niedziela, 8 stycznia 2017

Bezy Snickers - mini pavlovy z masłem orzechowym


''Musisz zrobić wszystko, aby uczynić swoje życie pięknym jak sny,
które tańczą w Twojej wyobraźni.''


Oczywiście, że moim (jak i 90% ludzkiej populacji) postanowieniem noworocznym było ograniczenie słodyczy i zapisanie się na siłownię, tym bardziej, że moja waga zaczęła zmieniać pierwszą cyfrę z 5 na 6.
No cóż - nici z tego.
Zamiast na spuchniętą testosteronem siłownię, zapisałam się do szkoły tańca, a koktajl z jarmużu odłożyłam na kiedyś tam i zastąpiłam go... pyszną, kakaową bezą, ze snickersem, masłem orzechowym i czekoladą...
Bo przecież życie jest zbyt krótkie, na desery typu fit. ;)

Cała szczęście, że pozostałe postanowienia zaczęły się realizować szybciej niż przypuszczałam.
Jeszcze niecały miesiąc, a spełni się jedno z nich... <3


Zastanawialiście się kiedyś co oznacza popularne określenie FOOD PORN? ;)
To teraz sobie wyobraźcie...
...chrupiąca z zewnątrz i wilgotna w środku kakaowa beza, 
otulona grubą warstwą śmietankowo-orzechowego kremu,
zwieńczonego kawałkami batonika snickers, 
roztopioną, spływająca po brzegach gorzką czekoladą
 i słodko-słoną polewa z masła orzechowego...
...teraz już rozumiecie?  ;)
Jeśli dalej nie, to...pozostaje Wam już tylko osobiście oddać się tej rozkoszy. :))



Bezy Snickers - mini pavlovy z masłem orzechowym
/4 bezy/

  • 4 białka jaj
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka kakao
  • 480 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzeszków, ale może być gładkie)
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 4 snickersy
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce cukru, aż masa będzie gęsta i kleista. Na koniec dodać kakao i ocet i ponownie zmiksować.
Masę wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, formując cztery bezy. 
Piec je przez ok 40 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Po upieczeniu, suszyć bezy przez ok 2-3 godziny, w wyłączonym, uchylonym piekarniku.

Przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie zmiksować, a następnie dodać masło orzechowe - znów zmiksować. Osuszone bezy udekorować orzechowym kremem, pokrojonymi snickersami i roztopioną w kąpieli wodnej, gorzką czekoladę. Dodatkowo, można jeszcze polać bezy rozpuszczonym w garnuszku masłem orzechowym z odrobiną śmietanki (ja tak przyozdobiłam dwie bezy). :)


13 komentarzy:

  1. Bezy wyglądają pięknie *-*
    Mały Książe <3 ubóstwiam jego cytaty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądasz super, a wagą się nie przejmuj!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego obok takiego foodporn wyskakuja mi TAKIE reklamy?! hahaha oi67.tinypic.com/2poxoue.jpg

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakie to się spełni... ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się zawsze boję, że bezy mi nie wyjdą, nie wiem nigdy przez jaki czas miksować białka i ile cukru dodawać co jakiś czas - bo wiem, że jak to się zrobi za szybko, to nie wyjdą. Aczkolwiek próbowałam tylko raz i było to... w wakacje 2014 roku, więc może czas spróbować drugi raz? Twoje bezy wyglądają cudownie, no i... nawet jak nie wyjdą, to będę się pocieszała masłem orzechowym, bo je kocham <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jestem z ciebie dumna :* co myślisz o siepomaga/martakowal ?

      Usuń
    2. (to nie miała być odp do kom Lizzy, jestem na tel)

      Usuń
  6. wroc na snapa ;(

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam, że zapytam, ale ile obecnie ważysz? Ja mam 172 cm i waże 60-62 i troche czuje się przygnębiona.. :(

    OdpowiedzUsuń
  8. "...teraz już rozumiecie? ;)
    Jeśli dalej nie, to...pozostaje Wam już tylko osobiście oddać się tej rozkoszy. :))"

    Ja nie rozumiałam (choć zdjęcia przepiękne ♥), więc istotnie... wczoraj zrobiłam (a dzisiaj udekorowałam i zjadłam <3) moje pierwsze własnoręcznie zrobione bezy, z Twojego przepisu ♥ Wyszły przepyszne ♥

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...