czwartek, 1 października 2015

Sernik kajmakowy z orzechami - sen o Warszawie

Wystarczą zaledwie dwa dni w Warszawie,
by szybko zauważyć,
że to miasto wiecznego pośpiechu,
uśmiechniętych taksówkarzy oszczędzających kieszenie turystów,
budynków zawieszonych pod samymi chmurami,
ludzi pogubionych w swej samotności,
labiryntów ulic, w których można i trzeba, i nawet nie ma wyjścia! - wypada się zgubić.
Dym opada, tłum rzednie, magia pozostaje - słodsza, niż najlepsze serniki z Nowego Świata..
Sen o Warszawie - zupełnie innej, niż tej sprzed pięciu lat.
Czystszej, bardziej przyjaznej, mniej szarej mimo deszczu.
Jak dużo się zmieniło?
Jak dużo się zmieniłam?
 

Jak wiele by to nie było - na pewno miłość do serników pozostaje niezmienna. ;)
Ktokolwiek wpadł na otwarcie cukierni z samymi sernikami - był arcy geniuszem!
Cheesecake corner to taki słodki raj na ziemi, któremu dedykuję dzisiejszy wpis - no i dzisiejszy sernik, oczywiście.
Zainspirowany dokładnie takim, jaki dziarsko dzierżę w dłoni na poniższym obrazku.

Sernik jest oczywiście w pudełku, więc musicie go sobie wyobrazić.
Albo najlepiej...upieczcie go sami z TEGO przepisu!
Gwarantuję - to kopia wierna...tfu! - lepsza od oryginału!


Korzenny, piernikowy spód ciasteczkowy, ciężka warstwa serowo-kajmakowa (całe 500 g masy krówkowej!) no i te orzeszki, duuużooo orzeszków....
Już sama nie wiem, czy to sernik, czy sen... ;)

zmodyfikowany pod własne potrzeby, przepis od White Plate
Sernik kajmakowy z orzechami
/tortownica 20 cm/

spód:
  • 130 g ciasteczek owsianych
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
Ciasteczka rozkruszyć na drobny piasek (ja wkładam je do woreczka i tłukę w nie zapamiętale wałkiem do ciasta). Ciasteczkowy pył przesypać do garnuszka z roztopionym masłem. Wymieszać, dodać łyżeczkę przyprawy do piernika - dokładnie wymieszać i taką masą wyłożyć na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowany spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez 12 minut.

masa sernikowa:
  • 400 g masy kajmakowej/krówkowej 
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 600 g sera śmietankowego (użyłam serka ''Mój ulubiony'')
  • 1 łyżka mąki (dałam kukurydzianą)

Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 300 g kajmaku (resztę dodamy później) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć łyżeczką kleksy pozostałej masy krówkowej (100g). Następnie przelać na to masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia – gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę: 
  • 100 g masy krówkowej
  • duża garść orzeszków ziemnych, prażonych i solonych
  • garść orzechów włoskich, lekko posiekanych
Puszkę z masą krówkową wsadzić do garnka z wrzątkiem i roztopić w ten sposób kajmak by był lejący.
Roztopionym posmarowąć wierzch przestudzonego sernika, udekorować orzeszkami.
Sernik przed konsumpcją schłodzić najlepiej przez noc w lodówce - dopiero wtedy zyska na głębi smaku! :)

15 komentarzy:

  1. Jak dla mnie nie ma lepszego ciasta niż właśnie sernik. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kajmak i sernik, nie ma nic lepszego

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam ci jeszcze sernik kawowy, ale bardziej czekoladowy ze strony Moje Wypieki :) jest cudowny..

    OdpowiedzUsuń
  4. no i ten sernik wyglada super rzecz jasna, a ty promieniejesz, fajna taka mloda ladna i szczesliwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Roksanko zadziwiająca, kusząca jak ten sernik ;), trzeba go poznać wszystkimi zmysłami, by wiedzieć, jaki jest, a wtedy można dopiero zrozumieć i docenić jego duszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik po prostu bajeczny :) Wybrałabym się do sernikowej kawiarni...
    Ale Warszawy nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale rozpusta <3 Kocham sernik *o*

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik na wypasie :D Uroczy parasol! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ajj, jaki słodki parasol ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda genialnie, jadłabym, oj jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...