środa, 26 lipca 2017

Sernik jagodowy na zimno (z białą czekoladą!)


Uff...jest zbyt gorąco, by piec!
Na spacerach jemy lody-giganty, chowamy się w parkowych cieniach, a do miasta wychodzimy późnymi wieczorami...
No i co tu począć, gdy nie tylko upał nie pozwala spać, ale też nieustająca myśl o kawałku lekkiego, orzeźwiającego sernika? 
Oczywiście, że najlepiej zrobić...sernik na zimno! ;)  


Leciutki, jagodowy, na delikatną osłodę wykończony polewą z białej czekolady...
Jednak nie za słodki i niezbyt ciężki -  taki prawdziwie letni deser!
Idealny na lipcowe, wieczorne posiedzenie w ogrodzie, wśród zapachu lawendy i rozmów z przyjaciółmi...:)

Sernik jagodowy z białą czekoladą na zimno
/tortownica 20cm/
spód:
  • 170 g ciasteczek owsianych
  • 50 g masła
Ciasteczka rozkruszyć na ciasteczkowy pył, wymieszać z roztopionym masłem i taką masą wyłożyć dno i boki wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy.
masa serowa:
  • 2 galaretki jagodowe
  • 1/4 szklanki cukru (to jest 50 gramów, można spokojnie dać więcej, jeśli wolicie słodsze serniki)
  • 350 g jagód (dałam 250 g jagód + 100 g borówek amerykańskich)
  • 350 g serka homogenizowanego
  • 200 g serka mielonego, na sernik (może być mascarpone)
  • 250 ml zimnej śmietanki 30%
polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • duża garść borówek amerykańskich (lub jagód) do dekoracji
Galaretki wsypać do wrzącej wody w ilości 250 ml, odstawić z ognia, dokładnie rozpuścić, dodać cukier. Jagody i borówki umyć i zmiksować blenderem (ale niezbyt dokładnie, aby pozostały kawałeczki owoców). Dodać do galaretek i wymieszać, ostudzić.
Zmiksować serki i dodać je do ostudzonej masy jagodowej, wymieszać. 
Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać do masy jagodowo-serowej i wylać na spód z ciastek, wstawić do lodówki do stężenia, na około 3 godziny lub na całą noc.

Rano obkroić brzegi sernika od tortownicy i udekorować polewą z białej czekolady.
Połamaną na kosteczki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz dodatkiem oleju. Póki polewa jest płynna, polać nią serniczek i udekorować borówkami. Podawać po zastygnięciu polewy. :)

7 komentarzy:

  1. Sernik z jagodami MEGA <3 Sama dopiero co robiłam całkiem podobny ;)
    A w czym są lody na ostatnim zdjęciu ? :o Wyglądają bosko (chociaż nic nie przebije serniczka ;) ) ale i tak zrobiłam się głodna na ich widok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te lody na ostatnim zdjęciu to z Chimney Cake Bakery, na Oławskiej we Wrocławiu, świetne są! <3 :*

      Usuń
  2. Sernik na zimno najlepszy latem :-). Wspaniały jagodowy kolor i ta polewa... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. TEN KOLOR SERNIKA! <3 I lawenda pięknie się wkomponowała. Nie lubię białej czekolady, ale zawsze mogę ją zastąpić mleczną haha :D

    Za gorąco na pieczenie? U mnie jest 20 stopni z porywami do 25. Oddaj upały :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sernik ale mam prośbe
    Czy mogłabyś zajrzec na swój e-mail? Chyba od ponad miesiąca czekam na odpowiedź a jednak nic sie nie pojawia :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...