Oczywiście, że złapaliśmy bakcyla 'zdrowszych' słodyczy, a kuchnia wegańska oraz proteinowa rozgościła się już u nas na dobre.
Jednak jak długo można wytrzymać bez prawdziwego kawałka ciężkiego, zbitego i prawdziwie słodkiego serniczka?
Jak wiadomo - nie długo. ;)
Ten sernik wprost prosił się o upieczenie, gdy któregoś wieczora wpadłam na ten przepis przeglądając inspirujące zdjęcia na Pinterest'cie.
- Ooo, zrób to! Moje smaki totalnie! - usłyszałam znad ramienia...
Cóż, nie trzeba było mnie długo namawiać. ;)
Sernik wyszedł naprawdę genialny. Ciężki, kremowy, zbity deser z grubą warstwą delikatnego, czekoladowego musu...niebo w gębie!
Nie posiada żadnego spodu, ale to tutaj zupełnie zbyteczne!
Bez tego sernik tworzy już idealną całość. :)
Do pełni szczęścia wystarczy jedynie filiżanka czarnej kawy i tak można już rozpoczynać leniwy weekend...
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Sernik z musem czekoladowym
masa serowa:
- 1 kg sera na sernik (u mnie ''Mój Ulubiony'' + odrobina zwykłego twarogu w kostce)
- 3 łyżki mąki
- 1 duża puszka (530g) mleka skondensowanego, słodzonego
- 3 białka
- sok z 1 limonki (lub cytryny)
Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Jeśli nie będziemy robić musu, po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki. Mus wykładamy na ostudzony sernik.
mus czekoladowy:
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
- 150 g cukru (najlepiej drobny, do wypieków)
- 1 łyżka kakao
- 200 ml śmietanki 30 %
- 100 g masła
- 250 g czekolady gorzkiej
Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.
Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.
Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki do dalszego zastygnięcia. Sernik można posypać wiórkami z czekolady i podawać z owocami w zalewie.
Cześć :) Od kilku lat zaglądam na Twojego bloga - jest super! Często korzystam z przepisów na ciasta, które tutaj zamieszczasz. Sama mam problem z ED i stąd moje pytanie - jak obecnie z Twoim stanem zdrowia? Czy udało Ci się całkowicie pokonać anoreksję? Przepraszam najmocniej, że wypytuję, ale wydaje mi się, że chyba dość sporo schudłaś. Nie znamy się, pytam raczej z troski. (jeśli uważasz, że mój komentarz jest niestosowny - po prostu go usuń, nie miałam na celu urażenia Ciebie). Pozdrawiam! :*
OdpowiedzUsuńhej :)
Usuńdziękuję Ci za troskę, u mnie wszystko w porządku, mogło się zdarzyć, że schudłam bo ostatnimi czasy nie tylko trochę zmodyfikowałam swoją dietę (jem bardzo regularnie, unikam kupnych słodyczy), ale też zaczęłam chodzić na siłownię, więc moje ciało trochę się zmieniło. :)
poza tym, mam nadzieję, że Twoja walka z chorobą zmierza w dobrym kierunku i trzymam mocno kciuki za Ciebie. :*
pozdrawiam ciepło <3
Genialna kompozycja :) dziękujemy za pyszny kawałek ;) <3
OdpowiedzUsuń:*
UsuńWow jest fantastyczny:) Chętnie bym go zrobiła
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńŚmietana ma byc jaka? 18%?
Mam w domu 36%.
witam, już poprawiłam przepis - śmietana 12 lub 18 procent :)
Usuń36 też się sprawdzi, byleby była gęsta :)
pozdrawiam
Dziekuje za odpowiedź.Pozdrawiam
UsuńŚwietne zdjęcia, ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Serdecznie pozdrawiamy - Da Pietro
OdpowiedzUsuń