poniedziałek, 26 lutego 2018

Brownie z masłem orzechowym i borówkami - bezglutenowe, paleo


''Jest przypadkową konstelacją atomów, które opierają się entropii przez mgnienie w kosmicznej wieczności.''
Prawdziwa historia miłości, Alain De Botton


Wszyscy wiedzą, że kocham serniki. 
Ale gdy w pobliżu pojawia się pyszne, czekoladowe i mokre brownie - uwielbiane serniczki mają naprawdę sporą konkurencję... ;)


Brownie kojarzy się (niestety!) z niebagatelną ilością masła i cukru, jednak...nie zawsze!
My postawiliśmy na wersję 'dietetyczną' bo bezglutenową i w dodatku dopasowaną do modnej ostatnim czasy diety paleo. 
Żeby jednak nie do końca dać się zwariować, ciasto wzbogaciliśmy o pyszny, gęsty i kremowy (ale już zupełnie nie paleo!) krem z masła orzechowego...jejku, niebo!
To chyba najsmaczniejsze brownie jakie upiekłam!
W dodatku ta świadomość, że jednak jest ciut bardziej zdrowe od tego tradycyjnego. ;)



Brownie z masłem orzechowym i borówkami - bezglutenowe
(wersja paleo - bez kremu z masłem orzechowym) 
/23x23 cm/

brownie:
  • 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki kakao gorzkiego
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 3/4 szklanki miodu
  • 2 duże jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki soli

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a formę do pieczenia natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Odstaw na bok.

2. W małym garnuszku, podgrzewając na  średnim ogniu rozpuść i połącz ze sobą olej kokosowy, kakao i połamaną na kawałeczki czekoladę. Podgrzewaj aż masa będzie płynna i gładka.
3.Odstaw z ognia i dodaj miód. Konsystencja powinna być bardziej kleista.
4. Dodaj jajka i cukier wanilinowy i zmiksuj dokładnie.
5. Dodaj mąkę kokosową i sól, zmiksuj wszystko na gładką masę.
6. Wyłóż masę do przygotowanej formy i piecz brownie ok 20-23 minuty.
7. Po ostudzeniu przygotuj krem z masła orzechowego.

krem z masła orzechowego:
  • 250 g serka mascarpone
  • 35 g cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 180 g masła orzechowego (u mnie crunchy, z kawałkami orzeszków)
  • + borówki do dekoracji
Zimne mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż zwiększy objętość trzykrotnie (ok. 2 - 3 minuty na średnich obrotach). Dodać masło orzechowe i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na brownie i wstawić do lodówki.

6 komentarzy:

  1. Jak miło się czyta, kiedy piszesz " my" ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo, jak pysznie! <3 czekolada i masło orzechowe w duecie nie mają sobie równych :D i te borówki...ach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi zawsze brownie kojarzyło się z nieudanym ciastem Twoje wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale obłęd, mniam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Już na samych zdjęciach to ciasto wygląda bardzo apetycznie i muszę powiedzieć, że aż smak na nie załapałam. Mam sprawdzony przepis na brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i jeżeli nachodzi mnie chęć to od razu je robię.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...