czwartek, 18 września 2014

Placek ze śliwkami, kruszonką i bezą - domowy, imieninowy, najlepszy

Jak dawno nie piekłam/nie jadłam żadnego ciasta!
No, ale widziałby kto, tak obchodzić imieniny bez ciasta? ;)
Już na dwa tygodnie przed, planowałam wypasiony tort bezowy z figami.
Ewentualnie ciężki sernik z bananami i karmelem, albo warstwowy tort brownie...
Jednak, kiedy wpadasz głodnym do domu i masz niecałe 2 godziny na: zrobienie (i zjedzenie!) dobrej kolacji, wyszykowanie się na imprezę (zewnętrznie i wewnętrznie :P) i jeszcze upieczenie imieninowego ciasta, wybierasz...prosty, szybki i nieco oldschoolowy placek ze śliwkami. :)
Może nie jest mega wytworny, ą i ę, ale właśnie TAKIE ciasta lubi każdy (cała blacha zniknęła w jedno popołudnie!)
Przygotowany błyskawicznie, przy pracy na 4 ręce, gotowy do pieca w 30 minut.
Jest domowo, pachnąco, jesiennie, jak u babci na herbatce z cytrynką.
No, i nawet beza się znajdzie i na imprezę się zdąży...czego chcieć więcej? :)
Może jeszcze tylko...dobrej kolacji! :)
Nad jeziorem, w zamkowej restauracji, przy rodzinnym gronie...takie imieniny, to ja rozumiem. :)
                    moje, na samym dole: pieczony, kozi ser, sałatka z rukolą, powidła śliwkowe

Przepis na ciacho z magazynu ''Moje Smaki Życia'', numer wrześniowy.
Kruchy placek ze śliwkami, kruszonką i bezą
/blacha 32 x 22 cm, 14 porcji/
(wartość energetyczna 1 porcji - 267 kcal)
   
    Spód:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny (użyłam masła)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
    Warstwa bezowo-śliwkowa:
  • 3 białka jaja
  • szczypta stoli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 800 g śliwek 
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Włóż zimną margarynę, wsyp cukier, wbij jajka i wszystkie składniki posiekaj nożem na grudki. Następnie szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, odkrój z niej 1/3 i ten kawałek włóż do zamrażarki na 15 min. Resztą ciasta cienką warstwą wyłóż blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułką tartą.
Z białek i szczypty soli ubij pianę, gdy będzie sztywna, dodawaj po trochu cukier i miksuj, aż stanie się gęsta i lśniąca. Na cieście rozłóż połowę śliwek, umytych, osuszonych, wypestkowanych i przekrojonych na pół - przecięciem do góry. Na śliwkach rozsmaruj grubą warstwę piany, na niej ułóż resztę śliwek także przecięciem do góry.
Zamrożone ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki, od razu posyp nim wierzch (grubą warstwą). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piecz ok. 50 min.

16 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na ciasto ze śliwkami! :)

    Spóźnione, ale szczere życzenia z okazji imienin - wszystkiego najlepszego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNE CIACHO !NIE JADŁAM ALE SŁYSZAŁAM ,ŻE REWELACJA ;) CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU ZAPRASZAM NA WYBORNY JABŁECZNIK Z KOKOSEM:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie proste ciacha <3

    OdpowiedzUsuń
  4. przepysznie wyglada...brakuje mi polskich sliwe :(...Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga ze slonecznej Italii http://daleccarsiledita.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszny placek. Mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja uwielbiam Twoje usta! są piękne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie, pysznie, pysznie! :)
    Dobrze wyglądasz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda to ciacho :) +jaka to restauracja i co inni powybierali?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. restauracja w zamku Topacz, pod Wrocławiem :)

      inni wybrali: filet z kurczaka z warzywami, frytkami stekowymi + dodatkowa porcja frytek orazz sałatkę z balsamiczną wątróbką drobiową :)

      Usuń
  9. a co tak malooo :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...