niedziela, 1 marca 2015

Ciasto cytrynowe - kawałeczek przedwiośnia

Nigdy nie podejrzewałabym się o chęć upieczenia ciasta z cytryną.
No bo jak ciasto, to przecież słodkie, a cytryna wszak kwaśna. Więc jak?

Może to nieustępliwa tęsknota za ciepłem, za słońcem i dniami w kolorze cytryny, a może po prostu cowieczorny prysznic z udziałem płyny do kąpieli o zapachu ciasta cytrynowego (naprawdę, istnieją takie cuda), sprawiły, że zapragnęłam, by nie tylko moja skóra pachniała soczystym cytrusem. 
I wiecie co?
Udało się, bo zapach pieczonego ciasta przenika cały dom ciepłym, orzeźwiającym aromatem cytryn...
W dodatku okazuje się, że psychologiczny termin ''słodkie cytryny'', to wcale nie taki nierealny oksymoron... :) 
Ciasto lekkie, miękkie, przyjemnie wilgotne (to nie jest typowa, ''sucha'' babka!), delikatnie słodkie.
Wcale nie kwaśne, idealnie cytrynowe.
Właśnie takie, jakie powinno się popijać popołudniową herbatką... z cytrynką. :)
Cytrusowy lukier idealnie zwieńcza całość - więc go nie pomijajcie!
Poza tym - świetnie smakuje posmarowane konfiturą jagodową...

Prosty, szybki i nieskomplikowany przepis Marthy Stewart, który troszkę zmodyfikowałam. :)
Ciasto cytrynowe
/średniej wielkości keksówka/

  • 150 g cukru
  • 165 g masła (dałam 110g + 40 g oleju słonecznikowego)
  • 230 g mąki pszennej 
  • 4 jajka 
  • 105 g mleka
  • 20 g śmietany (dałam 30, bo mi się ciut za dużo nabrało :P)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • lukier: 150g cukru pudru + sok z połowy cytryny (wymieszać ze sobą na lukier i polać ciasto, ew. można jeszcze udekorować kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową)

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól oraz skórkę z cytryny i ubić. Do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać sok z cytryny, mleko oraz śmietanę i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubić. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.


dobry cover to taki, który oryginał bije na głowę...

28 komentarzy:

  1. Oj wygląda bardzo apetycznie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniała babka i ten kolor.Musi być bardzo smaczna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne to ciacho! *.*
    Wygląda tak słonecznie i orzeźwiająco po tej całej zimie! :)
    Genialnie Ci wyszło, uwielbiam takie wilgotne! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cytrynowy płyn z Biedronki? :D Jeśli tak to podzielam zachwyt, jest cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka to ,,średnia" keksówka??

    OdpowiedzUsuń
  6. O jaaaaaaaaaaa,ale mi narobiłaś na nią ochotę... chyba ta babka niedługo zagości u mnie na stole :D/ serio nie jest sucha?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ogóle nie jest sucha! jeżeli to miałoby być rekomendacją, to jestem w stanie napisać, że jest...''zakalcowata''! :D ale to nie jest zakalec, tylko tak ma być, mięciutka, wilgotna, pyszna, najlepsza <3 upiecz koniecznie :)

      Usuń
    2. a co w niej takiego,że nie jest sucha?:D

      Usuń
    3. może to za sprawą śmietany i mleka? :D

      Usuń
    4. ok,dziś mam zamiar robić ciacho:D

      Usuń
    5. daj znać, jak wyszło! :)

      Usuń
  7. Planujesz jeszcze kiedyś wrócić do Paryża? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, czy do Paryża, ale do Francji na pewno tak...marzy mi się Prowansja i Lyon, bo mają tam dobre jedzenie haha <3
      a co, chcesz mnie kiedyś zabrać ze sobą? :)

      Usuń
  8. Pomijając fakt, że ciasto wygląda przepysznie i kojarzy mi się z dzieciństwem, to muszę napisać, że od jakiegoś czasu Twoje zdjęcia są wprost cudowne. Zawsze chętnie tu wchodziłam, bo było tak kolorowo i w ogóle, zdjęcia były apetyczne, ale ostatnio są wręcz genialne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niesamowicie mi miło to czytać, jesteś prze-kochana! <3
      sama jestem wobec siebie dość krytyczna i porównując się z innymi blogami kulinarnymi, oceniam swoje zdjęcia tak hmmm...wciąż za mało dobre, o. :D
      ale się staram, staram, kombinuję ze światłem i ciesze się, że zostaje to dostrzeżone! :**

      Usuń
  9. Co dziś na śniadanko?<3 moż ukarzesz nam cos na fejsie?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzisiaj bagietka z twarożkiem + pomidor/ogórek/banan i miód <3 :)

      Usuń
  10. Pięknie wygląda. Ja też niby cytryn nie lubię, ale jak ktoś by podstawił pod nos takie ciastko czy poczęstował lodami cytrynowymi to nie powiem nie pogardziła bym ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wystarczy na nia spojrzec - piekna

    OdpowiedzUsuń
  13. Wystarczy na nia spojrzec - piekna

    OdpowiedzUsuń
  14. A o co chodzi z tą skórką cytryny? Jak ja dodac?zetrzeć na tarce,czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zjadamy kawałki ciasta cytrynowego z twojego przepisu. Wyszło mięciutkie, delikatne. Pyszne. Mój dwuletni synek prosił o dokładkę. Udekorowalam rodzynkami i posypałam cukrem pudrem. Dziękuję za świetny przepis.
      Pozdrawiam,
      Anna

      Usuń
    2. Niesamowicie się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i że smakuje Tobie i Twojemu maluszkowi :)
      z rodzynkami musiało wyjść pysznie!
      pozdrawiam również :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...