poniedziałek, 28 października 2013

Domowe ciasteczka ''Pieguski'' - napakowane czekoladą i orzechami!


Też tak macie, że cały tydzień planujecie, co zrobicie, kiedy już będzie weekend, a gdy nadchodzi sobota...najchętniej nie wychodzilibyście z łóżka? :D
Nie upiekłam więc ciasta, ani nie zjedliśmy pizzy na kolację.
Na szczęście, TE ciastka zrobiłam już w środę, a kiedy w niedziele siedziałam na trybunach Hali Stulecia, oglądając mistrzostwa świata w podnoszeniu ciężarów (tak, serio tak spędziłam weekend) - one nadal były pyszne, chrupiące i świeże (tzn. ciastka - nie mistrzostwa).
Nadchodzącą sobotę zostawcie więc na leniuchowanie.
A w tygodniu upieczcie...

...domowe ''Pieguski''
Są lepsze, niż te ze sklepu, są (lekko) pełnoziarniste no i dodatki dobieracie sami.
Czekolada, orzechy, bakalie...szczerze?
Trochę żałuję, że nie dodałam rodzynek, ale ''nie-rodzynkolubni'' byli mi za to wdzięczni.
Wy dorzućcie, co chcecie!
Ciacha nie są - o dziwo- bardzo słodkie, więc jeśli nie dodacie rodzynek, proponuję zwiększyć ilość cukru.
Spróbujcie zanurzyć je w kubku gorzkiej herbaty - będziecie zachwyceni! :)

Domowe ciasteczka PIEGUSKI 
/ok. 22 ciasteczka/
(wartość energetyczna 1 ciacha - ok. 112 kcal)


  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (jak nie dodajesz rodzynek - daj 130 g cukru)
  • 170 g mąki (dałam 100 g zwykłej, pszennej + 70 g pełnoziarnistej)
  • 1 białko z jajka 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 75 g czekolady (użyłam gorzkiej i mlecznej)
  • pół szklanki orzechów (u mnie laskowe) 
  • ew. kokos, bakalie, słonecznik itp.


Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać białko jaja i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie
wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z
czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując
dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną"
Piec 10-15 minut.




pozdrawiam. :)



62 komentarze:

  1. Co tu dużo mówić? Uwielbiam pieguski ;)
    Ostatnie zdjęcie jest urocze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. faktycznie - zapomniałam dodać mąkę w przepisie, ależ ze mnie gapa! ;)
      ale już poprawiłam - 170 g mąki, pomieszana pszenna z pełnoziarnistą :)

      Usuń
  3. Super wyszły Ci te ciasteczka :) Wyglądają pysznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! i ze zdrowym masełkiem zamiast tej obleśnej margaryny, wszechobecnej w sklepowych ciastkach!

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam i lubię je pyszności! i można dodać co się komu podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, dla mnie to bezkonkurencyjne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś podobne i wiem, tak jak mówisz, że lepsze niż sklepowe. Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe pieguski! nic ich nie zastąpi :) skradłabym Ci choć jednego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz kocham ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciastka wyglądają cudownie, mam nadzieję, że będą też tak smakowały ^^
    Ale w tym poście to Ty wyglądasz najlepiej! Nie wiem co robisz, ale masz mega cerę, no i ślicznie Ci w czerwonym !

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładne zdjęcia :) Ciacho z chęcią bym schrupała!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zapisuję się w kolejce do Ciebie na takie ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aaaaa! dyniowe :) super pomysł , do mleka czy kawy idealne ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. domowe słodkości przemawiają do mnie bardziej niż te kupne i wyglądają o niebo smaczniej :3

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak ja lubię takie domowe ciacha! Wiadomo co się w nich znajduje i dodatki dobieramy wedle upodobań. U mnie w domu są sami rodzynkożercy, więc nie byłoby dylematu.
    Zamiast herbaty jednak szklanka mleka! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jedne z lepszych ciastek :) Te z tego przepisu muszą być genialne więc myślę że niedługo posiedzę trochę z nimi w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ cudne!
    Z rodzynkami pewnie byłyby jeszcze lepsze... :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ślicznie wyglądasz!;))

    OdpowiedzUsuń
  20. Hej :)

    Od dłuższego czasu śledzę Twojego bloga. Uważam, że jesteś niezwykle ciekawą osobą. Sama mam podobną ,,przypadłość", z której wychodzę ( ostatnimi czasy robę duże postępy). Chiałabym z Tobą porozmaiwac jeśli byś chciała. Sama uwielbiam gotować, więc myślę, że mamy sporo wspólnego. Od kiedy wyjechałam na studia wszystko zmieniło się na lepsze i mam nadzieję, że wkrótce będę mogła zjeść kilka ciastek bez zastanawiania się jaki wpływ mogą mieć one na sylwetkę ;)

    jeśli chciałabyś się zapoznać to pisz : anilecram7@gmail.com

    Marcela

    OdpowiedzUsuń
  21. Po prostu wyglądają niesamowicie i przepysznie! I do tego cudne zdjęcia!! Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie na MK Czytuje lub MK Gotuje;)

    OdpowiedzUsuń
  22. jakie masz obecnie bmi?

    OdpowiedzUsuń
  23. Super te ciacha! A piosenka przyczepiła się do mnie na dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pieguski to chyba moje ulubione kupne ciastka. Choć te kupne i tak nie będą lepsze od domowych! ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. porwałabym kilka! i bardzo mi się podoba, że są bez rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Co za szczęście, że ciacha są bez rodzynek! :D
    Wyglądają świetnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy ciasto wychodzi płynne czy zbite ??

    OdpowiedzUsuń
  28. właśnie siedzą w piekarniku :))) rosną jak szalone!

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny przepis! Jak byłam mała uwielbiałam sklepowe pieguski, ale te są o niebo lepsze!

    A tu wyniki mojego pieczenia ;)
    http://dziewczynadozjedzenia.blogspot.co.uk/2014/04/ciasteczka-pieguski-naadowane-czekolada.html

    OdpowiedzUsuń
  30. ile wyjdzie tych ciastek ?

    OdpowiedzUsuń
  31. Mam pytanie w przepisie jest białko, a w sposobie przyrządzenia jajko. Więc co dodać?

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobilam, już zjedzone. Byłam zachwycona smakiem, po dwóch dniach zrobiły się bardziej chrupiące i jeszcze lepiej smakowały. Nie wierzylam ale rzeczywiście bardzo przypominają pieguski! Dodatek mąki pełnoziarnistej (ja dałam pół na pół ze zwykła) sprawia że mają głębszy i bardziej wytrawny smak, ale mnie to bardzo odpowiada :) Dzięki za fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, bardzo się ciesze, że się udały i - przede wszystkim - że smakowały! :)
      pozdrawiam ciepło! :*

      Usuń
  33. Z przykrością muszę stwierdzić, że przepis jest beznadziejny, te ciastka ze zdjęcia to chyba są tak naprawdę z paczki ;/ ciasto się w ogóle nie kleiło, nie powstała z tego żadna masa. Przypominało to młode, ugotowane, lekko strzepane ziemniaki, ciężko się formuje, a w trakcie pieczenia wszystko się rozlewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi przykro, że nie wyszły Ci te ciastka.
      jesteś pierwszą osobą, której się nie udały, wszyscy je wychwalają i zapewniam Cię, że te ze zdjęcia wcale nie są z paczki. ;)
      nie wiem, co mogło pójść nie tak - czy na pewno zostało użyte prawdziwe, miękkie masło?
      czy nie została użyta zbyt duża ilość mąki?
      proponuję pokombinować z przepisem, a na pewno się uda, te ciastka to żaden pic na wodę - wychodzą i koniec, cierpliwości i bez nerwów. ;)

      Usuń
  34. Potwierdzam, wlasnie się pieka i według mnie (zupełnego amatora) sa mega proste...mam nadzieje ze będą smakować....ale tez nie rozumiem czemu nie wyszly?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak, smakują? :)
      następnym razem polecam upiec te, które dodałam dzisiaj na bloga - są przegenialne <3 :)

      Usuń
  35. Również wtedy byłem na tych mistrzostwach :D piąteczka :D !

    OdpowiedzUsuń
  36. Niestety nie wyszly przygotowane zgodnie z przepisem co do grama . Rozlaly sie na blasze i nic z tego nie wyszly ,szkoda ... strata czasu .... :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, to już drugi taki komentarz.... :( nie mam pojęcia, czemu nie wychodzą - większości osób komentujących się udały. Muszę chyba na dniach jeszcze raz przetestować ten przepis i sprawdzić, jak wyjdą tym razem - jeśli naniosę jakies zmiany w przepisie - na pewno dam o tym znac na blogu!
      Pozdrawiam i mam nadzieję, że wszystkie następne wypieki pięknie się udadzą :) <3

      Usuń
  37. Zrobiłam dziś ciasteczka z Twojego przepisu.. są rewelacyjne! O niebo lepsze niż sklepowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  38. jest możliwość zastąpienia masła margaryną, czy to nie wyjdzie? :)

    OdpowiedzUsuń
  39. A mozna dodac tylko make pszenna pelnoziarnista?i czy zamiast sody moge dodac proszek do pieczenia?nie lubie smaku sody w wypiekach:/

    OdpowiedzUsuń
  40. Upiekłam ciastka wczoraj i smakowo wyszły doskonałe. <3
    Niestety były jednak mocno twarde i zastanawiam się, w jaki sposób można by sprawić, aby wychodziły bardziej kruche, delikatniejsze?

    OdpowiedzUsuń
  41. Całkiem niedawno jak patrzyłam na porady w https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ to właśnie w oczy rzucił mi się taki przepis na pieguski z czekoladą. Oczywiście praktycznie od razu postanowiłam je zrobić. Do tej pory jeszcze czuję ich wspaniały smak. Myślę, że już całkiem niedługo będę musiała powtórzyć ten deser.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...