No, ale widziałby kto, tak obchodzić imieniny bez ciasta? ;)
Ewentualnie ciężki sernik z bananami i karmelem, albo warstwowy tort brownie...
Jednak, kiedy wpadasz głodnym do domu i masz niecałe 2 godziny na: zrobienie (i zjedzenie!) dobrej kolacji, wyszykowanie się na imprezę (zewnętrznie i wewnętrznie :P) i jeszcze upieczenie imieninowego ciasta, wybierasz...prosty, szybki i nieco oldschoolowy placek ze śliwkami. :)
Może nie jest mega wytworny, ą i ę, ale właśnie TAKIE ciasta lubi każdy (cała blacha zniknęła w jedno popołudnie!)
Przygotowany błyskawicznie, przy pracy na 4 ręce, gotowy do pieca w 30 minut.
Jest domowo, pachnąco, jesiennie, jak u babci na herbatce z cytrynką.
No, i nawet beza się znajdzie i na imprezę się zdąży...czego chcieć więcej? :)
Może jeszcze tylko...dobrej kolacji! :)
Nad jeziorem, w zamkowej restauracji, przy rodzinnym gronie...takie imieniny, to ja rozumiem. :)
moje, na samym dole: pieczony, kozi ser, sałatka z rukolą, powidła śliwkowe
Przepis na ciacho z magazynu ''Moje Smaki Życia'', numer wrześniowy.
Kruchy placek ze śliwkami, kruszonką i bezą
/blacha 32 x 22 cm, 14 porcji/
(wartość energetyczna 1 porcji - 267 kcal)
Spód:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny (użyłam masła)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
- 3 białka jaja
- szczypta stoli
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 800 g śliwek
Z białek i szczypty soli ubij pianę, gdy będzie sztywna, dodawaj po trochu cukier i miksuj, aż stanie się gęsta i lśniąca. Na cieście rozłóż połowę śliwek, umytych, osuszonych, wypestkowanych i przekrojonych na pół - przecięciem do góry. Na śliwkach rozsmaruj grubą warstwę piany, na niej ułóż resztę śliwek także przecięciem do góry.
Zamrożone ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki, od razu posyp nim wierzch (grubą warstwą). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piecz ok. 50 min.
Bardzo apetyczne to ciasto!
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego typu ciasta :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ciasto ze śliwkami! :)
OdpowiedzUsuńSpóźnione, ale szczere życzenia z okazji imienin - wszystkiego najlepszego! :)
PYSZNE CIACHO !NIE JADŁAM ALE SŁYSZAŁAM ,ŻE REWELACJA ;) CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU ZAPRASZAM NA WYBORNY JABŁECZNIK Z KOKOSEM:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html
Idealne na imieniny! *.*
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste ciacha <3
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglada...brakuje mi polskich sliwe :(...Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga ze slonecznej Italii http://daleccarsiledita.blogspot.it/
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny placek. Mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
a ja uwielbiam Twoje usta! są piękne!
OdpowiedzUsuńjesteś Kochana, dziękuję :*
UsuńPysznie, pysznie, pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDobrze wyglądasz :)
aaawwww, dziękuję :** <3
UsuńPysznie wygląda to ciacho :) +jaka to restauracja i co inni powybierali?:)
OdpowiedzUsuńrestauracja w zamku Topacz, pod Wrocławiem :)
Usuńinni wybrali: filet z kurczaka z warzywami, frytkami stekowymi + dodatkowa porcja frytek orazz sałatkę z balsamiczną wątróbką drobiową :)
a co tak malooo :(
OdpowiedzUsuńco mało?
Usuń