Dla mnie listopad to (poza brakiem słońca i deszczem co drugi dzień) kubek pełen grzanego wina co wieczór, zapach cynamonu na rękach, wszystkie odcinki Stranger Things, migające światełka świąteczne i trochę naciągana melancholia.
Dla mnie listopad to pokój pachnący piernikiem przed snem, przez uchylone chwilę temu drzwi od piekarnika, to znów brak ciepłej kurtki, podmarznięte uszy, różowe kapcie-jednorożce, moje urodziny, a potem już tylko odliczanie dni do Gwiazdki.
Planowanie, rozmyślanie, zamieszanie.
W listopadzie zazwyczaj też zastanawiam się, jakie bożonarodzeniowe słodkości zagoszczą u nas na świątecznym stole.
Bądźcie więc gotowi, bo od dziś, aż do Wigilii będą się tu pojawiać pomysł pachnące (i smakujące!) świętami. :)
Pierwsza propozycja nie mogła się obyć bez... cynamonu!
To oczywiście pyszne, mięciutkie cinnamon rolls, czyli bułeczki wypełnione słodkim, cynamonowym nadzieniem...serio rozpływają się w ustach!
Tym razem jednak, bułeczki w wersji bardzo odświętnej - tęczowa posypka to uroczy, bożonarodzeniowy akcent!
Kolorowe płatki na śnieżnobiałym, sernikowym lukrze lepko otulającym jeszcze ciepłe, cynamonowe wnętrze...
Tak smakują święta! :)
Bułeczki cynamonowe, wersja świąteczna
/12 bułeczek/
Ciasto drożdżowe:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego, pełnotłustego mleka
- 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka cukru
- 1 duże jajko
- 1 białko jaja
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki cukru białego (można całość zastąpić brązowym, trzcinowym)
- 1 łyżka cynamonu
- 120 g serka kremowego, śmietankowego typu Philadelphia, ''Mój Ulubiony''
- 1/4 szklanki miękkiego masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- kolorowa posypka jadalna
W dużej misce wymieszaj razem (najlepiej trzepaczką) jajko, białko i cukier. Dodaj wyrośnięte drożdże, porządnie wymieszaj do połączenia składników.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj zawartość tej miski do dużej miski z drożdżami, jajkami i cukrem. Zagnieć wszystko na jednolite ciasto (będzie dość lepkie), pod koniec dodając pięć łyżek miękkiego masła. Zagnieć dokładnie ponownie i tak wyrobione ciasto odstaw do miski wysypanej mąką, pod przykrycie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Cynamonowe nadzienie: Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na wysypanej mąką stolnicy (ja to robię na blacie) na kształt dużego prostokąta.
Rozsmaruj (ja używam pędzelka do ciasta) 1/3 szklanki roztopionego masła.
Cukry (biały i brązowy) wymieszaj z łyżką cynamonu, posyp tą mieszanką równomiernie cały prostokąt ciasta.
Zwiń prostokąt w walec (zaczynając od szerszej strony), lekko sklej boki na końcu i podziel taki walec na 12 równych kawałków (bułeczek).
Tak przygotowane bułeczki wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozcięciami do góry. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 35 minut.
Gdy bułeczki już wyrosną, wstaw je do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz je przez 35 minut. Po upieczeniu, poczekaj aż bułeczki lekko przestygną i przygotuj od razu sernikowy lukier.
Sernikowy lukier: W misie miksera połącz ze sobą serek z masłem, pod koniec dodaj cukier puder (partiami i do smaku) i zmiksuj na gładką konsystencję.
Udekoruj polewą jeszcze ciepłe bułeczki, całość posyp kolorową, tęczową posypką. :)
bułeczki cynamonowe to zdecydowanie jedne z moich ulubionych :D chociaż nigdy nie robiłam polewy z serka. a posypka najlepsza :D jak piegi pana kleksa.
OdpowiedzUsuńa z innej beczki, to powiedz proszę, gdzie kupiłaś taki świecznik? szukam dokładniego takiego na prezent, tylko białego. Z góry dziękuję! :)
Świecznik kupiłam w biedronce za jakieś 8 zł z tego, co pamiętam :)
Usuńhej, mogłabyś dodawać wiecej wegańskich przepisów? <3
OdpowiedzUsuńHmm, wegańskich? No, muszę o tym pomyśleć :) ❤️
UsuńZrobiłam 2 razy :) Bardzo smaczne. Polewa z serka jest świetna.
OdpowiedzUsuńTylko za drugim razem wyszły troszkę gorsze, bo ciasto rozwałkowałam na cieńsze i zwinęłam bułeczki więcej razy - jakoś ten sposób jest mniej smaczny.