środa, 29 października 2014

Chlebek dyniowy z żurawiną

Każdego roku, gdy tylko przychodzi jesień, obowiązkowo piekę chlebek dyniowy.
Znacie już dobrze mój ulubiony, z Nutellą, który robiłam również w formie małych, słodkich muffinek.
Dla miłośników banana (to ja, to ja!) oraz zdrowych (no, zdrowszych) wypieków przygotowałam w zeszłym roku dyniowo-bananowy chlebek razowy, z płatkami owsianymi.
By tradycji uczynić zadość - tej jesieni na śniadanie (podwieczorek i kolację) również zajadamy się dyniowym ciachem. :)
Korzennym, wilgotnym, ciężkim dyniowym chlebkiem z miękkimi kuleczkami słodkiej, suszonej żurawiny...
Żeby było fajniej, chlebek wcale (nie)musicie zjadać od razu. ;) 
Najlepszy jest bowiem na drugi, a nawet trzeci i czwarty dzień!
Bardziej wyrazisty w smaku, konsystencji, zapachu...
Esencjonalny.
Trochę jak piernik, choć...zdecydowanie lepszy. ;)
Gruba kromka posmarowana delikatnym serkiem ricotta to idealny sposób na rozpoczęcie chłodnego, listopadowego poranka...
A jeśli do tego macie ulubioną kawę (ostatnio zakochałam się w zbożowej Caro) i niewielki słoiczek Nutelli....to jesteście gotowi, by stawić czoła każdej jesiennej (nie)pogodzie! :)
Lekko zmodyfikowany przepis na ''Ciasto dyniowe farmera'', z Małej Cukierenki.
Chlebek dyniowy z żurawiną
/keksówka 22x11, ok 12-15 kromek/
(wartość energetyczna kromeczki - ok. 200 kcal)


  • 200 g  mąki 
  • 150 g cukru (użyłam cukru pudru) 
  • 80 g suszonej żurawiny 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków 
  • duża szczypta mielonego imbiru 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 180 g puree z dyni (jak je zrobić napisałam TU)
  • 110 ml oleju
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.
2. Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem, solą. Dodać żurawinę, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej.
4. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut.
Podawać jak ostygnie, pokrojone na grube kromy. :)


Macie ochotę na dyniowe chlebki, wymienione w czołówce wpisu? ;)
Znajdziecie je, klikając w zdjęcia poniżej!
http://teczawsloiku.blogspot.com/2013/09/razowy-chlebek-dyniowo-bananowy-z.htmlhttp://teczawsloiku.blogspot.com/2012/09/chlebek-dyniowy-z-nutella.html 
http://teczawsloiku.blogspot.com/2013/09/babeczki-dyniowe-z-nutella-i-uroczy_28.html

I jeszcze taka mała niespodzianka... ;)

17 komentarzy:

  1. Wyśmienity pomysł na te nadchodzące dni deszczem wyszywane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój blog jest cudowny i wszystko co robisz musi być naprawdę pyszne! Z niecierpliwością oczekuje kolejnych Twoich wpisów. Świetny pomysł, że zgłosiłaś się do tego programu, na pewno będę oglądać. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. będziesz w ugotowanych? łoł.... kocham ten program

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic dodać, nic ująć! :)
    Świetna wiadomość o tych Ugotowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o ja :D będziesz w ugotowanych!? super!
    A co do chlebka to idealny na jesień

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek wygląda smakowicie,przy odrobinie wolnej chwili...wezmę się za upieczenie go :)I..serio super niespodzianka,już się cieszę,że się dostałaś<3 Roksi w tv, o ja o ja o ja <3

    OdpowiedzUsuń
  7. SUPER! Przeglądamy Twój blog już od bardzo dawna i świetnie będzie Cię zobaczyć w tv w wersji ruchomej :D Z niecierpliwością czekamy na odcinek z Tobą :)
    P.S. Już czujesz tremę? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, dziękuję :*
      ale nie, tremy jeszcze nie czuję, bo nie wiadomo, czy właśnie mnie zakwalifikują do programu ;)
      P.S. polecam wszystkim doczytać ostatnie zdanie na końcu pokazanej przeze mnie karteczki ;))

      Usuń
  8. piekłam wczoraj, na mące żytniej pełnoziarnistej wyszedł pyszny pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Dużo etapów już przeszłaś? coś trzeba pisać? coś mówić? coś pokazywać?jak poszło Ci na każdym poziomie? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie! I na pewno tak samo smakuje ;)

    Przy okazji zapraszam do siebie :)
    http://muffinyzabieganejdziewczyny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda fantastycznie! Musi być pyszny.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. koniecznie napisz na blogu z wyprzedzeniem kiedy bedzie odcinek z Toba w tvn ;))) bo nie przyjmuję ze sie nie dostaniesz ;))))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...