Jeden z najgłębszych sekretów życia
polega na tym, że tylko to wszystko
co robimy dla innych, jest tym,
co naprawdę warto robić.
Lewis Carroll
...i tak na przykład, komuś, kto lubi wyjadać masło orzechowe łyżeczką prosto ze słoika, upiec w niespodziance ciasteczka z ...masłem orzechowym?
Z żurawiną, słodko-słone.
No i, powiedzmy, zdrowe. Bo owsiane i całkowicie bez mąki!
Brzmi jak jak bajka?
Poznajcie smak jednego z najsłodszych sekretów życia! ;)
Ciacha są mięciutkie, nie za słodkie i idealne do porannej (bądź popołudniowej!) kawki.
Dla fanów masła orzechowego i nie tylko. ;)
Ciacha są mięciutkie, nie za słodkie i idealne do porannej (bądź popołudniowej!) kawki.
Dla fanów masła orzechowego i nie tylko. ;)
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i żurawiną - bez mąki
/14 ciasteczek/
/14 ciasteczek/
- 2/3 szklanki (58g) płatków owsiane
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1 duże jajko
- 1 szklanka (250g) masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzeszków)
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki
suszonej żurawiny
W drugiej misce ubij jajko z cukrami, następnie dodaj masło orzechowe i wymieszaj lub zmiksuj ze sobą, do połączenia się składników.
Dodaj suche składniki do mokrych i mieszając, połącz je ze sobą w ciasteczkową masę. Dodaj żurawinę i wymieszaj.
Schłodź ciasto przez 30 minut w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki i formuj ciasteczka. Ciasteczka układaj na blaszce, zachowując odstęp między nimi, każde z ciasteczek delikatnie spłaszcz od góry.
Piecz ciacha przez 9-10 minut - uwaga - po tym czasie będą wydawać się niedopieczone, ale tak ma być! :) Ciacha ''dojdą'' do odpowiedniej konsystencji, kiedy przestygną. :)
Chciałam je zrobić do kawy dzisiaj, ale nie miałam masła orzechowego :( Skończyłam na gofrach XD Wyglądają przepysznie, w ogóle to ja uwielbiam owsiane ciacha, chyba bardziej niż ciasta, więc przy następnej okazji na pewno spróbuję. ♥
OdpowiedzUsuńidealne właśnie dla mnie! <3
OdpowiedzUsuń