czwartek, 21 stycznia 2016

Pełnoziarniste naleśniki z masłem orzechowym i prażonymi jabłkami

''Wdzięczność jest absolutnie sposobem ,by wnieść więcej do swego życia.''

Chyba nie ma bardziej oldschoolowej i babcinej potrawy niż naleśniki 
(ok, pierogi, ale one są jakby poza rankingiem).
No bo w końcu kto robi najlepsze naleśniki na świecie? ;)
Jeśli i Wasza babcia od zawsze wiodła prym w tej dziedzinie,
stawiając na stole talerz jeszcze gorących placków sowicie opruszonych
cukrem pudrem/zalanych śmietaną/naładowanych domowym dżemem truskawkowym,
od których nie można było się oderwać, a jeszcze ciężej odejść od stołu (a właściwie - odturlać) to...
....dziś Wy usmażcie naleśniki dla niej!
I to nie byle jakie - pełnoziarniste, prawie bez cukru i smażone przy niewielkim udziale tłuszczu!
Nadziane domowymi, prażonymi jabłkami z cynamonem i chrupiącym, słonawym masłem orzechowym...
Miast cukru pudru - drobne kryształki trzcinowego cukru, perfekcyjnie wieńczące dzieło.
Możecie być pewni - każda babcia będzie zachwycona. 
W dniu jej święta, podarujcie smak Waszej wdzięczności. :)

Pełnoziarniste naleśniki z masłem orzechowym i prażonymi jabłkami
/5 dużych naleśników/
  • 60 g mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka
  • 15 g masła
  • 1 jajko
  • + słoik masła orzechowego z kawałkami orzeszków, słoiczek prażonych jabłek z cynamonem (mogą być sklepowe), cukier trzcinowy do posypania wierzchu

Na patelni, na której będą się smażyć naleśniki, 

rozpuścić masło, zdjąć z ognia.

W misce zmiksować mąkę z solą, cukrem, jajkiem i mlekiem. Dodać roztopione, lekko przestudzone masło i znów zmiksować.

Lekko natłuszczoną patelnię rozgrzać i na rozgrzaną wylewać po chochelce ciasta, smażąc placki naleśnikowe, po obu stronach, na rumiano.
Każdego naleśnika cienko smarować masłem orzechowym i grubą warstwą prażonych jabłek. Składać w trójkąty, posypać cukrem trzcinowym. Jeść, póki ciepłe. :)


off top: kto już słyszał, kto jedzie? :)

9 komentarzy:

  1. Po co się szczycić tym, że są "prawie bez cukru"? A czemu nie całkowicie?
    "Odtłuszczone"? To po co im masło?
    Skoro już tak zachwalasz ich dietetyczność to po co dodajesz takie składniki? Nie mam nic przeciwko masłu i cukrowi, ale nie rozumiem po co wprowadzasz czytelnika w błąd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzliwy pochwali, nieserdeczny wytknie najmniejsze potknięcie...;)

      Usuń
    2. Nie miałaś do czego się przyczepić? Prawda? Napisała, że są prawie bez cukru- powiedziała prawdę i nie wprowadziła czytelnika w błąd :)

      Usuń
    3. Żeby było wiecej wejść, gdy ludzie wpiszą w gogle: 'odtłuszczone' czy 'bez cukru'(:

      Usuń
  2. wyglądają jak milion dolarów! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki są pyszne. A takie smażone przez babcię to najpyszniejsze :)
    Natomiast nalesniki dla Babci to już w ogóle super sprawa ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babcia jest, bo przecież Bóg nie może być wszędzie :) naleśniki są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować takich naleśników! Dodatek masła orzechowego to super pomysł. :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...