....oczywiście, nasza Wielkanoc nie będzie całkowicie bezglutenowa, bo zbyt uwielbiamy wszelkie bułeczki i tradycyjne ciasta, jednak z przyjemnością próbujemy takich przepisów jak TEN. :)
Pyszne, bananowe muffiny z masłem orzechowym i czekoladą posmakują chyba każdemu, bez wyjątku!
Nie są mocno słodkie, bo poza dojrzałymi bananami nie dosładza ich nic więcej!
Poza tym są przyjemnie zbite od mąki kokosowej, z wyczuwalnymi pod zębami, przyjemnie chrupiącymi kawałkami gorzkiej czekolady.
Eh, no i to masło orzechowe...
Taka jedna babeczka to żaden grzech!
To tylko 250 kcal.. ;)
...ale w Wielkanoc (i nie tylko) nie ma co ich liczyć!
Takie piękne, wiosenne święta są tylko raz do roku, więc spędźmy je w ciepłym, rodzinnym gronie.
Bez trosk, w słodkiej, domowej atmosferze. :)
Bananowe muffiny z masłem orzechowym i czekoladą - bezglutenowe
/12 muffinów/
(wartość energetyczna jednej babeczki - ok. 250 kcal)
- 3-4 dojrzałe banany
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można użyć jednej saszetki cukru wanilinowego)
- 1/3 szklanki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzeszków)
- 1/3 szklanki mąki kokosowej (50 g)
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki posiekanej, gorzkiej czekolady
- + masło orzechowe i odrobinę posiekanej czekolady na wierzch babeczek
- + ew kolorowe, słodkie jajeczka (u mnie: wielkanocne m&m'sy) do dekoracji
2. W misie miksera, zmiksuj banany, jajka, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy (bądź cukier) i masło orzechowe, aż masa będzie puszysta i gładka.
3. Dodaj mąkę kokosową, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Dodaj posiekaną czekoladę i wmieszaj w ciasto.
4. Napełnij tak przygotowanym ciastem papilotki w formie na muffinki, wyrównaj wierzch i na każdą z nich nakładaj łyżeczkę masła orzechowego i za pomocą wykałaczki lub końcówki noża, rozprowadź masło po powierzchni babeczki tworząc esy floresy. :) Posyp resztą posiekanej czekolady.
5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut, aż patyczek wetknięty w środek babeczki będzie suchy.
6. Wyciągnij babeczki z piekarnika i gdy już lekko przestygną, wystudź je całkowicie na kratce z piekarnika.
Możesz je potem udekorować dowolnie, wielkanocnymi, słodkimi jajeczkami, bądź jak lubisz. :)
hejka Roksi. Czytam twojego bloga już dłuuuugi czas. Mam ten sam problem ;( . Chorowałam na anoreksje 34kg na 168cm. Teraz waże 52/53 i trochę źle się czuje z moją obecną wagą. Wszystkie objawy wracają, polecasz coś ? ps. kocham i szanuje :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam je, z lekkimi modyfikacjami, ale zrobiłam. Są przepyszne! <3 Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń