poniedziałek, 13 października 2014

Ciastka kokosowe z karmelem - najlepsze (i najsłodsze!) na blogu

Wiem, że ostatnio strasznie zaniedbałam bloga, ale ciągle brakuje mi czasu, wiecznie gdzieś gonię, przesiadając się jedynie z fotela asystentki stomatologicznej na fotel w autobusie, siedzisko w tramwaju, czy krzesło przy szkolnej ławce.
Ostatnio, moja jedyna internetowa aktywność (poza wstawieniem selfie w lustrze na instagrama - klik) to sprawdzenie pogody na następny dzień, by wiedzieć, jak się ubrać, gdy wstaję o 5:30 do pracy lub szkoły. 
A i tak, do domu wracam z zimową kurtką i szalikiem pod pachą.
I tak w koło Macieju.
Z tego wszystkiego zapomniałam, że miałam Wam pokazać genialnego bananowca, najlepsze na świecie ciastka, ulubione, październikowe śniadanie, czy też mój sobotni obiad. 
Wspomniane ciastka obiecywałam już na fejsbuku (klik), nieśmiało przyznam, że ponad tydzień temu (...).
Lubicie batonik Twix?
Albo tzw. ''kruche ciasto milionera''?
No to powiem Wam, że TE ciastka...nie mają z nimi (prawie) nic wspólnego. ;)
Chyba, że karmel i kruche ciasto.
Poza tym - są o NIEBO lepsze od wszystkiego, co znacie. :) 
Chrupiące, kokosowe, z lepką, ciągnącą się, karmelową polewą....
A jak pachną przy pieczeniu - ODLOT
Skoro ja uważam, że to NAJLEPSZE ciastka na blogu, to oczywiście tak jest musicie być przygotowani na
MAKSIMUM słodyczy.
Jest to jednak całkiem ok (dla Waszej figury!), bo pewnie nie od razu sięgniecie po drugi kawałek.
No, a przynajmniej (nie) tego samego dnia. :) 
Polecam upiec nawet w tej chwili - robią się błyskawicznie!
Przepis podpatrzony w Małej Cukierence.
Ciastka kokosowe z karmelem
/ok. 20 ciastek/
(wartość energetyczna ciacha - ok. 250 kcal)

Ciasto kruche:
  • szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 110 g masła
Polewa karmelowa:
  • 2 kopiaste łyżki miodu
  • 90 g masła
  • 400 g skondensowanego mleka słodzonego
1. Piekarnik nastawić na 190 stopni. Ciasto kruche:
2. Masło roztopić i wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto (powstaną sypkie okruchy).
3. Blaszkę o wymiarach 20x30cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać poza formę.
4. Wymieszane składniki na ciasto przekładamy do blaszki, równomiernie rozprowadzamy i dobrze dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Polewa: 5. Masło roztopić. Wszystkie składniki na polewą przełożyć do rondelka z grubym dnem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu przez około 7 minut,  mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje.
6. Polewę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i blaszkę wstawić do piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy, aż polewa zbrązowieje (trzeba obserwować, żeby nie przypalić, moje ciastka wyszły dosyć ciemne).
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie nożem trochę nacinamy ciasto, zaznaczając porcje, będzie nam wtedy łatwiej je pokroić (ponieważ polewa stwardnieje). Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny. 

I tylko gdzieś po drodze okazało się, że przyszedł październik...
Rzeczka, spacer na Wielką Sowę

selfie/outfit

krem orzechowo-kakaowy z kawałkami orzeszków <3

'odchudzony' krem czekoladowy z Biedry (250 kcal/100 g)

tosty francuskie z chałki, czyli moje ulubione, październikowe śniadanie <3

8 komentarzy:

  1. Ja w smaku ten krem z biedronki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całkiem ok, trochę jak gęsta czekolada deserowa, w smaku i konsystencji bardziej jak Philadelphia z milką, niż jak nutella :)

      Usuń
  2. Czekam, aż u mnie się pojawi ten krem, jestem zaintrygowana :) Pysznie wyglądające jedzonko jak zawsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie w biedronce nie ma (wielkopolska północna) ;((((((((((((((((

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja po takim cieście to byłabym zasłodzona na zabój :D A ten kremik orzechowo-kakaowy z felixa skąd? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na październik:)pokaż więcej tych zdjęć z Rzeczki:)taka super dziewczyna powinna wyjść w pełnym jesiennym blasku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, pyszne muszą być takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...