajka i pokrojonego na plasterki banana. Rozgnieść banana i dynię widelcem a następnie wymieszać razem wszystkie składniki. Wlać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do czasu aż składniki się przemieszają.
  • Masę wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać pestkami dyni i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut lub do czasu aż wetknięty patyczek będzie suchy, ciasto po upieczeniu i ostudzeniu będzie gęste i wilgotne). Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do ostudzenia na 15 minut. Następnie wyłożyć z formy i ostudzić na kratce. 

32 komentarze:

  1. Mmmmmmm wygląda bardzo apetycznie :) Schrupałabym :)

    lifeisyourcreation88.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio Twoje przepisy wyjątkowo trafiają w moje gusta :) Ostatnio zupa krem (mój ulubiony rodzaj zup) z marchewką (ulubione warzywo), a teraz razowy chleb (tylko takie jadam) z dynią, którą kocham i bananem, którego nie sposób nie lubić. No czego chcieć więcej!
    Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz - to koniecznie go zrób! :) świetnie nadaje się jako 'podkład' pod różne, słodkie kanapeczki :) w dodatku nie jest mega słodki jak tradycyjne ciasto, więc spokojnie sprawdzi się w roli 'pieczywa' :)
      ;*

      Usuń
  3. widzę, że lubisz dynię :) muszę koniecznie spróbować tego chlebka :) potrzebuję jakiejś odmiany od słonecznika i siemienia lnianego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie chlebki, a ten wydaje się być idealny *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia i banan, co za smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! wygląda pięknie i na pewno jest pyszny! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. ma śliczny karmelowy kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  8. mogę się wprosić na kawałeczek? <3

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm <3 nie wiem co powiedzieć *-* Może zaczne od tego że dynia nie gości u mnie za często, ale na ten wypiek polecę jutro na rynek !

    OdpowiedzUsuń
  10. ach, dynia to genialne warzywo, z niego można zrobić WSZYSTKO. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smacznie wygląda. Przyjdzie pora i u mnie na chlebek dyniowy. Na razie obrabiam śliwki ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio robiłam Twój chlebek dyniowy i wyszedł genialny - nawet tacie, odwiecznemu przeciwnikowi jakichkolwiek warzyw czy owoców posmakował (! :D), więc ten pewnie też niedługo się u mnie pojawi. :>

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, więc smak tez pewnie był niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tabliczkę znalazłam na wakacjach w Empiku podczas wyprzedaży :) Cieszę się, że do mnie zawitałaś ! Chelebek prezentuje się cudownie, musi smakować nieziemsko <3 Nałożyłabym na niego dobre pare łyżek masła orzechowego !
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie cudeńko :D do tej pory moim absolutnym nr jeden jeśli chodzi o tego typu chlebki był ten Twój z malinami i masłem orzechowym( geniusz!) ale moze pojawił sie dla niego godny przeciwnik ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. dynia= jesień :) płatki owsiane = <3 taki wypiek jest świetny! aż zrobiłam się głodna jak go zobaczyłam ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniale wygląda:) ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  18. om om om, a u mnie stoi na balkonie taka wieeelka dynia, miała być zielona ale spomarańczowiała :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Pycha! Takie jesienne, zbite, wilgotne ciacho :) Kocham takie <3

    OdpowiedzUsuń
  20. zachwycająco smaczna wypieczona jesień :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię takie bogate w składniki chlebki- muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Rocksanka jak to zrobilas, ze zmienilas koncowke adresu bloga z 'blogspot' na 'pl' ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze? nie mam pojęcia, bo to nie ja robiłam, a miły kolega :)

      Usuń
  23. http://niewiarygodne.pl/gid,13766110,img,13766552,kat,1017185,title,Moze-jesc-i-jesc-ale-nigdy-nie-przybierze-na-wadze-Okrutni-ludzie-zazdroszcza-jej-choroby,galeriazdjecie.html?smgajticaid=6115d4

    OdpowiedzUsuń
  24. Piekłam ten zeszłoroczny, i był genialny :)
    Czy ten smakuje tak samo rewelacyjnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest w innym stylu, tak jakby bardziej 'zdrowy', mniej słodki. :)
      zależy, co kto lubi. ^^

      jutro pojawi się coś jeszcze, z wykorzystaniem dyni - zapraszam! :)

      Usuń
  25. Wygląda pysznie, idealne jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale genialny i jak pysznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...