No i nadeszła ta chwila!
Po wielu Waszych prośbach - w końcu na blogu coś, co nie zawiera ''tony'' cukru, szklanek oleju i ''zwykłej', pszennej mąki. ;)
Z założenia jestem zwolennikiem wypieków ekstremalnie słodkich i nie idę na ustępstwa w kwestii odchudzania zupełnie niedietetycznych przepisów - bo jeśli coś ma być dobre, to musi być masło, cukier i koniec, kropka. ;)
No, ale, że wiosna, a potem lato i trzeba jakoś (względnie) o formę zadbać, na siłownie chodzić się nie chce, a jeść słodkie trzeba - to i na to znajduję rozwiązanie.
Chlebek bananowy z czekoladą!
Z pełnoziarnistej mąki, bez tłuszczu, a na lekkim jogurcie greckim i startej cukinii, która nadaje ciastu przyjemnej, wilgotnej konsystencji.
Do tego niewielka ilość cukru (tylko pół szklanki!) no i oczywiście...kawałki gorzkiej, rozpływającej się na podniebieniu czekolady...
Obowiązkowo posmarujcie kromkę tego chlebka chrupiącym masłem orzechowym, a potem udekorujcie plasterkami banana!
Takie kanapeczki to idealny pomysł na pierwsze bądź drugie śniadanie! :)
/keksówka 23 cm długości/
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 40 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 2 bardzo dojrzałe (już miękkie i sczerniałe) banany
- 115 g jogurtu greckiego (użyłam lekkiego)
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szklanka startej cukinii
- 85 g gorzkiej czekolady, posiekanej w kosteczki
W dużej misce, wymieszaj dokładnie mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Odstaw na bok.
W drugiej misce zmiksuj na gładką masę jajka, banany, jogurt i cukry. Wmieszaj w to posiekaną czekoladę i startą cukinię.
Dodaj suche składniki do mokrych - delikatnie wymieszaj do ich dokładnego połączenia.
Ciasto przelej do keksówki, wyrównaj i piecz w piekarniku przez ok 60 minut.
Po 40 minutach pieczenia, możesz wierzch ciasta przykryć folią aluminiową, by ciasto się zbytnio nie przypiekło z góry.
Po upieczeniu, a przed wyjęciem z formy, przestudź lekko ciasto, zanim pokroisz je na kanapeczki.
Jedz z masłem orzechowym i pokrojonymi plasterkami banana. :)
Hej, czy jogurt można zastąpić czymś innym? Nietolerancja laktozy :(
OdpowiedzUsuńnajlepiej jogurtem bez laktozy :) ew. serkiem wiejskim bez laktozy
UsuńJa tam nigdy nie nalegałam, żeby na Tęczy w słoiku były zdrowe rzeczy, bo przecież skoro są słodycze - to muszą być słodkie! Chlebek bananowy piekłam tylko raz i wyszedł pyszny, generalnie uwielbiam właśnie łączyć go z posiekaną gorzką czekoladą ♥ A masło orzechowe z bananem to zawsze przepyszne rozwiązanie ♥
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam jeszcze... przepisy opracowujesz sama? Bo czasem nie podajesz źródła, więc tak mi się wydaje. Jeśli mam rację, to... podziwiam, bo ja jakbym nie miała żadnego wzorca, to pewnie wszystkich bym potruła XD Ale z drugiej strony - nie jestem przecież blogerką kulinarną, jedynie od czasu do czasu coś tam upiekę :D
przepisy opieram na tych podpatrzonych w internecie, często na anglojęzycznych stronach... :) jeszcze nikogo nie potrułam ;) także spokojnie, wszystko przetestowane i sprawdzone - zachęcam do pieczenia tego chlebka, bo jest nie tylko zdrowy, ale też mega pyszny! :) <3 :*
UsuńHahaha, nawet Cię o to nie podejrzewałam - bardziej siebie XD A że sprawdzone to też wiem, bo póki co wszystkie przepisy, które od Ciebie robiłam, wyszyły super ♥ Największą furorę w moim domu zrobiło chyba czekoladowe brownie, które upiekłam na Boże Narodzenie :D
UsuńA ja tam jestem za naszą słodką klasyką :D bo jak już mam jeść to to co chcę :) Ale chlebek wygląda apetycznie, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńdzięki, pozdrawiam i zachęcam do wypieków! :)
UsuńCzy można pominąć cukinie albo jakoś zastąpić ?
OdpowiedzUsuńmyślę, że można ją zamienić dwoma dodatkowymi dojrzałymi, bananami, ew szklanką niesłodzonego musu jabłkowego :)
UsuńZrobiłam bez cukini z dodatkowym bananem. Ciasto pychota !!!
Usuń