Szarlotka - najlepsza i prosta!
Lubicie szarlotkę?
To tę wręcz...POKOCHACIE!
I potwierdzi to chyba każdy, kto jej spróbował i już od kilku dni przypomina się o przepis na blogu! :)
Delikatne, kruche ciasto, miękkie, cynamonowe nadzienie z jabłuszek i ta słodka mgiełka z cukru pudru...
Tak powinna smakować prawdziwa, domowa szarlotka. :)
Do tego tylko filiżanka ulubionej kawy, pachnące jesienią wrzosy w doniczce i mamy popołudnie idealne...
genialny przepis podpatrzyłam na Domowych Wypiekach
Szarlotka najlepsza
/forma 24x24/
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (rozmiar M)
- ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Z mąki, 3 łyżek cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe
kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto (ręką
lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą
kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć,
aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar
soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do
pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę
masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej,
bo przyklei się on do tłuszczu). Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z
pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym.
(Można również ciasto rozwałkować).
Fantastyczne zdjęcia! ♥
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szarlotkę. Jedyna słuszna, to taka na kruchym cieście. Do niedawna było to moje ulubione ciasto, teraz wyprzedził je chyba sernik :)
OdpowiedzUsuńCzęść masła można zamienić na smalec, około 2 łyżki. Wtedy dopiero wychodzi rarytas =)