Jeśli nosisz w sobie magię, powinieneś chronić ją przez całe życie, bo kiedy raz pozwolisz jej zniknąć, już nigdy nie wróci.
Jenny Han
– Podaruj mi miłość
...i najlepiej, dokarmiać taką magię czymś naprawdę pysznym!
To brownie to prawdziwie magiczne ciasto - znika bowiem w mgnieniu oka! ;)
Zbite, lepkie, kremowo-czekoladowe ciasto, z wyczuwalnymi, pękającymi pod zębami kawałkami gorzkiej czekolady...
Do tego ta idealnie kontrastująca, puszysta i delikatna chmurka z bitej śmietany i greckiego jogurtu!
Ah - no i maliny, całe mnóstwo malin!
Omamo, szaleństwo - to jedno z najlepszych ciast jakie powstały tego lata!
Nie wierzcie tylko na (magiczne) słowo - po prostu sprawdźcie to sami! :)
inspiracja: Kwestia Smaku
Brownie z kremem jogurtowym i malinami
/forma ok 20x30cm/
brownie:
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 190 g cukru
- 135 g mąki
krem jogurtowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1-2 opakowania śmietan fixu
- 200 g jogurtu greckiego
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy krem będzie
gęsty dodać śmietan-fixy i przez chwilę miksować. Teraz dodać jogurt
naturalny i zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę. Krem wyłożyć na ostudzone brownie. Udekorować malinkami. :)
Słodycz spodu przełamana jogurtowym kremem? Pycha! :)
OdpowiedzUsuń