poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Odwrócone ciasto razowe z bananami i karmelem

Fajnie jest piec z kimś, o czym przekonałam się już pochłaniając kolejny kawałek TEJ strucli.
Jedna osoba karmelizuje masło, a druga miesza sypkie składniki, podczas gdy ta pierwsza już uciera masło z jajkami. ;)
Nawet, jeśli ciasto nie okaże się furtką do raju, sam 'akt' wspólnego wypiekania i gapienia się w piekarnik, dostarczy niemałej radochy... :)
 


Zapach jest boski.
Ciasto jest dobre.
Może nie genialne, ale do jedzenia z przyjaciółką, zaraz po kolacji - jak znalazł.
A. polubiła korzenny, biszkoptowy spód, ja wylizywałam tortownicę z resztek karmelizowanych bananów.
Dla każdego coś dobrego.
Chętnie przekroiłybyśmy ciasto wzdłuż, dzieląc się spodem i wierzchem ciasta, ale...jak by to wyglądało na zdjęciach? ;)
Ciacho swą prostotą zauroczyło mnie na White Plate.
Ciasto razowe z bananami i karmelem
/tortownica 20 cm, ok 12 porcji/
(wartość energetyczna porcji - ok 290 kcal)

Wierzch:
50 g masła
50 g cukru

Ciasto:
150 g miękkiego masła
120 g cukru
4 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii (u nas cukier wanilinowy)
175 g mąki (dałyśmy 100 g żytniej razowe i 75 g pszennej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka melasy (użyłyśmy miodu)
szczypta soli

Banany:
2 średniej wielkości, pokrojone w krążki (dałyśmy 4 małe)

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Zrobić wierzch: masło skarmelizować z cukrem w garnuszku. Wlać do formy.
Na karmelu ułożyć plasterki bananów, a w tym czasie zrobić ciasto: masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Kiedy masa będzie jasna, miksować dodając po jednym jajku, następnie wanilię i mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Masę wlać na wierzch bananów. Wstawić do piekarnika, piec 35-45 minut.

16 komentarzy:

  1. musiało byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak są banany i karmel to coś dla mnie! Uwielbiam takie zestawienie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrzę na te zdjęcia i już czuję jego smak :D

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam ten przepis i marzyłam o tym cieście! coś czuję, że niedługo zrobię

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto w towarzystwie smakuje podwójnie pysznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wątpię, że ma boski zapach, ale smak pewnie jeszcze cudowniejszy! nie ma to jak słodkie, przypieczone banany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jedno z najcudowniejszych połączeń EVER

    OdpowiedzUsuń
  8. karmel, banany, toż to raj! i do tego wspólnie przyrządzony, najlepiej tak. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie Wam wyszło to ciacho!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciasto chyba się nazywa bolo de banana :D
    ja z "odwróconych" robiłam tylko ananasowe, tak po amerykańsku, ale kiedyś w końcu zabiorę się do słynnej tarte tatin, próbowałaś? :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  11. mogłabym do Ciebie napisać, Kochana? uwielbiam zaglądać na Twojego bloga! jesteś wspaniała! ;)

    tylko ostatnio zauważam u siebie trochę niepokojące objawy dotyczące żywienia (po odchudzaniu..).. trochę się boję.. tylko głupio mi obarczać Ciebie moimi problemami :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że możesz napisać! :)

      czekam na Twego maila, moja Droga,
      pozdrawiam :* :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...