sobota, 6 maja 2017

Sernik z masłem orzechowym i słonym karmelem



Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie. 
Paulo Coehlo

A ja wymarzyłam sobie sernik - znowu! :)
Jednak nie byle jaki.
Słodko-słone to ostatnio nasze ulubione smaki.
Słodkie kontrasty, słone skrajności - perfekcyjne połączenia.


Cud, miód i orzeszki! 

Czy można lepiej opisać TEN sernik? ;)
Masło orzechowe w słodkiej masie serowej, spływający na boki solony karmel, lekko słone ciasteczka owsiane na spodzie i chrupiące, słone orzeszki ziemne na wierzchu...
Sernik - bajka, sernik - marzenie.
Marzenie na miarę najsłodszych pragnień! :)

Sernik z masłem orzechowym i słonym karmelem
/tortownica ok 20-23 cm/

spód ciasteczkowy:
  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 50 g masła
Ciasteczka rozkruszyć na piasek (np. za pomocą miksera, lub w woreczku, uderzając w niego wałkiem do ciasta :)). Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, dodać pokruszone ciasteczka, wymieszać i taką masę rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy.
Spód schłodzić w piekarniku na czas przygotowania masy serowej.

masa serowa:
  • 500 g sera zmielonego, na sernik (użyłam Mój Ulubiony, z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 300 g masła orzechowego - dałam z kawałkami orzeszków
  • 125 ml śmietanki 30%
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g cukru
Ser miksujemy z jajkami, żółtkami, cukrami, masłem orzechowym i śmietanką - tylko do połączenia się składników.
Na schłodzony, ciasteczkowy spód wylewamy masę serową i pieczemy serniczek w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez 50 minut. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.
Po ostudzeniu, chłodzimy sernik w lodówce, najlepiej przez całą noc.

słony karmel:
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej (dałam himalajską)
  • + kilka orzeszków ziemnych na wierzch sernika
Na głęboką patelnię wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do momentu, w którym zacznie się rozpuszczać, następnie mieszamy i czekamy, aż zbrązowieje. Zaraz po tym wlewamy wodę i bardzo energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły. Uwaga - będzie pryskać i robić hałas! :)  Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas energicznie mieszając i powoli dolewając śmietankę. Podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut, dodajemy masło oraz sól, mieszamy. Po lekkim ostygnięciu smarujemy powierzchnię sernika. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi i ew. kryształkami soli, na brzegach serniczka.




9 komentarzy:

  1. Ale pyszny serniczek na pięknym zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytat- idealny :)
    mam pytanie- czego użyć do masy serowej zamiast śmietanki? mogę zwyczajnie pominąć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że spokojnie obejdzie się bez śmietanki :)

      Usuń
    2. W takim razie będę testować! :)

      Usuń
  3. Słony karmel i masło orzechowe zdecydowanie mnie kupiło, robię ten sernik! Na 26 maja będzie idealny, zwłaszcza, że moja mama kocha serniki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super pomysł na dzień matki - mam nadzieję, że serniczek będzie smakował mamie i Tobie! :) <3

      Usuń
  4. 50 minut na pewno wystarczy żeby ten sernik był dopieczony?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...