środa, 4 lutego 2015

Crepes - francuskie naleśniki z karmelizowaną mandarynką i serkiem o smaku białej czekolady

Kto mnie zna, ten wie, że w chwilach zapomnienia (lub tak zwanej ''słabości'') potrafię zjeść 10 (słownie: dziesięć) dużych naleśników, bez mrugnięcia okiem.
Naleśniki mogłabym zjadać na śniadanie, obiad i kolację 
Z dżemem, z nutellą, z twarożkiem, czy z samym cukrem pudrem.
Naleśniki, to pierwsza potrawa jaką przyrządziłam całkowicie samodzielnie.
Jeśli ktokolwiek może okrzyknąć się samozwańczym naleśnikożercą - to właśnie ja, a na bezludną wyspę...zabrałabym naleśnika! (nie no, dobra, teraz, to już trochę przesadziłam...).
Tym większe było moje zdziwienie, kiedy...przegapiłam francuski Dzień Naleśnika! :O
Chandeleur, czyli święto naleśnika wypada we Francji 2 lutego, dokładnie 40 dni po Bożym Narodzeniu.
My mamy swój Tłusty Czwartek z pączkami - Francuzi czczą tymczasem Naleśnika (podobnie jak Anglicy - obchodzą Pancake Tuesday, a w tym roku przypada on 17 lutego, nie zapomnijcie! ;))
Uwielbieniu do naleśników nie ma się co dziwić, a świętować wręcz trzeba - kto jednak powiedział, że tylko w danym kraju - i dniu? ;)
Naleśniki z poniższego przepisu to prawdziwe, francuskie crepes
Cieniutkie, miękkie, o wyczuwalnym aromacie (i smaku!) topionego masła.
Przełożone serkiem o smaku białej czekolady (pisałam o nim na tęczowym fejsbuku! ;)), podane ze słodką, karmelizowana mandarynką i wiórkami kokosa.
Przepis (z moją małą modyfikacją) na ciasto naleśnikowe pochodzi z książki ''Mała Paryska Kuchnia'', Rachel Khoo.



Crepes - francuskie naleśniki (z karmelizowaną mandarynką i serkiem o smaku białej czekolady)
/ok. 12 naleśników, standardowej wielkości lub 4, duże, francuskie naleśniki/
(wartość energetyczna 1, standardowego naleśnika, bez nadzienia - ok. 100 kcal)

Ciasto naleśnikowe:

  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • ok. 600 ml mleka
  • 3 łyżki, roztopionego masła
Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. W mieszance zrób dołek i wbij jajka, dolej mleko i dodaj ostudzone, roztopione masło. Wszystko zmiksuj na gładką masę, bez grudek (ciasto będzie dość rzadkie).
Na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni smaż naleśniki (wylewając po chochelce na jednego naleśnika), z obydwu stron, na średnim ogniu. Gotowe naleśniki podawaj z serkiem o smaku białej czekolady (taki dostałam w Biedronce!), wiórkami kokosa i karmelizowaną mandarynką. 


Karmelizowana mandarynka

  • 1 duża mandarynka
  • 2 łyżeczki cukru
Mandarynkę podziel na cząstki, każdą z nich dodatkowo przepołów na dwie części. Na suchej patelni roztop cukier, a gdy zamieni się już w płynny karmel, dodaj mandarynkę. Na średnim ogniu obsmaż ja w karmelu z dwóch stron (uważaj, karmel jest barrrdzo gorący!).

58 komentarzy:

  1. hmm jutro zrobię na śniadanko :) ostatnio placuszki z kaszy (u mnie kukurydzianej) były pyszne, ale musiałam powiększyć proporcje na naszą dwójkę i trochę chyba nie trafiłam z konsystencją, (bo się rozwalały lekko na patelni ;P)
    a ten serek, smaczny? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie zrób! to chyba najlepszy przepis na naleśniki, jaki wypróbowałam! :)
      serek bardzo dobry, delikatny w smaku, nie jest przesłodzony (moim zdaniem :)), zakupiłam tez pozostałe dwa smaki i będę testować dalej! :)

      Usuń
  2. dawaj znać jak te serki, a może osobny post o nich i recenzja ? :) było by fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi nie posmakował ten serek, za mało słodki, za mało wyrazisty... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. naleswnikowy dzień lepszy niz nasz tłusty :P ale z drugiej strony w tłusty czwartek tez mozna zjesc nalesnika, nikt nie powiedzial ze poczki sa obowiazkowe :P

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja, miałam robić zupę fasolową, ale jednak na słodko dzisiaj u mnie będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. We wszystkim, co robisz, widzę artystyczną duszę :) ile tych talentów masz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tysiąc pięćset sto dziewięćset :)
      Ty wiesz najlepiej, mamuś :* :)

      Usuń
  7. bierzesz udzial w Blog Roku 2014?

    OdpowiedzUsuń
  8. Roksana noo wroc na aska ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak myslisz dlaczego ludzi bardziej interesują (i jest wtedy wiecej komentarzy, jest wiekszy odzew generalnie) smutne notki tzn dot wagi, zmagania z choroba itp?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale tak nie jest. :)
      wystarczy spojrzeć na ten wpis i komentarze :)

      Usuń
    2. bo to wszystkie pytania zadaje jedna osoba ;p czyli ja

      Usuń
    3. hehe, na asku pewnie też tylko jedna osoba :P

      Usuń
    4. Ludzie generalnie uwielbiają temat masy ciała i sylwetki - nawet ci niby zdrowi. Powiem więcej, sama walczę z ed (anoreksja bulimiczna), ale odnoszę wrażenie, że niektóre osoby z mojego otoczenia mają większego hopla na punkcie mojej wagi niż ja - te wieczne komentarze, wciskanie jedzenia, dopytywanie się, co jadłam. Szczerze mówiąc, całe to zainteresowanie nie pomaga mi w wyzdrowieniu, bo mam poczucie bycia pilnie obserwowaną, jakby wszyscy zauważali każde 100 g mniej czy więcej. Przepraszam za uprawianie prywaty, pytanie zainspirowało mnie do wygadania się :)

      Usuń
  10. co z dietetycznych produktow/potraw lubisz jesc? ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. twaróg, twaróg, twaróg <3

      Usuń
    2. a jaki konkretnie polecasz? moim ulubionym był/jest emilka 500gram, super był, konsystencja,cena,skład- zawsze kupowałam w netto ale od jakiegoś czasu już go nie ma w sprzedaży i bardzo nad tym ubolewam, polecisz coś ?

      Usuń
    3. a Emlika to taki w błękitnym, kwadratowym kubełeczku? bo go ostatnio widziałam w Intermarche, w Almie chyba tez.

      ja najbardziej lubię biały ser kupowany na wagę, taki z dużej kostki, np. z ''Głuchowa'' lub ''JOGO'', często kupuję na ''Hali Kupców'' ;) ważne żeby był zwarty, twardszy, dobry do krojenia, lekko kwaśny w smaku <3

      Usuń
    4. http://www.promoceny.pl/detail/intermarche-serek-emilki-mlekoma-74915/

      taki ;]

      tylko ze w mojej okolicy nie ma ani jednego z wymienionych sklepów ;] do kuflanda mam 40km w jedna stronę he he

      Usuń
    5. w Netto jest na bank ;D u mnie na śląsku jest w każdym Netto..

      Usuń
    6. u mnie też kiedyś były w każdym netto! w kaŻdym! ale TERAZ od jakiegoś miesiąca nie ma! ;(((((((((((((((((
      Wyślij mi co tydzień ze trzy :D

      Usuń
  11. a moze dlatego nie wchodzisz na aska, bo chcesz miec wiecej koment na blogu? :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tak, i nie. ;)
      po to założyłam tego bloga, by własnie TU dzielić się z czytelnikami nie tylko przepisami kulinarnymi, ale także cząstką mojego życia, wplecioną gdzieś pomiędzy kolejne wpisy.
      Nie czuję (i nie widzę) potrzeby upubliczniania większej ilości szczegółów swojego życia w innym miejscu niż mój blog. Dodatkowo, prowadzenie aska uważam nie tylko za ciut infantylne, ale też...męczące (niektóre pytania są naprawdę trochę nie na miejscu...).

      Poza tym, każdy komentarz zamieszczony pod moimi notkami na Tęczy w słoiku znaczy dla mnie z osobna o wiele więcej, niż kolejne, anonimowe pytanie na asku. To tu jest moje miejsce w sieci i to Wy, wraz ze swoimi komentarzami je tutaj tworzycie.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Poproszę na jutrzejsze śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają apetycznie i ta biała czekolada!

    OdpowiedzUsuń
  14. Umiesz angielski? Jak tak, pomożesz mi napisać jedno zdanie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok,to to w sumie jedno zdanie na kilka wersji :
      Myślisz o mnie czasem////czasami?
      Myślisz o mnie jeszcze?
      Wiem,że to zapewne banalne pytania ale ja nie umiem, nie uczę się angielskiego, a potrzebuję:o

      Usuń
    2. ''Do you think about me sometimes?'' - Czy myślisz o mnie czasami?
      ''Do you still think about me?'' - Czy myślisz o mnie jeszcze?

      Proszę Cię bardzo :)

      Usuń
    3. Dziękuję :* jesteś kochana;3
      A to sometimes,nie może być np w środku zdania?

      Usuń
  15. haha, no to jesteś moją naleśnikową bliźniaczką ^^ też je uwielbiam i mogę jeść w jakichś niesamowitych ilościach :) oglądałaś programy kulinarne Rachel Khoo? też są świetne :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to piona! :)
      słyszałam o tych programach, ale nie mam pojęcia, gdzie można je obejrzeć/skąd ściągnąć - polecisz coś? :)

      Usuń
    2. Ja oglądam jak trafię na BBC lifestyle, w internecie się nie rozglądałam :)

      Usuń
    3. "Little Parisian Kitchen" jest na YT - robiłam Quiche Lorraine z jej przepisu i wyszła boska!

      Usuń
    4. o, koniecznie sprawdzę!
      dziękuję! :* :)

      Usuń
  16. O tak, mi też ten serek bardzo posmakował :D Mam nadzieję, że wejdzie na dłużej do Biedronki bo zapłaczę się na śmierć (albo pokombinuję z domowym ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no, myślę, że to będzie w stałym asortymencie :)

      Usuń
  17. co myślisz o laskach, które udaja, ze "nic nie jedza" a sa grube? :D

    OdpowiedzUsuń
  18. ile mialas najwięcej komentarzy pod notka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie wiem, jakoś ponad 100 :P

      Usuń
    2. pewnie pod tym "wypilam mleko" bo jest 135

      Usuń
    3. jak to jest, ze tak "z dnia na dzien" znow mialas nawrot wtedy?

      Usuń
    4. nie miałam z dnia na dzień, to się ciągnęło już od dłuższego czasu....

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...