środa, 9 sierpnia 2017

Sernik Snickers na zimno, z masłem orzechowym - bez pieczenia!

Kochamy masło orzechowe, kochamy snickersy, ale przede wszystkim kochamy...serniki! :) 
I nawet latem z nich nie rezygnujemy!
Nie potrzebny nam żaden piekarnik - serniki na zimno to jest to!


Na blogu był już sernik Snickers pieczony (klik!) - teraz pora na jego ''zimną'' (a raczej letnią) wersję, bez pieczenia!
Dużo masła orzechowego, dużo karmelu, dużo czekolady...a, no i oczywiście, duuużo Snickersów! ;)
Pyszny, kremowy sernik, który smakuje lepiej niż niejeden z piekarnika!
Ge-nial-ny - to prawdziwy raj dla łasuszków! :)


Sernik Snickers na zimno, z masłem orzechowym
podłużna keksówka /ok 32 cm/

spód:
  • duże opakowanie ciastek Oreo (175g)
  • 70 g masła
Ciasteczka zblendować na ciasteczkowy pył, wymieszać z roztopionym masłem i taką masą wyłożyć spód i boki keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowania sernika.


masa serowa:
  • 500 g sera na sernik z wiaderka
  • 170 g kremowego masła orzechowego
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 140 g cukru pudru
  • 1 Snickers, pokrojony na kawałki
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 170 ml wody
W garnuszku zalać żelatynę wodą, odstawić na 10 minut, żeby napęczniała.
Śmietankę ubić na sztywno. W drugiej misce ser zmiksować na gładko z masłem orzechowym (gdyby było zbyt ciężko, dodać parę łyżek ubitej śmietany i miksować razem z nią). 
Do masy serowej dodać cukier i ubitą śmietankę, krótko zmiksować do połączenia się składników.
Napęczniałą żelatynę podgrzać, cały czas mieszając aż się rozpuści, odstawić by lekko przestygła i jeszcze ciepłą dodać do masy serowej w trzech partiach - po każdym dodaniu dokładnie mieszając masę. Na koniec dodać do serowej masy pokrojonego Snickersa, wymieszać i całość wyłożyć na schłodzony, ciasteczkowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aż porządnie stężeje. :)

wierzch sernika:
  • 3 Snickersy
  • puszka masy kajmakowej/krówkowej
Gdy sernik się już ładnie zetnie, wierzch udekorować pokrojonymi w kosteczkę Snickersami i masą krówkową (ja swoją rozgrzałam w kąpieli wodnej, by była bardziej płynna :)).  Można wstawić znów do schłodzenia lub od razu podawać.
Sernik najlepiej smakuje schłodzony, od razu po wyciągnięciu z lodówki. :)

10 komentarzy:

  1. Cudowny.😍😋
    Jesteś mistrzynią i potrafisz zachęcić do każdej słodkiej rozpusty!
    Myślisz, że mogłabym w tym przepisie zastąpić czymś śmietanę kremówkę? Nie mogę jej jeść, a sernik chętnie bym zrobiła. :)
    Przesyłam pozdrowienia,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. To niemożliwe jak potrafiłaś sprostać problemowi i wyrwać się ze szponów choroby, ateraz tworzyć takie cuuuda <3. Ja już też jestem na dobrej drodze. Jem degustuję piekę gotuję, a to wszystko między innymi dzięki Tobie. Dwa Twoje maile, a siły ogrom ;-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo to nie jest niemożliwe! Trzymam za was obie kciuki ;)

      Usuń
  3. O mamo, jakie to musi być przepyszne :o <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    Robiłam Pani sernik ale mam mały problem. Zmieszałam ser (u mnie mascarpone) z masłem orzechowym, po czym dodałam ubitą śmietanę i tutaj moja przygoda się skończyła. Krem się zważył. Moje pytanie, czy wina leży po stronie sera, zbyt długiego mieszania mascarpone z masłem orzechowym czy może zbyt dużej różnicy temperatur miedzy pokojową masą serowo-orzechową a zimną ubitą śmietaną. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na moje oko, tutaj należało użyć mielonego sera twarogowego na sernik, mascarpone się nie nadaje. Dlatego masa się zważyła.

      Usuń
  6. wróć na snapaaaa :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...