Ślepa jestem. Oślepiona majem.
Nic nie wiem prócz, że pachną bzy(...)
~ M. Pawlikowska-Jasnorzewska
Od tygodni mam nowy, ulubiony rytuał.
Po wypiciu porannej kawy, ubieram zdeptane już trampki i idę na godzinny spacer,
błąkam się po okolicy,
nie wiedząc trochę gdzie iść,
zrywam dziko kwitnące bzy,
zamykam oczy,
wdycham zapach wilgotnego powietrza
zmieszany z duszącą słodyczą fioletowych kwiatów.
Zresztą, wcale nie musicie wiedzieć.
Wystarczy przecież zamknąć oczy
i słyszeć i wdychać i czuć
maj.
Sernik bzowy jest iście zmysłowy.
To kwintesencja słodyczy i delikatnej lekkości maja.
Mocno kremowa, wręcz śmietankowa masa serowa o smaku białej czekolady.
Całość otulona lekką, niesamowicie smaczną chmurką bitej śmietany osłodzoną cukrem z płatkami bzu.
Wierzch zwieńczony świeżym bukietem kwiatów...
Uczta smaków i zapachów.
I tak łatwo się zapomnieć...
(pomysł na sernik zainspirowany przepisem na tort z bloga my-happykitchen.blogspot.com/ )
Sernik z bzem i białą czekoladą
/tortownica 16 cm/
- cukier z kwiatkami bzu - wymieszać 100 g cukru z 5 łyżkami płatków kwiatu bzu - odstawić do lodówki na ok. 24h)
spód:
- 70 g herbatników maślanych
- 50 g masła
Ciasteczka wsadzić do woreczka, pokruszyć na piasek, np. uderzając w nie wałkiem do ciasta. Ciasteczkowy pył wymieszać z roztopionym w garnuszku masłem. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy oraz na boki, wyłożyć ciasteczkową masę, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
masa serowa:
- 600 g sera śmietankowego z wiaderka (u mnie ''Mój ulubiony'' z Wielunia)
- 2 jajka
- 50 g śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 30 g cukru (można dać wanilinowy, będzie jeszcze ładniej pachnieć)
Wszystko wrzucić do miski, zmiksować do połączenia się składników.
Na schłodzony, ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową, wyrównać,
piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez godzinę.
Po upieczeniu, sernik studzić w uchylonym piekarniku, następnie na noc wstawić do lodówki.
Rano przystroić wierzch :)
wierzch z kwiatami bzu:
- 100 g śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru z płatkami kwiatu bzu
Udekorować wierzch i boki sernika, przystroić świeżymi kwiatami bzu.
Wygląda obłędnie! Uwielbiam bez i zastanawiałam się też jak wykorzystać do w kuchni... Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńa kwiatu bzu się je? :D
OdpowiedzUsuńi moja babcia jest z Wielunia ;) a pro po sera :D
pozdrawiam babcię! :)
Usuńkwiatu bzu się je, oj je
Ten sernik wygląda obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :) nie pomyślałabym, że te kwiaty są jadalne :D
OdpowiedzUsuńHej, Roksana. :) Chciałabym zapytać się do klasy o jakim profilu chodziłaś w liceum? Na co dzień pracujesz w gabinecie stomatologicznym, tak? Mogłabyś napisać o tym coś więcej?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ola
PS chciałabym studiować stome - stąd moje pytania :)
ja chodziłam akurat do klasy o profilu językowym. :) zero wspólnego z tym, co robię teraz :D
Usuńale na maturze zdawałam biologię :)
jeśli chcesz iść na stomę - idź do biolchema :)
Kocham maj, ale teraz kocham Go naj <3 dzięki Tobie :)
OdpowiedzUsuńMaj to magiczny miesiąc, można podczas niego dostrzec piękno otaczającego nas świata. Sernik jak z bajki :)
OdpowiedzUsuńnie opada Ci sernik po otworzeniu drzwiczek ? i czy drzwiczki mam otworzyc od razu po wylaczeniu pierkanika? czy odczekac troche ?
OdpowiedzUsuńja otwieram zaraz po wyłączeniu piekarnika :)
Usuńsernik mi zbytnio nie opada, bo za dużo też nie rośnie - sernik rośnie i opada wtedy, gdy zbyt długoo się miksuje jego składniki przed pieczeniem - miksujemy jedynie do połączenia się składników. :)
Białej czekoladzie nigdy nie odmówię :P
OdpowiedzUsuńA próbowałas robić sernik ale z sera twarogowego?masa nie jest wtedy lepsza?:)
OdpowiedzUsuńtak, kiedyś robiłam tylko z takiego - sama mieliłam go najpierw w maszynce - serniki wychodziły pyszne!
Usuńjednak dużo był z tym zachodu i roboty - tzreba było skręcić maszynę, przemielić ser raz lub dwa razy, wszystko było brudne, maszyna wydaje koszmarnie głośny dźwięk (co wyklucza pieczenie po nocach - sąsiedzi by mnie zabili :D) i potem trzeba się paćkać w tym i więcej mycia jest - więc zaczęłam robić serniki z sera z wiaderka - smakują w sumie tak samo, a jak szybko się je robi - wykonanie sernika zajmuje mi obecnie ok. 20 minut, bez pieczenia :)