czwartek, 28 stycznia 2016

Sernik Krówka - łaciaty sernik z kajmakiem

''Od jakiegoś czasu zauważyłam, że się duszę. 
Najpierw tylko we wtorki, potem co drugi dzień, a teraz nawet w niedzielę. 
Ja potrzebuję przeciągu, szerokiej skali, czynów ogromnych."
Agnieszka Osiecka

Duszące zapalenie zatok brzmi mało wdzięcznie, kiedy chce się być na raz w pięciuset miejscach,
a przynajmniej w trzech konkretnych.
I przeciągi, to aktualnie ostatnia rzecz, jakiej mi potrzeba, kiedy powinnam leżeć zwinięta w koc, niczym naleśnik z dżemem truskawkowym i serem, obsypany cukrem pudrem z rozpuszczalnych proszków na bolące gardło.
Tymczasem, z wełnianą czapką założoną na świeżo umyte włosy i szalikiem zawiązanym pod sam nos, latam do pracy i z powrotem, na zakupy, na pocztę i wszędzie. 
Wieczorami, oplatając drżenia nóg kołdrą i miękkością króliczego futerka, odpisuję na Wasze maile, tak dobrze, jak tylko potrafię, jak podpowiada mi serce i ciepło myśli, które - mimo wszystko - mnie nie opuszcza.
Z utęsknieniem, razem z Wami, czekam też na wiosnę. :)
Czarną herbatę z cytryną osładzam sobie łaciatym sernikiem.
Ale uwaga - ten sernik nie tylko wygląda jak krówka!
On też smakuje...jak krówka! ;)
Oczywiście, chodzi o karmelowy cukierek, a konkretnie masę krówkową, zwaną popularnie kajmakiem.
Ja użyłam takiej z kawałkami orzeszków, ale równie dobrze sprawdzi się klasyczna.
Dla kontrastu, masa serowa nie jest za słodka, a lekko słony, pełnoziarnisty spód (ja piekłam kruchy, ale zdecydowanie polecam ciasteczkowy) idealnie równoważy całość.
Kawałek tego sernika (albo w sumie trzy), dobra książka, kilka tabletek na grypę i...może nawet da się oswoić chorobę? ;)

Sernik Krówka - łaciaty sernik z kajmakiem
/kwadratowa forma, ok 20x20cm, ok 9 kwadratowych kawałków/
(wartość energetyczna porcji - ok. 350 kcal)

spód ciasteczkowy:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 70 g masła
  • szczypta soli
Ciasteczka rozgnieść na ciasteczkowy piasek (wsadzić do woreczka, uderzyć parokrotnie wałkiem do ciasta). Wymieszać w garnuszku z rozpuszczonym masłem  i szczyptą soli. Ciasteczkową masę wyłożyć na spód blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, schować całość do lodówki na czas robienia masy serowej.

masa serowa:

  • ok 500 g serka śmietankowego z wiaderka (u mnie ''Mój Ulubiony'' -  450g)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki maki
  • + ok. 200 g masy krówkowej z puszki (u mnie orzechowa, ale może być każda inna)
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować do połączenia się składników.
Wyłożyć masę serową na schłodzony, ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Na wierzch sernika wykładać łyżką kleksy z masy krówkowej, w miarę możliwości rozprowadzając je po wierzchu i delikatnie zatapiając część kajmaku w masie serowej.
Piec ok. 50 minut, studzić w uchylonym piekarniku, schłodzić przez noc w lodówce (lub ok 6 godzin, przed podaniem).


12 komentarzy:

  1. Genialne połączenie smaków :) Zdrowia życzę, sama leczę się podobnym zestawem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matkooo! Chcę go!!! Studzić? A na ciepło? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matkooo! Chcę go!!! Studzić? A na ciepło? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla niecierpliwych, w wersji na ciepło również się sprawdzi :)

      Usuń
  4. Ja też siedzę z tabletkami :) Tak z ciekawości co studiujesz? Dentystykę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie studiuję, pracuję jako asystentka stomatologiczna :)

      Usuń
    2. Najlepsza Asystentka na świecie :) piękna, mądra oraz skromna :)

      Usuń
  5. O matko, jak on pięknie wygląda! Gdybym miała u siebie piekarnik to już bym go piekła! A tak trzeba czekać jeszcze tydzień! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiem, jakie ciacho piekę następnym razem. :)
    Ps. Ślicznie wyglądasz. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję!:*
      i koniecznie upiecz i daj znać, jak wyszło :)

      Usuń
  7. Promieniejesz kochana :) Sernik ratunek każdego przygnębionego pogodą zmarzlucha, dlatego dziś podbijam moją kuchnie i biorę się za pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A tak z ciekawości jaki jest twój wymarzony zawód,ten co obecnie czy może jakiś inny?:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...