A miałam upiec chlebek bananowy!
Zamarzył mi się taki, do śniadania, z grubą warstwą masła orzechowego, popijany gorzką kawą i...
... cóż miałam począć, kiedy już drugi tydzień słyszałam:
''A może upieczesz na weekend sernik?''.
Specjalnie odłożony na taką okazję bardzo dojrzały banan, piętrzył się w pilnie strzeżonej misce na owoce.
''Nie zjedz mi tego banana jak wrócisz z pracy - to na chlebek bananowy, na sobotę!''
Chlebek czy sernik? Sernik czy chlebek?
A może tak...oba?
Tylko coś bardziej w wersji mini...
Bananowe serniczki!
To był prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Ba! Nawet i w jedenastkę, bo serniczków wychodzi dokładnie tyle! :)
Uwielbiam takie leniwe, weekendowe chwile, gdy po prostu w piżamie i kapciach, niespiesznie mogę delektować się ulubionym ciachem i kawą w towarzystwie najwspanialszej osoby, która...tak samo jak ja, najbardziej z ciast jednak kocha serniki. :)
A co (które ciasto) Was najbardziej uszczęśliwia?
Serniczki bananowe z karmelem bananowym
/11 serniczków/
(składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej)
spód ciasteczkowy:
- 9 ciasteczek pełnoziarnistych
- 3 lyżki masła
Ciasteczka zblendować na piasek, połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć taką masą dno papilotek, umieszczonych w natłuszczonej formie do pieczenia muffinek, wyrównać i podpiec przez 5 minut w 160 stopniach, wyciągnąć i przygotować masę serową.
masa serniczkowa:
- 400 g sera zmielonego na sernik ( u mnie ''Mój Ulubiony'' z Wielunia )
- jeden, bardzo dojrzały banan
- 1 duże jajko
- cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki na sernik dodać do miski i zblendować na gładko. Wyłożyć masę na podpieczony, ciasteczkowy spód, wyrównać.
Piec przez 15 minut w 360 stopniach, po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej całą noc w lodówce, nazajutrz (lub po kilku godzinach) zrobić sos karmelowy.
sos karmelowy z bananami:
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki trzcinowego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 banan, pokrojony na grubsze plasterki
Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, do roztopionego dodać cukier i cynamon, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z ognia i dodać banana. Wymieszać delikatnie tak, by banan się nie rozpadł.
Nakładać karmel na schłodzone serniczki i jeść od razu lub schłodzić kolejną chwilę w lodówce. :)
Też uwielbiam serniki :), a zwłaszcza Twoje <3
OdpowiedzUsuńSądzisz, że całą porcję można upiec jako jeden sernik na tortownicy o średnicy 18cm ?
OdpowiedzUsuńTo tylko 400 g sera więc na mała tortownicę może być ciut za niski serniczek, radziłabym zrobić z półtora ilości składników (600 g sera, 1,5 banana, 150 g cukru, jajko + białko i na spód 14 ciastek i 5 łyżek masła, karmelu wychodzi wystarczająco dużo :))
UsuńSerniczki będą po południu. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńA przy okazji - gdzie kupiłaś takie śliczne talerzyki? :)
ikea ;) :)
Usuńpochwal się, jak Ci wyszły potem <3
Jestem pewna, że zrobię je jak tylko wrócę do domu!
OdpowiedzUsuńkoniecznie! i daj znać, jak wyszły <3 :*
Usuń