wtorek, 27 maja 2014

Krajanka z truskawkami i migdałową kruszonką - dla mojej mamy

Myślicie, że uporczywy katar, 37 stopniową gorączkę, duszący kaszel i ból kostno-stawowy można mieć, kiedy temperatura za oknem jest niewiele mniejsza niż temperatura ciała?
No, bo okazuje się, że można.
Planowałam trzydniowy, fantastyczny weekend. Z mamą, z basenem, z nowym, malinowym strojem kąpielowym i limitowaną edycją lodów w Mcdonald’s.
Otrzymałam chorobowy tydzień. Z gripexem, sudafedem, rutinoscorbinem i stołem zawalonym stertą higienicznych chusteczek.  

Jednak Mama sprawdziła się i w takiej wersji wydarzeń.
Mimo, że na Jej dzień od miesiąca planowałam sernik z nutellą i truskawkami,  to upiekłam coś zupełnie autorskiego (3 dni bez Internetu to prawdziwy odwyk).
Prosta krajanka z truskawkami i migdałową kruszonką, bo mama lubi kruche ciasto, a kruszonkę…serio jest ktoś, kto nie lubi kruszonki? ;).  
Ten bezprzepisowy ''eksperyment'' przerósł najśmielsze oczekiwania wszystkich – ciasto wyszło wprost BA-JE-CZNE!
Słodkie, pachnące latem marzenie. 
Tak, te słowa najlepiej je opisują. O ile można mówić o jakimkolwiek zapachu, przy zapaleniu zatok...

Krajanka z truskawkami i migdałową kruszonką 
/kwadratowa foremka 24x24, ok. 12 porcji/
(wartość energetyczna porcji – ok. 400 kcal)

Spód: 
260 g mąki
140 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego (pół opakowania)
150 g masła, zimnego

Składniki na ciasto zagnieść, aż powstanie tzw.’ ‘kruszonka’’. Wyłożyć nią foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, dociskając dokładnie ciasto do dna formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15 minut. Wyciągnąć z pieca, lekko ostudzić.

Truskawki: 
800 g truskawek, umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na cząstki
100 g cukru
2 łyżki mąki

Truskawki wymieszać w misce z cukrem i mąką. Wyłożyć na podpieczony, lekko ostudzony spód.

Kruszonka: 
100 g mąki
60 g masła, zimnego
50 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego (pół opakowania)
35 g płatków migdałowych

+ 20 g migdałów do dekoracji
Składniki kruszonki  zagnieść,  krusząc  ją między palcami, aż powstaną grudki. Posypać  nią wyłożone na cieście truskawki.  Piec całość w 180 stopniach, przez 40 minut, do ładnego zbrązowienia kruszonki. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać ciasto dodatkową garścią migdałów. Kroić na prostokąty, ale dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. :)

17 komentarzy:

  1. ciasto wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie z mamą wyglądacie! Szkoda, że ja mojej nie mogłam niczego upiec :( No ale studia... siła wyższa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mama szczęściara! Ja dla mojej upiekłam truskawkowe babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. było naprawdę pyszne... mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisałam przepis i mam zamiar w nadchodzacy weekend wypróbować. :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też bym się cieszyła z takiego prezentu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aż pozazdrościłam Twojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne to zdjęcie z mamą! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda!
    Piękne Dziewczyny z Was. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie to wygląda :) mam taką sama patere z Biedry :D
    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, w biedrze też takie były? :O :D
      ja swoją dostałam w Intermarche :))

      Usuń
  11. Twoje notki sa zawsze takie sloneczne i optymistyczne, bezwzględu na to co w nich napiszesz :D Magia :D

    OdpowiedzUsuń
  12. haha ogarnij sobie dzien tej dziewczyny :D http://fitdevangel.blogspot.com/2014/02/epic-cheating-day-10500-kcal.html

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam truskawki w każdej postaci, musiało smakować cudownie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...