Uważam, że dobrym początkiem każdej znajomości jest zapamiętanie,
jaką kawę lubi ta druga osoba.
J. Lynn
Zupełnie odwrotnie niż kiedyś - nie może być gorzka.
Obowiązkowo, z pianką ciepłego, spienionego mleka smakującego karmelem, w wysokim kubku i z łyżeczką w zestawie, którą można wyjadać mleczny puszek, raz po razie, aż do dna...
...no i koniecznie - w duecie z czymś obłędnie pysznym!
Kawałek puszystej, lekkiej jak chmurka bezy z zatopionymi w niej malinami - to połączenie wprost idealne. :)
przepis podpatrzony na Moje Wypieki
Torcik ''Pavlova'' z malinami - torcik bezowy
Składniki na 2 bezy Pavlovej, mniejszą i większą:
- 5 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Płaską blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa okręgi o średnicy 20 cm i 15 cm.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, zmiksować. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i wymieszać delikatnie szpatułką.
Masę bezową podzielić i wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać łyżką boki ku górze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 75 - 80 minut. Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Krem śmietankowo - malinowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- skórka otarta z połowy cytryny (najlepiej niewoskowanej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g świeżych malin
Śmietanę kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać maliny, skórkę z cytryny, rozgnieść lekko widelcem, wymieszać.
Ponadto:
- 300 g świeżych malin
Na paterę wyłożyć większą Pavlovą, na nią wyłożyć połowę kremu, posypać połową malin. Przykryć mniejszą Pavlovą, na górę wyłożyć pozostały krem i resztę malin.
Podawać natychmiast. Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Kusisz... a wczoraj byłam w sklepie robiąc większe zakupy i się zastanawiałam, czy kupić maliny... no i w końcu nie kupiłam, ale dzisiaj pójdę do jakiegoś warzywniaka XD Choć ciasta nie zrobię, bo jestem sama w domu, a w pojedynkę to takiej porcji nie zjem... ale za kilka dni, kto wie...?
OdpowiedzUsuńDzisiaj za to zrobiłam naleśniki z Twojego przepisu i wyszły super, choć karmelizowana brzoskwinia nie wyszła mi wcale XD
PS Od dawna wiem że lubisz kawę ze spienionym mlekiem i cukrem - nawet dopiero teraz się dowiedziałam, że kiedykolwiek piłaś czarną (na pewno nie na tym blogu!). Czyli co, możemy już się zaznajomić? :D Ja piję z mlekiem bez cukru ^^ Właśnie taka sobie stoi obok mnie, kiedy piszę te słowa.
Usuńno pewnie, że możemy! :*
Usuńkawka gorzka, ale z mleczkiem również jest pycha! :D
<3
cieszę się, że naleśniczki smakowały :) :*
team kawa + mleko bez cukru! dołaczam jesli mozna :D
UsuńCzemu nie mieszkasz na śląskuuuuu xD haha pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń