środa, 4 listopada 2015

Pancakes dyniowe - jak oswoić jesień

„Niektórzy sądzą, że kocha się raz, tak jak żyje się raz, a potem zapada smutek i ciemność. Nie wiem, dlaczego ludzie są przekonani, że każdemu z nas dana jest tylko jedna miłość, skoro nawet zęby mamy dwa razy. Nie mówiąc już o wątrobie, która może odrastać niemal w nieskończoność. A niby dlaczego, ja się pytam, miłość miałaby być gorsza od wątroby?
Z uczuciami jest trochę tak jak z porami roku. Po zimie przychodzi wiosna, potem lato... Tak samo po smutku może przyjść radość, a także szczęście. Nie rozumiem, dlaczego ludzie wmawiają sobie, że miłość jest jedna, to tak jakby pory roku chciały nas przekonać, że należy nam się tylko jedna wiosna i jedno lato. Czy ktoś by uwierzył takim porom roku?”
~Pożądanie mieszka w szafie, Piotr Adamczyk

O jesienirzecz jasna, nikt nie wspomina. 
Taka najbrudniejsza, najnudniejsza ze wszystkich, najpodlejsza - tak myślą.
A przecież jesień  r o z p i e s z c z a..
Zachwyca.
Wschodem rudego słońca, nieoczekiwanym ciepłem w późne południe, mgłą ograniczającą widoczność tylko do pierwszych par napotkanych oczu. 
Tak oczywistym, a jednak wciąż (nie)przewidywalnym chłodem zmierzchu.
Babim latem zaplątanym w rękaw kurtki jakby zbyt cienkiej, zbyt delikatnej na tę porę roku.
Jakby wciąż nie gotowej na jesień.
Zimne, zamglone poranki otulam w pościeli.
Ciepłem, dobrem, myślami.
Brakiem pośpiechu, czasem dla siebie.


 Pancakes dyniowe
/10 sztuk/

suche składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki cukru (lub słodzik, jak wolicie mniej kalorii ;) )
mokre składniki:
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki dyniowego puree* (jak je zrobić napisałam poniżej, w przepisie)
  • 1,5 łyżki rozpuszczonego masła


W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć obie zawartości misek. Ciasto powinno być konsystencji gęstej, ale lekko lejącej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, należy dodać troszkę mąki, jeśli za gęste, mleka. Wszystko zależy od gęstości dyniowego puree*.
Pankejki smażymy na patelni bez tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Podawać z nutellą. <3

Dyniowe puree* - dynię (najlepiej z tych małych Hokkaido), kroimy na ćwiartki (wraz ze skórkę) i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie możemy taką miękka dynie zmiksować, choć ja nigdy nie miksuję i taką upieczoną (po upieczeniu i tak się rozpada na coś w stylu lekkiego ''puree'') przekładam od razu do słoika. :) 


18 komentarzy:

  1. Ach, nie ma nic lepszego niż pancakes! :-) Zjadłabym najchętniej z twarożkiem i jakimś dobrym dżemem chociaż nie powiem, bo Twoja propozycja z Nutellą wygląda cudownie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesień zachwyca tak, jak Ty :), a twoje włosy mienia się wszystkimi barwami tej pory roku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dyniowe <3 Takich jeszcze nie robiłam, ale już wiem, że będą moimi ulubionymi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie i bardzo polecam! :) ulubione, jesienne placuszki <3

      Usuń
  4. nawet jesień w Twoim wydaniu niestraszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i ten piękny, dyniowy kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Dyniowe to jedne z najlepszych! Podane pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można się z Tobą skontaktować mailowo/ facebookowo? Bo chciałabym wyrazić podziękowanie, przy czym nie obędzie się bez krótkiego wspomnienia o mojej historii, a nie ukrywam,że nie chcę się "wywnętrzać" w komentarzu blogowym.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. Masz rację, wszyscy tak narzekają na jesień, a przecież jesień rozpieszcza ♥
    O matko co za pyszności *.* Aż się głodna zrobiłam <3
    Już wiem jak moje śniadanie jutro będzie wyglądać :D
    justsayhei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Rety, zapowiadają się smakowicie, muszę wypróbować! *___*
    A tak poza tym, uwielbiam Twój pokój, świetnie go urządziłaś! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Kochana :*
      koniecznie wypróbuj placków, są mega mega mega :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...