Porównywanie setek ofert po nocach, latanie między biurami podróży, telefony do mamy, do taty, czy drogo, czy all inclusive, czy wylot z Wrocławia i czy 41 stopni w sierpniu, w Maroko jest ok?
Jestem tak podekscytowana wakacjami, że nawet nowo poznane osoby pytam najpierw o...plany urlopowe. ;)
A Wy, gdzie się w tym roku wybieracie? :)
Bo nawet, jeśli zostajecie w Polsce, to macie bardzo duży plus tej sytuacji.
Jaki?
Najlepsze TRUSKAWKI na świecie.
Słodszych nie znajdziecie w żadnej Hiszpanii, czy nawet Maroko. ;)
Sezon truskawkowy właśnie w pełni - mam więc nadzieję, że korzystacie na maksa!
Jak truskawki to wiadomo, że i...
No, a najlepiej Nutella.
Ten limitowany, letni duet przebija nawet popularną nutellę z bananami.
Jeśli połączymy go jeszcze z białym serem, otrzymamy...najlepszy deser tych wakacji! :)
Przepis z niezawodnych Moich Wypieków.
Sernik z Nutellą i truskawkami
/tortownica 23 cm, ok 12 porcji/
(wartość energetyczna porcji - ok. 400 kcal)
Składniki na czekoladowy spód:
- 150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (użyłam kakaowych herbatników)
- 1,5 łyżki kakao (pominęłam)
- 40 g masła, roztopionego
Ciastka, kakao i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na
papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniacznej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- 200 g nutelli
- 250 - 300 g świeżych truskawek (drobnych)
- 1 szklanka dżemu truskawkowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić twaróg,
śmietanę kremówkę, cukier i jajka. Zmiksować do połączenia; nie
miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej -
napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego;
sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Powinniśmy otrzymać około 1200 g masy serowej. Z całości
masy serowej odjąć 500 g i dokładnie wymieszać/zmiksować z nutellą. Do
pozostałej białej masy serowej dodać przesianą mąkę ziemniaczaną,
wanilię i wymieszać.
Masę serową z nutellą wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut.
Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i delikatnie, łyżką, wyłożyć na
górę białą masę waniliową. W masę waniliową powciskać odszypułkowane
truskawki (układając je szypułką ku dołowi) w odległościach około 2 - 3
cm od siebie. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 45 - 60 minut.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w
lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12
godzin.
Kolejnego dnia sernik posmarować na wierzchu dżemem truskawkowym. Kroić
gorącym nożem (przelanym wrzątkiem i wytartym do sucha).
+ przypominam o konkursie!
macie czas do 18 sierpnia :)
więcej informacji w poprzednim poście, o TUTAJ
Sama jadłam takie ciasta kilka razy ale mi najbardziej smakuje wersja z malinami.
OdpowiedzUsuńNutella i truskawki? Tak! To coś co tygryski lubią najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńsernik jak marzenie :) a planowanie wakacji jest zawsze miło ekscytujące :)
OdpowiedzUsuńMmm, ciacho wygląda niezwykle obiecująco :)
OdpowiedzUsuńA ja na wakacje wybieram się właśnie do Polski :) I o polskich truskawkach marzę po nocach...
Truskawki z nutellą? Zawsze :D A próbowałaś z kremem ciasteczkowym (typu speculoos)? To jest dopiero bomba ;P
OdpowiedzUsuńooo to widzę że zajmujemy się tym samym, tylko że ja Majorka xD
OdpowiedzUsuńjaki zbieg okoliczności, właśnie zrobiłam podobne ciacho do Ciebie tylko zamiast masy serowej bitą śmietanę :)
OdpowiedzUsuńudanych wakacje w takim razie życzę :)
Też jestem właśnie na etapie planowania wakacji i wiem jak to wciąga :)
OdpowiedzUsuńA sernik cóż - ciasteczka, nutella i truskawki - nie mogło nie wyjść pysznie :)
Ile teraz wazysz, chcesz przytyc jeszcze ?
OdpowiedzUsuńech Roksana, skad Ty czerpiesz tyle sily,pozytywnej energii i nastawienia do zycia.. Chcialabym miec taka osobe jak Ty obok siebie, a tak daleko od siebie mieszkamy :(
OdpowiedzUsuńwpadaj kiedyś na weekend do Wrocławia, naładuję Cię dooobrąąą energią! :)
UsuńAle świetny przepis! Muszę wypróbować, zwłaszcza tak na wakacje!
OdpowiedzUsuńZapraszam na GIVEAWAY!
Pozdrawiam xx
Super ciacho, super, że wakacje, super dziewczyna:)
OdpowiedzUsuńAle cudowny, pycha! :D
OdpowiedzUsuńMniamuśny :D
OdpowiedzUsuń